misamuk
|
Ojla, tudi jaz sem že odprla posebno temo, ker me je rezultat nuhalne čisto sesul (viledka, hvala za podporo). Bamoocham, za tebe pa toliko (to sem jaz vse naumila v tem času): pregled NS je presejalni test in tudi, če imaš tveganje 1:100, 1:10 ali pa 1:2, ni še nič ziher. Od vseh žensk, ki grejo na ta pregled (recimo 10 000), jih 5% (500) pade v skupino s povišanim rizikom. In od vseh teh, jih samo pri 3% (15!) res odkrijejo kromosomsko napako na plodu. T.im. cut-off meja je 1:300, ti imaš torej manjši riziko, ker imaš 1:385. Vseeno pa je blizu in so zato raje previdni in te dajo še na krvni (DHT) test. Zdej, fora pri tem testu je, da ti lahko rezultat sprememni do 10x (torej, lahko ti vrže na 1:3850 ali pa na 1:38). Kakorkoli pa že, še vedno je to samo neka statistična verjetnost. Edina diagnostična testa (ki ti res pove SAMO ZATE), sta biopsija horionskih resic (12-14.teden) in amnio (16-20.teden). Če ti tam povejo, da je vse kul, si mirna. In kot si že videla pri recimo viledki, maš lahko 1:13, pa je amnio OK. Jaz nisem želela čakati na izvide DHT (traja cca 1teden-10 dni), ker sem imela NS v 12t2d in sem želela ujeti biopsijo, ne pa čakati na amnio. Ne vem pa, koliko položaj ploda lahko vpliva na merjenje. Če je izkušen zdravnik, verjetno ne, v vsakem primeru pa vpišejo v program najslabšo meritev, da so za ziher. Držim pesti, da bo vse kul.
|