|      
Ops :( Si prepričan/-a, da ne želiš več sodelovati?
Preden potrdiš svojo odločitev, preberi podrobnosti.
Če potrdiš, da želiš odnehati, se ti bo avtomatično naložil poseben piškotek (cookie), s pomočjo katerega bomo ob ponovnem prihodu na našo spletno stran prepoznali tvoj račun in poskrbeli, da boš lahko v času trajanja nagradnega tekmovanja (od 17. 12. do 21. 12. 2018) nemoteno brskal/-a po Ringaraja.net brez prikazovanja ikon naših sponzorjev oziroma brez okenca na desnem delu zaslona.

Obenem boš izgubil/-a vse že osvojene točke in s tem, žal, izgubiš tudi možnost, da osvojiš odlično nagrado. Raje še enkrat premisli, preden klikneš da.

Si še vedno želiš odnehati?
Ringaraja.net uporablja piškotke z namenom zagotavljanja spletne storitve, oglasnih sistemov in funkcionalnosti, ki jih sicer ne bi mogli nuditi.
Z obiskom in uporabo spletnega mesta soglašate s piškotki.   Več o tem
Uporabniki na tej temi: nihče
  Natisni
Stran: [1]
Uporabnik
Sporočilo << Starejša tema   Novejša tema >>
   Smo se razvadili?
8.4.2012 14:13:10   
picola1
Kerensa, bom za izhodišče vzela kar tvoje razmišljanje, upam, da ne zameriš, nič osebnega...

IZVIRNO SPOROČILO: Kerensa*

Kar se pa plačljivosti svega in svaćega tiče, sem se pa že zdavnaj sprijaznila, da (slej ko prej) bo. Ameriški sistem, pač. Pošteno ali ne? Ne vem. Preveč smo se navadili (po mojem mnenju), da so določene stvari zastonj (oz. da se plačujejo iz davkoplačevalskega denarja - na brutto plačo nikoli sploh ne računamo, saj gledamo samo netto - razlika ne obstaja) in da imamo pravice pri zastonj stvareh. Podarjenemu konju naj se ne bi gledalo v zobe.



Zadnje čase razmišljam glih o tem...A se vam zdi, da smo se razvadili in da je socialna država nekaj, kar je hud luksuz ali bi tako moralo bit povsod in je to pač človeka dostojno življenje? Sem zadnjič ujela tista soočenja in je en gospod rekel, da je socialna država največji dosežek Evrope in da bi moral težit k temu, da to obdržimo, ne pa da gremo najprej zrušit to...
Skandinavse države recimo so baje ful socialne in se nam to vsem zdi tok fajn in kako so razviti...ko se gre pa za Slovenijo, nam pa rata normalno, da ne moremo imet več zastonj tega in onega...porodniška manjša in krajša...(drugod po evropi je ful krajša, samo mi imamo trolk dolgo, nehejmo se razburjat, itak, da ne more to trajat večno, ta luksuz...)

Kaj menite vi o tem? A je socialna država res tak luksuz al bi tako moralo bit povsod in je to dejansko nekaj normalnega?

_____________________________

Indijanska prerokba: Šele, ko boste posekali zadnje drevo, zastrupili zadnjo reko, ulovili zadnjo ribo, šele takrat boste spoznali, da denarja ne morete jesti.
Neposredna povezava do sporočila: 1
   RE: Smo se razvadili?
8.4.2012 14:22:13   
LuLu
Recimo, da besedo razvajeni primerjam z razvajenimi otroci. Kdo je tam kriv? Otrok ali starši in ostale babice, dedki,...
In, če grem v vlogo državljana... a smo si sami krivi, da smo se razvadli ali pa so nas drugi razvajali?
Večina je sigurno tako nareta, da vzeme ugodje, če mu je dano. Redkim ego ne dovoli, da se za to ne bi borili.
Ja, mene so "razvadli" s socialno in vsemi dodatki, ki  so mi PO ZAKONU pripadala, zdaj mi bodo to vzeli najverjetneje, in jaz bom tulila, kot mali otrok, ko mu pa naslednji dan rečejo KONEC, tako več ne gre. Otroku seveda nič jasno user posted image
Pustim pa se zdaj z veseljem razvajat z veliko izbiro delovnih mest in dobrih zaslužkov, pa še kaj bi se našlo. Nimam se za razvajeno, se le znam prilagoditi razmeram in vzeti kaj mi pripada.
Za mene so bolj razvajeni ta bogati... Tam bi še bolj tulili, če bi jim kdo (npr. davčna ) kaj stran vzela

