Katy78
|
Ja, starši vzgajajo, stari starši pa razvajajo, ampak meja seveda mora biti. Jasno je, da so starši za otroka najpomembnejši, pa čeprav se ti včasih zdi, da je otroku boljše oz. da se ima bolje pri starih starših, ker mu pač več pustijo. Pri nas je tako, da doma 101% veljajo moja in moževa pravila, ni pardona. Me prav nič ne zanima, če mu tašča in tast dovolita imeti v rokah pilota od TV-ja - pri nas doma to ni dovoljeno in pika. Pa mu niti na pamet ne pride, da bi težil. OK, vsake toliko proba, da vidi, če sem si mogoče premislila, ampak neha takoj, ker vidi, da je NE. Drugače je pa tudi moj tast tamalega nosil, ko je že precej dobro hodil, pa mi je tudi šlo na živce, samo potem sem pa videla, da se žrem za brezveze - kaj pa malemu fali, če ga dedi nosi - saj pa zato ne bo pozabil hodit. Pri nas je tako, da sta moja starša kolikor toliko dosledna, sploh moj oči, medtem ko sta tašča in tast zelo, zelo popustljiva, mu vse dovolita, bognedaj, da bi mulc malo zajokal in on to 100 na uro izkorišča in seveda vse doseže. Ampak doma tega ni, saj dobro ve, da z jokom ne bo nič dosegel in to je posledica doslednosti. Kar hočem reči je to, da ni razvajanje starih staršev krivo za težave doma. Ti otroka vzgajaš in ti doma postavljaš pravila, seveda pa moraš vzeti v zakup dejstvo, da grejo vsi otroci čez fazo trme, ne glede na to, ali jih dedki in babice razvajajo. Pa še to je zanimivo: moj oči je strog in tudi svojemu vnuku (edinemu) ne popušča in zanimivo je, da ga mulc ful uboga in ima rešpekt pred njim, kar reče dedi Milan, drži kot pribito in niti ne poskuša kontrirat - medtem ko tašče, ki je najbolj popustljiva, sploh ne šljivi, saj ve, da bo malo zajokal in bo že vse spet po njegovem. In zato tašča in tast takrat, kadar je pri njima, samo skačeta okoli njega in gledata, kako bi mu ustregla, kar je meni totalno mimo in sem jima to tudi že povedala. Ampak če jima paše, kar naj (itak zdaj, ko ga več ne pazita, ni veliko pri njima, max. 1 uro na dan), glavno je, da jaz doma nimam problemov. Za moje pojme je to živ dokaz, da otroci imajo radi oz. potrebujejo red, rutino in meje, ker jim to daje občutek varnosti, ne pa da so razpuščeni.
|