|      
Ops :( Si prepričan/-a, da ne želiš več sodelovati?
Preden potrdiš svojo odločitev, preberi podrobnosti.
Če potrdiš, da želiš odnehati, se ti bo avtomatično naložil poseben piškotek (cookie), s pomočjo katerega bomo ob ponovnem prihodu na našo spletno stran prepoznali tvoj račun in poskrbeli, da boš lahko v času trajanja nagradnega tekmovanja (od 17. 12. do 21. 12. 2018) nemoteno brskal/-a po Ringaraja.net brez prikazovanja ikon naših sponzorjev oziroma brez okenca na desnem delu zaslona.

Obenem boš izgubil/-a vse že osvojene točke in s tem, žal, izgubiš tudi možnost, da osvojiš odlično nagrado. Raje še enkrat premisli, preden klikneš da.

Si še vedno želiš odnehati?
Ringaraja.net uporablja piškotke z namenom zagotavljanja spletne storitve, oglasnih sistemov in funkcionalnosti, ki jih sicer ne bi mogli nuditi.
Z obiskom in uporabo spletnega mesta soglašate s piškotki.   Več o tem
Uporabniki na tej temi: nihče
  Natisni
Stran: [1]
Uporabnik
Sporočilo << Starejša tema   Novejša tema >>
   Spodbujati ali zavirati?
13.10.2009 22:37:37   
Raho
Moj sin je navdušen nad pisanjem in branjem - pri nepolnih petih leti bere in piše velike tiskane črke, sedaj pa že poskuša brati male tiskane. Jaz sem sicer v dvomih in ga nekako skušam od vega vsaj malo odvrniti, a brez uspeha. Bojim se, da mu bo v šoli (gre šele čez 2 leti) v 1. in 2. razredu dolgčas, posledično si ne bo pridobil nobenih delovnih navad, v višjih razredih pa bomo potem imeli težave. Sedaj pa res več ne vem - ali naj branje in pisanje v tako zgodnjem obdobju spodbujam, ali naj ga zaviram, da ne bo kakšnih dolgoročnih posledic.

Sama sem namreč prav tako brala in pisala pri štirih letih, posledično sem 1. razred prešpricala, si šele na faksu uspela pridobiti neke delovne navade, da o tem, kako grdo sem pisala, ne bom...
Neposredna povezava do sporočila: 1
   RE: Spodbujati ali zavirati?
13.10.2009 22:43:53   
Anonimen
Moja nečakinja je bla ista. Ni blo možnosti zaviranja vsaj na en majhen način, ker ima sestrično, ki je 2 leti starejša od nje. Pisane črke je znala pisat že v 1 razredu, tekoče brala v 2 razredu. V 3 razredu je nastal problem kot ga pišeš, dolgčas, klepetanje, zafrkavanje drugih češ : še zdej nisi? hahaha. Učitelca je to opazila dovolj zgodaj in ji vedno daje dodatne naloge. Po sestanku z sestro je pač povedala da je otrok, ki dela vse hkrati: gleda bere revijo, piše v zvezke in klepeta s sošolci. Je pa nečakinja vpisana normalno (ne v športni razred), s tem, da je v "klubu" talentiranih in imajo skoz neke izlete, pa naravoslovne dneve s talentiranimi...

Ideje nimam kako to kakorkoli preprečit, ker dejansko stanje se bo pokazalo v 2 razredu. Vsaj pri večini se, kokr je rekla psihologinja sestri.
No, to je pa itak samo napisana izkušnja moje nečakinje in sestre, vsak otrok je seveda drugačen.user posted image

(odgovor članu Raho)
  Neposredna povezava do sporočila: 2
13.10.2009 22:49:10   
Lianna
IZVIRNO SPOROČILO: Raho

Moj sin je navdušen nad pisanjem in branjem - pri nepolnih petih leti bere in piše velike tiskane črke, sedaj pa že poskuša brati male tiskane. Jaz sem sicer v dvomih in ga nekako skušam od vega vsaj malo odvrniti, a brez uspeha. Bojim se, da mu bo v šoli (gre šele čez 2 leti) v 1. in 2. razredu dolgčas, posledično si ne bo pridobil nobenih delovnih navad, v višjih razredih pa bomo potem imeli težave. Sedaj pa res več ne vem - ali naj branje in pisanje v tako zgodnjem obdobju spodbujam, ali naj ga zaviram, da ne bo kakšnih dolgoročnih posledic.

Sama sem namreč prav tako brala in pisala pri štirih letih, posledično sem 1. razred prešpricala, si šele na faksu uspela pridobiti neke delovne navade, da o tem, kako grdo sem pisala, ne bom...