(odgovor članu picola1)
Neposredna povezava do sporočila: 2
   RE: Smo se razvadili?
8.4.2012 16:11:51   
ziva1
user posted image jaz ne mislim, da sem razvajena. Glede na to, da imamo tako visoke davke, smo lahko srečni, da smo imeli takšne ali drugačne ugodnosti s strani države. Zdaj pa država razmišlja kako nam še več davkov pobrati in nam po tvoje #luksuz# vzeti. Kmalu ne bomo več vedeli, zakaj plačujemo tako visoke davke. Smo še daleč od ameriškega sistemauser posted image , mi še evropskega nismo dosegli user posted image

(odgovor članu LuLu)
Neposredna povezava do sporočila: 3
   RE: Smo se razvadili?
8.4.2012 16:38:50   
TomTaylor
Ne da se mi pisat. Samo par dejstev.

Vedno so nam bile pri gradnji sistema vzor raznorazne države. Od ene smo vzeli to, od druge tisto, od tretje ono. Pa imamo zdaj eno neužitno mineštro, ki je ne moremo prebaviti.

Navadili in razvadili? Ne, urejena sociala je bistvena "sestavina" vsake dobro organizirane države. Ampak ljudje (pa ne samo v slo) smo prav svinjsko izkoriščali in zlorabljali kar nam je bilo dano. Socialna sredstva so naravnost izropana.... Kot primer na eni strani zdravnik, ki izda račun tako pacientu kot ZZZS in višek pospravi v lasten žep. In lažno samohranilstvo na drugi strani (+ še OGROMNO OGROMNO drugih izkoriščevalskih primerov). Zakaj se pes liže po jajcih? Ker se lahko. In s(m)o se lizali. Nobenega organa nadzora nikjer. HB bo temu konec. In kdo je/bo največji revež? Tisti, ki je do danes živel pošteno in zaupal v državo.



< Sporočilo je popravil TomTaylor -- 8.4.2012 16:41:50 >


_____________________________

Nihče vam ne more dati več, kot vam jaz lahko obljubim.

(odgovor članu ziva1)
Neposredna povezava do sporočila: 4
   RE: Smo se razvadili?
8.4.2012 17:10:50   
amyZ
Se strinjam z izjavo TomTaylor zgoraj.

Ne moremo se primerjati ne z ZDA ne s Skandinavskimi državami. Njihov razvoj je šel v drugi smeri kot naš in da se bližamo enemu ali drugemu samo podira našo zgodovino in naš razvoj. Mogoče bi si bilo tukaj dobro prebrati Razvoj evropske države blaginje, ki dobro opisuje te razlike med državami. Je pa res, da smo mi hoteli vzeti malo tega, malo onega in da to ni najbolj uspelo. Z dejanji, ki smo jih vršili skozi teh 20 let, pa verjetno še od prej, pa smo sedaj prišli kamor smo prišli. Da recimo človek dela 20let in je nato 40 let v penziji, to s porodniškami je res, mi imamo res dolge porodniške, smo lahko veseli, in še nekatere ugodnosti. Da bi nam razpadel zdravstveni sistem je izredno škoda, glede tega ne menim da smo razvajeni, saj se vedno znova zgražam nad tem kaj se zgodi človeku v ZDA ko hudo zboli, in da to ni normalno. Nekatere stvari je prav da so, če ne bi bil prepad med sloji še večji kot je. Spet druge stvari pa močno izkoriščamo, vendar če bi bil aparat nadzora bolj učinkovit oz. bi sploh bil, se verjetno tudi to ne bi dogajalo. Recimo zdaj moraš ob rojstvu otroka posebej dokazati da ne živiš v zunajzakonski skupnosti z očetom otroka, v kolikor ga on prizna. Kar malo otežuje stvar, sicer ne dovolj, ampak marsikdo si bo premislil preden si bo izmislil, da pač ne živita skupaj.
Seveda pa vsi vemo, da je bilo slabo, bilo je dobro in zopet slabo in verjetno bo še slabše user posted image

(odgovor članu TomTaylor)
Neposredna povezava do sporočila: 5
   RE: Smo se razvadili?
8.4.2012 17:22:28   
aknela123


In kdo je/bo največji revež? Tisti, ki je do danes živel pošteno in zaupal v državo.



