Lukka
|
Spet brskam po forumu in ne najdem neke "prave teme", kjer bi lahko našel svojo situacijo. Upam, da mi s kakšnim pametnim nasvetom lahko pomagate oz. osvetlite stanje vi. Najina punčka je stara dobri dve leti, sicer zdrava, pridna in jasno trmasta. Opažam pa naprimer zadnje dva tri mesece, da si je prisvojila ene svoje (za moje pojme) čudne spalne navade. Ne vem sicer ali je to normalno, ali že meji malo na kakšno drugačno stanje. Evo opišem nazorno. Zbudi se vsak dan nekje ob štirih do pol petih zjutraj (če je pol petih pol je to že aleluja). Dejansko 4:00 ona budna!!!! Potem jo sicer uredim na stranišču in jo v pižami nesem še malo v najino posteljo, da bi vsaj uro še zaspali, ampak jasno - ona skače po postelji, se zaletava v naju - energije too much!!!! Potem itak morava že pred peto se odstranit s postelje, pripraviva zajtr - je, kot da že tri dni ne bi jedla, potem že začnemo z igro, ob sedmih sprehod, pa spet nazaj igra, knjigice, trgovina, še en sprehod in jasno ob enajstih je tečna za znoret. Nekako jo poskusim zadržat še do pol poldneva, da lepo še poje in greva v posteljo. Preberem ji pa pol A4 formata pravljice, itak zaspi že takoj ko rečem: Nekoč, nekje, za devetimi gorami je živela princeska... Buf - ona že spi - boli njo k... za princesko. Zbudi se pozno, praktično le malokdaj pred tretjo uro (3 ure in pol spi!!!). Popoldne seveda preživi z "drugim delom družine" zato, da ni skos prilimana samo na mene (smo nekako tako dogovorjeni). Energije spet na fullll, ampak tokrat pa ne za dolgo. Ob šestih, pol sedmih nama brez opozorila, ko jo pustiva da se mala poskuša sama "zaigrat" v dnevni sobi, in jo nekje uro "ignorirava", enostavno zaspi na sedežki! Boženedaj, da jo zbudiva, ker pol bi se drla tri ure. Zbudi se približno po uri, uri in pol. Pojemo, se stuširamo, namažemo, masiramo, telovadimo, na koncu beremo pravljice in ko je ura devet enostavno zaspi v postelji brez kakšnih hudih bluzenj. Skratka, da nekako preidem k problemu - mala ima tiste prave energije od četrte ure zjutraj pa do pol enajstih, vse ostalo je zgolj spanje, dremanje, vmesno bujenje in spet spanec. Poskusila sva že, da bi jo zadržala do enajstih zvečer in sva jo dala res spat ob enajstih, zjuraj se je to poznalo zgolj pol ure, spala je do pol petih, pa niti minutko dlje. Energija spet na full, ob pol enajstih dopoldne pa padec na tla!!! Nekaj časa sem sumil, da je mogoče napaka tisti dremež v dnevni na sedežki, ki je pravzaprav res zgolj dremež, kajti zraven špilajo risanke, igračke so navite in še kar pojejo, midva se pogovarjava z navadno jakostjo... Pa sem ji vzel ta spanec dva dni zaporedoma - nič boljše. Še slabše! Se mi pa ni hotla zbudit naseldnji dan ob pol treh, temveč je spala ko top do štirih. Tisto uro in pol si je prisvojila popoldne. Malo čudno mi je, da bi lahko in da potrebuje toliko spanja, kajti nekako sem pač mislil, da bi morala spat nekje ponoči v kosu deset ur, potem pa čez dan, uro do dve. Pri nas pa vse kontra!!! Kaj menite vi? Kako naj jo pripravim v nek "normalen ritem", ki bo ustrezal njej in pa seveda zagotavljal, da razporedi tisto energije preko celega dneva. Aja sem seveda to vprašal pediatrinjo, ki se je režala, kao da je zaspanka... Meni pa vse eno ni smešno. Hvala za morebitne odgovore, LP Luka
|