Jaz ga nikakor ne bi zavirala, ampak bi ga raje spodbujala. Verjamem, da mu bo v šoli dolgčas, ampak če bo imel dobro učiteljico mu bo pripravila dodatno gradivo, ga spodbujala da pomaga sošolcem itd. Meni je normalno da otrok pri 5l bere in piše, ampak samo če ga to zanima. Midva sva oba zgodaj brala in pisala, pa so naju pač dodatno zaposlili. In enako je sedaj z nečakom. Je pa žal na večini  šol tako, da se posvečajo podpovprečnim in ne nadarjenim. In seveda je potem njim dolgčas. Delovne navade si bo pa pridobil že z delanjem domače naloge, ponavljanjem snovi.

(odgovor članu Raho)
Neposredna povezava do sporočila: 3
13.10.2009 22:50:17   
Anonimen
Ne vidim potrebe ne po enem ne po drugem.

(odgovor članu Raho)
  Neposredna povezava do sporočila: 4
13.10.2009 22:54:48   
Raho
IZVIRNO SPOROČILO: Lianna

Delovne navade si bo pa pridobil že z delanjem domače naloge, ponavljanjem snovi.

Globoko upam, da ne bo po mami in ne bo zjutraj pred vhodnimi vrati delal domačih nalog. Učbenikov pa do 3. letnika Sš niti videla nisemuser posted image

(odgovor članu Lianna)
Neposredna povezava do sporočila: 5
13.10.2009 22:56:32   
Anonimen
a ti kej fali, k si bla takauser posted image a misliš da bi ti dons boljš šlo, oz. bi blo kej bistveno drugač v pozitivnem smislu, če bi ti bla drugačna takrat?

(odgovor članu Raho)
  Neposredna povezava do sporočila: 6
13.10.2009 23:03:59   
Raho
Mogoče... Še sedaj vedno delam vse zadnjo sekundo in šele takrat postanem resnično učinkovita.user posted image

(odgovor članu Anonimen)
Neposredna povezava do sporočila: 7
13.10.2009 23:24:46   
Ribica **
Jaz sem brala in pisala pri 5 letih, tekoce brala v prvem razredu. Ze v prvem razredu sem dobivala dodatne nalogena zacetku, potem vec ni bilo treba. Pa nisem nikoli vzljubila sole, pisala sem pa lepo. Delovne navade pa - v OŠ jih ni bilo, ker je bilo dovolj, da sem se ucila en dan prej, v gimnaziji jih je bilo pa vsako leto vedno vec. Na faksu pa kaj pa vem ... upam, da bo letos bolje kot lani. user posted image  Me pa ni nihce zaviral pri branju/pisanju, ker sem imela dve starejsi sestri in me je to zanimalo. Ze v vrtcu sem enkrat prebrala pravljico otrokom, samo jaz sem sla v solo s 7,5 (2x mala sola), ker sem pac februarska.

Ce ga zanima in mu gre fajn, ga jaz ne bi zavirala.

(odgovor članu Raho)
Neposredna povezava do sporočila: 8
13.10.2009 23:26:12   
rija
IZVIRNO SPOROČILO: Mič II

s tem se močno strinjam.

steraj ga na dvorišče....user posted image

...vox populi...

(odgovor članu Anonimen)
Neposredna povezava do sporočila: 9
14.10.2009 10:58:47   
uškinamama
IZVIRNO SPOROČILO: rija

s tem se močno strinjam.

IT S NOT that kind of boy user posted image  .

Raho, mi dajaš sol na rano, mi smo še vedno pri glavonožcih oziroma enoceličarjih user posted image , tako, da bodi vesela. Nekako sem prepričana, da je mali raho za pisanje/risanje/ študiranje/razmišljanje in da se bo v tem najdu.  Jaz ga bi spodbujala.

Najina Uš : staršem prijazen otrok.

(odgovor članu rija)
Neposredna povezava do sporočila: 10
14.10.2009 21:24:19   
Pikec
Jst sem pa imela problem, da sem hitro brala. Sem se namreč naučila brat s podnapisov na TVju, kako mi je to uspelo ne ve nihče. In sem hkrati znala brat velike in male in to krepko pred vstopom v šolo.

Posledica tega je edino to, da še danes dobesedno požiram knjige. Če mam dan sem jih sposobna prebrat tudi po 3,4 na dan.

Dolgčas mi ni bilo nikoli v šoli in sem bila en čist povprečen učenec. Je pa res, da sem v prvem razredu prebrala po dve zgodbici preden je kdo od sošolcev spravil iz sebe pol teksta tiste ki smo jo brali. Skratka kasneje sem postala en zelo povprečen učenec (len ali ne je pa druga stvar, blestela nisem nikoli). No edino knjige sem brala k pribita.
Edina stvar ki mi je ležala  v smislu nadarjenosti je bilo risanje.

