vanilla
|
No, malce čuden naslov, ampak situacija je taka... Namreč, imam pač nekaj sobnih rastlin: orhideje, pa kakšne "ta zelene", ki jim ne vem imena, ker sem malo buksl za imena rož ... Poleti lepo uspevajo, buhtijo, cvetijo itd... Jeseni pa se začne žalost. Čudno se držijo, kar crkujejo počasi in nekatere tudi ne uspejo preživet. Ob enaki negi, še vedno enaki poziciji itd. V bistvu sem ugotovila, pa tudi slišala sem že,da je to možno zaradi predobrih oken, če bi temu lahko tako rekla. Imamo namreč nova plastična okna, troslojna dvokomorna (torej tri stekla in vmes dve komori), 0,7 prevodnosti, kar pomeni, da so še kao ekstra dobra in ne prepuščajo toliko sončnih žarkov (da pač poleti ni notri prevroče). In okna res služijo svojemu namenu: poleti ni take vročine v prostorih. No, v glavnem, sumim, da so kriva okna... Ker poleti pač zračiš, maš vse odprto, sončni žarki so močni in rožce uspevajo. Pozimi pa je že svetloba slabša, pa še okna, ki še tem revnim in slabim žarkom ne pustijo v hišo... In rože kar venijo. Tako da praktično nimam nobene rože več, ker orhideje kar umrejo itd. Ko sem živela drugje, so rože vedno uspevale, tu pa je katastrofa. A ima še katera tak primer in da sumi okna? V bistvu torej ni rešitve.
|