najci
|
IZVIRNO SPOROČILO: anajmad Pa res čudno najci,men je v porodnišnici in doma svetovala fizioterapevtka,da naj bo v začetku čim več v lupinici,ko je še mičkena. Tisto polaganje na tla ,naj bi prišlo kasneje. Zdej pa res ne vem,zakaj so mnenja tako deljena. Jst sem jo imela v lupinici,seveda ko je hotela biti tam do njenega kronološkega 1.leta,pa nič ni bilo z njo narobe. Sej potem pa postanejo tako aktivni,da nočejo biti v ničemer. Res čudno,še v porodnišnici mi je rekla,da naj bo čim več v lupinici,vsaj na začetku,ker to je zelo pripraven položaj za dojenčka. No,če jih bi tako odsvetovali,po moje jih ne bi delali,kaj ne? To je pa res čudno Kako naj se potem starši znajdemo, če si je pa stroka tako neenotna?!?!? Ampak to se nam dogaja ves čas, da eni pravijo tako, drugi drugače... Na koncu smo pa tako starši tisti, ki smo dejansko ves čas z otrokom in izberemo verjetno neko srednjo pot oz. tisto, ki se zdi nam najbolj smiselna... V letu 2006, ko smo bile z Vesno na EINT v LJ, sem spoznala veliko mamic nedonošenčkov, ki so oz. še hodijo redno na fizioterapije in v razvojno in tam so vse dobile podobna navodila o (ne)uporabi lupinice in ležalnika, pa smo iz vseh možnih koncev Slovenije... Glede lupinice jaz mislim, da otroku, ki ni nagnjen k nepravilnemu razvoju, ne bo škodila. Tistemu, ki pa mu motorika ni najbolj močna točka, pa bo razvoj zagotovo še bolj ovirala. Problem je, da tega mamice ne vemo več mesecev, dokler se ne pojavijo kakšne večje težave - npr. otroček se še ne obrača, še ne sedi ali podobno... Potem se pa spet lahko naprej sprašuješ, ali sta bila kriva lupinca in ležalnik ali pa bi bilo tudi brez njiju isto?!? Mislim, da lahko o tem filozofiramo v nedogled. Kot sem že rekla, na koncu se tako vsaka mamica odloči po lastni presoji...