Osebno mislim, da mu pusti, da se uči če je to njegova želja. Ga bodo že zaposlili, ali se bo pa sam.

(odgovor članu uškinamama)
Neposredna povezava do sporočila: 11
14.10.2009 23:19:35   
Anonimen
IZVIRNO SPOROČILO: rija

s tem se močno strinjam.

Vzela si mi besede z jezika user posted image user posted image ?

Sicer moram reci, da premorete fantasticen spomin, ko se spomnite, kdaj ste se naucile brati oz. pisati. Jaz priznam, da pojma nimam. Enkrat je to ze moralo bit.

Se pa spomnim, da sem se pri petindvajsetih naucila pisati crke v obratni smeri, od leve proti desni oz. od spodaj navzgor, odvisno od crke, tako malo za razgibavanje prstov.

(odgovor članu rija)
  Neposredna povezava do sporočila: 12
14.10.2009 23:26:49   
Raho

Ti tako ali tako nikoli ne vidiš potrebe po ničemer - kako pa bi, če si supeRRmamauser posted image

(odgovor članu Anonimen)
Neposredna povezava do sporočila: 13
14.10.2009 23:29:17   
Anonimen
No ja, tudi taki smo. Brez potreb in vsi zdravi, z rahlo luknjo v spominu user posted image user posted image user posted image

(odgovor članu Raho)
  Neposredna povezava do sporočila: 14
15.10.2009 10:34:35   
krfjolca
Jaz sem tudi menda brala pri 4h letih. Pravi mama, da sem se naučila, ker je vedno s prstom sledila tekstu, ko sva skupaj brali knjigice. Pa nisem imela nič slabših delovnih navad.

Anžetko Bosopetko in Sarica Košarica :D

(odgovor članu Anonimen)
Neposredna povezava do sporočila: 15
15.10.2009 10:43:53   
altati
Naša sredinka je pri 4 letih (mislim da točno 4leta in 4 mesece) brala in pisala velike tiskane črke, pri slabih petih je obvlada male pisane in računanje s prehodi (na pamet iz glave) do 40, tudi logika množenja (npr. 3 x 8 ) ji ni delala nobenih težav.
Jaz je nisem ne spodbujala in ne zavirala. Če me je karkoli vprašala, sem ji povedala.

Zdaj je tretješolka, njene delovne navade so za moj okus odlične.
Prva stvar, ko pride iz šole, naredi domačo nalogo, pesmice se nauči pred rokom, ki jim ga postavi učiteljica. Brez da jo moram karkoli opomnit. Po pravici povedano, še zvezkov ji ne pogledam vsak teden. Njeni zvezki so ekstra urejeni, v glavnem, delovne navade so zaenkrat (trkam)odlične.

Aja, edini problem ki smo ga imeli, je bilo obračanje črk in številk (pri pisanju). To pa ravno zato, ker je pri 4-ih letih, ko je ona to osvajala, jaz nisem opozarjala in se jih je sama naučila narobe (B, P, 2, 5 itd...). Pa sta z učiteljico tudi to razrešili.

Je pa res, da ji je v prvem razredu, prvi mesec, res bilo dolgčas. Ko pa je učiteljica ugotovila, da naša sredinka dejansko več kot odlično tekoče bere, piše itd... (še preden je šla v prvi razred je prebrala npr. vse Anice, Grozne Gašperje itd... s tem da ti je takoj, ko je knjigo prebrala, povedala vso obnovo, v detajle) je z  njo posebej delala. Dejansko je naša sredinka brala drugim otrokom, jim pomagala, hkrati pa dobivala posebne naloge, pripravljene posebej zanjo.

Je pa res, da ko so v drugem razredu imeli obisk specialne pedagoginje, je bila resnično začudena nad njenim branjem. Njena izjava je bila, da v 30-ih letih svojega dela še ni videla 7-letnega otroka ki bi tako tekoče in s poudarki bral.

< Sporočilo je popravil altati -- 15.10.2009 10:45:44 >

(odgovor članu krfjolca)
Neposredna povezava do sporočila: 16
15.10.2009 11:03:25   
Lolek in Bolek
Če te resnično zanima odgovr oz. pravi nasvet, pokliči na šolo ki jo boste obiskovali in se posvetuj s šolsko svetovalno službo. Sigurno ti bodo povedali, koliko primerov imajo takih in onakih. Samo se mi zdi, da je prej za spodbujati kot pa za zaviratiuser posted image

(odgovor članu altati)
Neposredna povezava do sporočila: 17
15.10.2009 13:41:49   
metka_zone
Živjo!

