Anonimen
|
Kje je pikec, ko jo rabimo ? To bo napisano samo približno, ker se ne spomnim vseh podrobnosti oz. se je v tem času, odkar sem to sama gledala, že marsikaj spremenilo. Glej, namembnosti, tudi če ravno delajo nove plane, ne dobiš kar tako. Občina po zakonodaji vsakih nekaj let sprejema kratkoročne, dolgoročne in srednjeročne plane razvoja občine, nekaj stvari pa se opredeljuje tudi na državni ravni in občina na to ne more vplivat. Opredelijo, kje se bo zidalo stanovanja, kje individualna gradnja, industirja, kje bodo zaščitene cone, prometne povezave, komunalni vodi,.... In do točke, ko se te plane sprejema, preteče kar nekaj vode, ker je vpletenih veliko strank, ki imajo vsaka svoje interese, tako da tudi če se eno podjetje spomni, da bi radi na nezazidljivi parceli zraven svoje tovarne naredili novo halo in dajo predlog za spremembo namembnosti, se lahko ta predlog zavrne, če imajo druge zainteresirane stranke za to utemeljene razloge (ali pa tudi ne, pri nas je možno vse ) - npr. da na tem območju raste kakšna zelo ogrožena rožica. In isto je s spremembo namembnosti neke parcele, ki si jo zaželi en povprečen slovenski državljan. Če ima občina namen na tem območju širiti naselitev, in temu nihče ne ugovarja, potem bodo tak interes izpolnile. Če občina omejuje naseljevanje na tem območju ali na območju celotne občine, potem bo tak predlog zavrnila. In ko so enkrat plani sprejeti (kar je zaradi velikega števila interesentov težko dosečt), je pač potrebno počakat do naslednjega sprejemanja novih planov (ali kakorkoli se jim že reče). Tako da pomoje je zelo težko pričakovati, da ti bodo sedaj kar naenkrat samo za tebe spreminjali namembnost. Ne pa mešat hrušk in jabolk. Če imaš na neki parceli opredeljen travnik, sadovnjak, park,... to še ne pomeni, da to območje ni zazidljivo. To samo pove, kakšna je tam trenutna raba (pa še to ni nujno aktualno) Lahko je tudi zazidljivo, to pa vidiš iz načrtov prostorskih planov oz. iz lokacijske informacije, ki ti jo izdajo na občini na oddelku za prostor (ne UE). Lahko imaš tudi obraten primer, imaš eno judo staro podrtijo in v novem planu sklenejo, da to območje ne bo več zazidljivo, smao to se po moje zelo redko dogaja. Popravite me, kjer sem se zaštrikala .
|