ursah
|
Jaz sem pravkar izvedela, da je moj test za streptokoka pozitiven. Šla sem ga delat samoplačniško, stal je 40 EUR v ZD Ljubljana, v 37. tednu nosečnosti. Zanj sem se dokončno odločila, ko je prijateljičina svakinja nekaj tednov nazaj rodila punčko, ki bo imela hude posledice zaradi tega. Nočem strašiti, ampak bila je okužena s to bakterijo, pa niso vedeli (ni se testirala), punčka je kmalu po rojstvu padla v komo, bila na robu preživetja (odločali so se o izklopu aparatov), trenutno kaže da bo preživela, vendar s posledicami, ki jih še ne znajo oceniti. Še to: ginekologinja mi tega testa ni niti z besedo omenila, če jne bi sama izvedela za streptokok-a, potem pa izvedela še to zgodbo, sploh ne bi vedela, da to obstaja. Ko pa sem ji rekla, če mi vzame bris (test mi je delala namreč moja ginekologinja), pa je komentirala: Ja, še dobro da ste se za to odločili, zadnje čase je res v porastu, vem za kar nekaj komplikacij pri porodih zaradi streptokoka. Halo???!!!! Pa je drugače sicer OK, nimam kaj reči, ampak lahko bi mi kot pacientki vsaj omenila to - kaj če ne bi sama vedela? Tako da sedaj me precej skrbi, ali bo vse OK, ker pojasnili mi tudi še niso kaj dosti, imam pa v torek spet pregled in bom svojo ginekologinjo podrobno zaslišala o tem. Ne vem ali se z antibiotikom tveganje okužbe čisto eliminira in ali je tako hud zaplet kot opisano zgoraj bolj izjema kot pravilo v primeru okužbe s streptokokom. Odstotek okuženih žensk je menda 25%, kot mi je rekla ginekologinja - meni se to zdi ogromno; toliko, da bi ta test lahko bil nujen, pa čeprav samoplačniško. Vsekakor takšen odstotek, da bi lahko obveščali paciente o tem testu. Nočem nobene strašit, hočem samo povedati, da se mi ta test zdi pomemben (v primerjavi z nekaterimi drugimi, ki so bolj "marketinški" - npr. 3D ultrazvok z raznimi CD-ji itd.).
|