dalin
|
Bi rabila kakšen pameten nasvet Živimo v strnjenem naselju in sosedje,ki živijo dve hiši stran od nas imajo psa-rotvajlerja .Tega,da se psa v naselju vsi bojimo,mislim da mi sploh ni treba razlagati.Nobeden pa se ne upa nič rečt.Pes je pri njih že deveto leto in dokler je zanj skrbel njihov sin,niti ni bilo toliko straha v nas.Februarja se je,žal,njihov sin(star31 let) smrtno ponesrečil.Takrat sta starša rekla,da bodo psa oddali,da itak ni bila njuna želja,da bi bil tak pes pri hiši.In teh besed smo se vsi potihem veselili.Ampak od tega ni bilo nič.Se je njuna hčer odločila da ga bo ona imela in pes je ostal. Dokler je bil njun sin živ je vedno skrbel da je bil pes v kletki,če ga je pa že spustil iz kletke,ga je pa takoj na povodec dal in šel z njim na sprehod.Temu zdaj ni tako.Psa kar spustijo iz kletke,da se kakšni dve,tri minutke malo razlaufa pred hišo,potem pa na povodec in grejo z njim.Ponavadi peš v 45 minut oddaljeno zidanico. Včeraj sem bila tudi jaz zunaj z mojimi otroci,v bistvu sem stopnišče pometala,otroci so pa skakali in afne guncal po dvorišču.Moj najmlajši(14 mesecev) je sploh veselo tekal po dvorišču,saj odkar je shodil se mu dogaja .In potem slišim najstrarejšega,ki zavpije:Mami,Sato(tako je psu ime).Pogledam dol po naselju in pes spuščen skače,pa ne pred njihovo hišo,ampak je bil že pri škarpi mojega najbližjega soseda.Moj najmlajši pa pri zgornji škarpi našega najbližjega soseda.Sem kar otrpnila,priznam,in upam da me ne boste zato popljuvali.Najstarejši sin(7,5 let) je najmlajšega bratca v sekundi zagrabil in stekel z njim v garažo,istočasno pa je soseda psa poklicala.Na srečo,se je pes odzval na njen klic.Kaj pa če se ne bi.Danes bi verjetno imela otroka na parah .Ja,mogoče res pesimistično razmišljam,ne morem si pomagat. Jaz ne zaupam ne psu ne sosedom(lastnikom),ker se bojim da bo enkrat prišlo do tega da jih ne bo poslušal.Kaj pa potem!?!?!? Pri njih se nesreče kar vrstijo .Pred leti je mož povozil njunega štiriletnega sina,par let nazaj je na sosedo padel ploh na glavo in na srečo je preživela,letos se jima je drugi sin ubil,dve leti nazaj jim je hiša gorela,... Res grozno kar se jim dogaja in potem tako tudi za naprej vsi razmišljamo:toliko jih je že doletelo,nazadnje bo še pes naredil kakšno sranje. Jaz sem,kadar grem z otroci na sprehod,čisto trda,kadar grem mimo.Pes pa kot zmešan nori noter in se zaletava v ograjo.Tudi v službo,ki je oddaljena pet minut peš,od mojega doma se ne upam iti peš,sploh kadar delam popoldne,saj vem da bom morala mimo,drugače ne gre.Kakšen mesec nazaj,sem čakala pri sosedi na začetku naselja otroke,ker so šli nekaj domov iskat in ko tako čvekam s sosedo in čakam kdaj bodo moji otroci prišli,vidim da je soseda šla psu zamenjat vodo.Pa pusti kletko kar odprto,pes naredi dva kroga po kletki,potem pa ven iz nje.Vsa panična pogledujem gor in čakam če se bodo moji otroci zapodili dol.Niti pomisliti nočem kaj bi se lahko zgodilo.Na srečo jih je nekaj zamotilo in preden so prišibali po naselju dol je bil pes že zaprt.Saj drugače,bi pa vpila naj gor počakajo ker je pes zunaj. Mogoče sem res malo panična,saj smo vsi v naselju,nobeden se pa ne upa nič reči.In včerajšni dogodek mi je dal misliti.Tamalemu se je pes zdel zanimiv in je še z večjim veseljem šel proti njemu. Zdaj pa mi svetujte kaj naj naredim:naj sosedom rečem da naj se to,da psa spuščajo ne dogaja več,naj jih prijavim(pa pojma nimam kam ),ali naj upam da bo vedno vse v najlepšem redu in da se ne more nič hudega zgoditi. Hvala,ker ste brali.Priznam sem se razpisala.