zmajaz
|
Mi nimamo s spanjem večjih težav, so se pa tu in tam vmes pojavila obdobja, ko je mala preskušala meje in se upirala spanju. Taki poskusi so trajali največ 2-3 dni, potem je pa odnehala, ko je videla, da ne bo dosegla nič. Tu je pomembna DOSLEDNOST - obvezno vsak večer ob isti uri dajat spat (ok - pol ure gor ali dol, več pa že tudi ne), vsak večer isti ritual pred spanjem, ko se da otroka enkrat spat pa ni več popuščanja. Nobene luči, nobenega vstajanja itd. Če je naša jokala, je sicer nisem pustila same, ampak sem bila pri njej (v temi) in jo božala po glavici, da je lažje zaspala, če pa je kljub božanju zganjala histerijo, sem ji rekla "v redu, pa nič" in sem jo enostavno pustila samo in šla ven. 2-3 minutke sem jo pustila, da se dere, potem sem šla nazaj in sem jo spet božala - potem se je vedno umirila, ker je vedela, da sicer bo spet ostala sama. Po par dneh pa so itak težave spet minile in je hodila spat brez vsakih težav - do naslednjega preskušanja mej. Tistih nekaj dni je včasih res hudo, ampak se resnično splača, ker ko otrok enkrat dojame, da ko je treba it spat je pač treba it, ne dela več težav in ga je pravi užitek spravljati spat - nobenega stresa ni ne zanj ne za starše. Greva v sobo, jaz sedem na stol, ki ga imam poleg posteljice, ji dam v naročje zajčka in nekaj minut ona carta zajčka, jaz pa njo - to vse v temi - (to je res samo par minutk - večinoma niti 5 ne), potem pa jo položim v posteljico in ji zaželim lahko noč, ona pa meni in grem lepo ven. Stara je 23 mesecev in večinoma hodi tako lepo spat. Tista obdobja trme se pa pojavijo na vsakih nekaj mesecev, a nikoli ne trajajo več kot 2-3 dni. Je pa res treba biti dosleden, ker otrok takoj izkoristi priložnost - 1x recimo nama je v avtu zaspala ravno 10 minut pred domom, potem se je pa doma zbudila in ker je bila njena ura za spat sva ko dala spat, pa ni več hotela. Jokala je in se upirala, pa sva rekla - ok, pač danes ne bo spala popoldan. In kaj je bilo potem - isto ne bi več spala nasldnji dan, potem že zvečer ne itd. Potem ji je bilo spet treba na novo dopovedat, da ko se gre spat se gre spat in pika, potem pa spet ni bilo več težav.
< Sporočilo je popravil zmajaz -- 12.12.2009 22:32:04 >
|