Drugače pa lahko pelješ otroka k psihologu,ki bo povedal,kako kaže z otrokom.Jaz z našim grem,ko ima sistematski pregled in še naknadno po drugo mnenje,saj sta mi že dve osebi s tega področja rekli,naj ga peljem,ko sta se pogovarjali z njim,ampak še čakam,čeprav je tega že skoraj leto dni user posted image .Res ti priporočam,eden je v Rimskih Toplicah drugi pa v Celju,če si s tega konca.
Na pediatre se ne zanašat,ker je najin:
- zlagal lego kocke v hiške pri 6.mesecih
- risal pri 8.mesecih
-poznal vse črke pri 13.mesecih
-poznal vse barve pri 14.mesecih
- štel do 20 pri 18.mesecih
-sešteval do 20. pri 25.mesecih
-sedaj pa se revež trudi,da bi razumel risanke v francoščini in angleščini
-hoče se naučiti brat in delava na tem,da mu uspe
Kličem zadnjič enkrat pediatrinjo in jo vprašam za mnenje ali naj vztrajam ali pustim pri miru,ona mi pa reče,da je to normalno user posted image ,medtem ko malo kasneje pride patronažna in reče,da naj obvezno greva,ko je videla pri čem smo.Ne vem,grem raje k dvema psihologoma,pa plačam,če bo treba,ker lahko naredim dve napaki in sicer ga rinem naprej,čeprav ni sposoben, ali pa ga ne rinem naprej in je sposoben...V vsakem primeru bom jaz budala izpadla in ne on,ker ga vlačim okoli...
Še sama sem zmedena in trenutno delam po občutku,potem pa bomo videli kako naprej,ker sem tudi sama primer zelo nadpovprečne inteligence,celo testi so pokazali in predlog države za štipendijo za nadarjene...,ampak mene so doma pustili pri miru in to ni bila najbolj pametna odločitev glede na kasnejše rezultate v SŠ,saj nisem imela nobenih učnih navad in...to je druga zgodba user posted image .Ti pa delaj po občutku in naj ga kakšen strokovnjak preveri,potem pa pogumno naprej!

Za vprašanja piši ZS.

Lp

(odgovor članu Lolek in Bolek)
Neposredna povezava do sporočila: 18
15.10.2009 14:10:43   
barni
Jaz sem imela podobno vprasanje za moj opediatrinjo, ko je nas otrok okoli 18 meseca "cez noc" zacel govoriti precej razlocno, kar naenkrat je imela velik besedni zaklad; druge mamice isto starih otrok so se kar sekirali, ker njihovi niso rekli drugega kot nekaj v svojem jeziku.

Nasa pe potem kmalu zepred 20 meseci stela do 11 - 11 imamo stopnic v hisi. Najprej sem mislila, da je na pamet naucena, pa sem kmalu spoznala, da ni cisto tako. Zdaj je stara 22 mesecev in pozna barve, steje do 18, poje pesmice, normalno pove kaj so delali v vrtcu...

Po mojem je malo prej zacela, samo je sedaj na isti stopnji kot ostali 20 mesecniki. Vsaj zdi se mi?

(odgovor članu metka_zone)
Neposredna povezava do sporočila: 19
15.10.2009 14:33:48   
metka_zone
Jaz osebno raje grem strokovnjaka vprašat,kot pa otroka fostrirat in priganjat,ker lahko,da je le malo prej začel dojemat in ni nujno,da je nadarjen.Ker v vsakem primeru je še vedno moj sinko in v vsakem primeru se je potrebno ukvarjat z njim...user posted image
Lp

(odgovor članu barni)
Neposredna povezava do sporočila: 20
15.10.2009 19:41:11   
altati
Meni pa ni nikoli padlo na pamet, da bi o takšnih stvareh spraševala pediatrauser posted image
Mislim, da potrebujemo samo kanček zdrave pameti....

(odgovor članu metka_zone)
Neposredna povezava do sporočila: 21
Stran:   [1]
Stran: [1]
Pojdi na:

Pesmi o mami in za mamo
Mama je nekaj posebnega, je popolna in ena sama. Ko ne najdemo besed, kako bi se ji zahvalili za vse, kar nam je dala, z...
Norice ali vodene koze
photo
Norice ali vodene koze so najpogostejša nalezljiva bolezen z izpuščaji. Bolezen se pojavlja skozi vse leto, v večjem šte...

Ritka.
пеперутка16

Ali za dojenčkovo zadnjico uporabljate samo kremo ali samo puder ali oboje hkrati?