Ringaraja.net uporablja piškotke z namenom zagotavljanja spletne storitve, oglasnih sistemov in funkcionalnosti, ki jih sicer ne bi mogli nuditi.
Z obiskom in uporabo spletnega mesta soglašate s piškotki.
Več o tem
Uporabniki na tej temi: nihče
|
|
| Stran: [1] |
Uporabnik | |
|
|
Socialna pomoč in prodaja stanovanja 15.9.2009 17:41:39
|
|
|
|
truncus
|
Pozdravljene, ker sem se znašla v dilemi in ne vem, kako naprej bi vas prosila za nasvet. Moja mami je brezposelna in prejema socialno denarno pomoč. Prijavljena je na centru za socialno delo. Ker sem se pred kratkim odselila je ostala sama v enosobnem stanovanju. Ker so stroški vzdrževanja veliki in komaj shaja iz meseca v mesec se je odločila, da bo stanovanje zamenjala za garsonjero, kjer so tudi stroški vzdrževanja nižji. Našla je že kupca za svoje stanovanje in pa tudi garsonjero, ki ji je všeč. Če bi se torej odločila to izpeljati bi bila na koncu ona v plusu 10.000 eur, ki pa bi jih imela za sproti ter za opremo. Sedaj pa me zanima, če lahko zaradi tega ostanka denarja (ki ga sicer nebi imela na računu) izgubi denarno socialno pomoč? Naj omenim še, da je stara 54 let in ima več zdravstvenih težav, tako, da močno dvomim, da bo jo v teh časih še kdo zaposlil. Obe bi vam bile zelo hvaležne za kakršnekoli informacije glede najinega vprašanja!! Lep dan!
|
|
|
|
RE: Socialna pomoč in prodaja stanovanja 15.9.2009 17:46:23
|
|
|
|
ledenaa
|
če jim javi ali izvohajo da ima potem ne dobi nič socialne
|
|
|
|
RE: Socialna pomoč in prodaja stanovanja 15.9.2009 17:50:10
|
|
|
|
Kerensa*
|
Ja, socialno pomoč lahko izgubi v tem primeru. CSD brez razloga ne bo brskal po ZK, zato najverjetneje ne bi izvedeli, da je prodala stanovanje, če jim tega sama ne bi povedala. Kupec bi kupnino najverjetneje nakazal na njen TRR, torej bi CSD preko TRR izpiskov lahko ugotovil priliv v znesku, ki presega cenzus. Temu se da najelegantneje izogniti tako, da kupec kupnino nakaže na TRR nekoga drugega (npr. na tvojega). Tvojih TRR izpiskov CSD zaradi njene DSP ne bo zahteval (nimajo pravice). Razloga spremembe bivališča pa na CSD ni potrebno navajati. Edino, kar bo morala dokazovati oz. kar bodo na CSD ugotovili sami, je to, da je ona lastnica "novega" stanovanja, v katerem živi. Kako je do njega prišla, je načeloma ne bodo spraševali.
|
|
|
|
RE: Socialna pomoč in prodaja stanovanja 15.9.2009 18:02:18
|
|
|
|
truncus
|
Najlepša hvala obema za odgovore. V bistvu bi ostala v isti občini tako, da CSD-ja sploh nebi menjala. Menite, da imajo pravico vzeti spcialno pomoč tudi, če reče npr. da je imela dolgove, ki jih je morala vrniti oz. jim reče, da denarja nima več? Na moj TRR tudi ne more nakazati, ker se še šolam (stara sem 21 let) in me ima prijavljeno kot vzdrževanega člana, tudi otroški dodatek še dobive. Ravno ta mesec je prejela sklep, da bo morala vračat za 200 eur dokladov ker sem jaz leta 2007 poleg študija še delala in sem zaslužila 3400 eur v celem letu tako, da vem, da imajo vpoglede tudi na moj račun Mami bi se res rada preselila samo če v tem primeru izgubi pomoč ne vema kako bi prišle skozi mesec... Stanovanje bi pa prodala tudi zato, da bi meni pomagala, ko bova z mojim čez nekaj let vzela kredit za stanovanje in šla na svoje... Še kakšne ideje? Lp
|
|
|
|
RE: Socialna pomoč in prodaja stanovanja 15.9.2009 18:06:29
|
|
|
|
Kerensa*
|
Še en... ovinek okoli zakona, morda. Odpre naj si še en TRR, na katerega naj kupec nakaže izključno kupnino. Mama naj jo dvigne in TRR zapre. Vse to je zakonsko dovoljeno narediti. Če gotovine potem ne želi imeti doma, naj jo odnese v trezor (letne najemnine trezorja so zanemarljive v primerjavi z zneskom izgube DSP). Dostopa do podatkov, kdo je najemnik trezorja, CSD nima, sploh pa ne do vsebine (to je pa proti zakonu in bančni politiki, v kolikor ni suma, da bi bile v trezorju nezakonite stvari, kar pa € od kupnine niso). Mamina banka (tam, kjer za nekaj dni odpre TRR) bo podatek o odprtju TRR sicer poslala Banki Slovenije, kar pomeni, da bi CSD načeloma sicer lahko ugotovil, da je nekaj dni obstajal še en račun, a dvomim, da bodo na CSD preverjali, da je res. Za vsak primer, če bi pa res, pa naj mama po dvigu kupnine pusti TRR odprt in če bi banka zahtevala stanje TRR, naj ji banka izda potrdilo (tudi to naredijo), da je stanje na TRR nula (kar bo po dvigu res).
|
|
|
|
RE: Socialna pomoč in prodaja stanovanja 15.9.2009 18:09:15
|
|
|
|
Kerensa*
|
Pravzaprav - CSD ima dostop samo do aktivnih računov. Do podatka o računih, ki so nekoč bili aktivni, nimajo dostopa. Če bi bil TRR odprt samo nekaj dni (in to ne nekaj dni pred izdajo nove odločbe o DSP ), potem CSD do tega podatka sploh ne bi prišel (tukaj pa že vsakoči ZVOP).
|
|
|
| Stran: [1] |
Za doječe matere.
пеперутка16
Malo čudno vprašanje, ampak me zanima, ali so doječe mamice poskusile svoje mleko?