Ma, ne vem, jaz sem živela po "zakonih", ne izkoriščala samohranilstva in ker vem, da mi ni bilo nič dano, kar si nisem zaslužila, mi zdaj tudi ne bodo nič vzeli.

< Sporočilo je popravil aknela1 -- 8.4.2012 17:23:26 >

(odgovor članu TomTaylor)
Neposredna povezava do sporočila: 6
   RE: Smo se razvadili?
8.4.2012 17:34:24   
sazi
Sem želela napisati nekaj v stilu TT, pa me je prehitela.
Pri nas je že mentaliteta taka, da se ne moremo primerjati s skandinavci. Poleg vsega naštetega izkoriščanja, ki so ga drugi opisali zgoraj - koliko ljudi pozante, ki se držijo pravil? Poznate koga, ki otroku ne kupi smučarske vozovnice, čeprav bi jo glede na starost že moral imeti, prav tako za vstopnine za bazene in še kaj drugega? Mene vsi gledajo kot največjega idiota, ker grem in kupim karto. Ne vem, ampak meni bi na čelu pisalo, da goljufaam in bi me akoj dobili - vsaj jaz si tako mislim. Pa npr. v tujini (ne povsod) se časopisi prodajajo v škatlah na ulici - odpreš, vzameš časopis in notri pustiš denar za kupljen izvod. Pri nas bi prvi (ok, mogoče pa 3.) ki bi priel mimo, odprl pkatlo, vzel ven vse časopise, a po možnosti bi še denar ven vzel. In če bi bil "car" bi jih prodajal za naslednjim vogalom - in folk bi ga poveličeval, kako se dobro znajde.
To so zgolj manjše prispodobe vsesplošnemu dogajanju. Če bi se vsi (mislim res vsi) držali pravil, plačevali davke, prispevke, se ne šli dela na črno in še in še, bi bila situacija drugačna.

Kar se pa spodnjega tiče:
IZVIRNO SPOROČILO: aknela1


In kdo je/bo največji revež? Tisti, ki je do danes živel pošteno in zaupal v državo.


Ma, ne vem, jaz sem živela po "zakonih", ne izkoriščala samohranilstva in ker vem, da mi ni bilo nič dano, kar si nisem zaslužila, mi zdaj tudi ne bodo nič vzeli.

Nam sicer ne bo hudo, ampak sem bila tudi vedno poštena in vse... pa bom vseeno ob cca 150 EUR na mesec - koliko to znese na leto? Lep znesek.

In žalostno je, da je v smislu izkoriščevanja treba razmišljati o pomanjkljivem nadzru - žal so tu največ škode naredili državljani sami - na pa pomanjkljiv nadzor.

< Sporočilo je popravil sazi -- 8.4.2012 17:35:15 >

(odgovor članu aknela123)
Neposredna povezava do sporočila: 7
   RE: Smo se razvadili?
8.4.2012 17:36:38   
Anonimen
Samo nekaj o Skandinavskih drzavah: zivela sem nekaj casa na Danskem, ko se pogovarjas z ljudmi je to cisto druga mentaliteta, noben ne razmislja kako bo drzavo okrog prnesu, kje se bo dalo kaj izigrat, kako bo v pisarni nekaj pokov papirja odnesu domov in se in se...prestolnica ni edino mesto kamor se lahko preselis, tudi na vasi jim je cisto fajn, placujejo visoke davke ampak vejo kam ta denar gre...mi placujemo pa ne vemo kaj denar izgine.

So tudi zelo zavedni drzavljani, za njih je Danska alfa in omega, drugam si sploh ne zelijo, na drzavo so ponosni...kje smo pa mi? a je kdo ponosen na samostojno Slovenijo? a kdo razmislja, kako bi drzavi bilo lahko bolje? ne, od glave navzdol noben o tem ne razmislja, samo kako bi od drzave kaj pobral. Riba smrdi pri glavi, kajne? tu so razlike...pa lahko se tako primerjamo ene in druge sisteme, odnos do drzavnosti in drzave je nekaj, kar se ne da pokopirat od drugod, treba si je to privzgojit.

(odgovor članu aknela123)
  Neposredna povezava do sporočila: 8
   RE: Smo se razvadili?
8.4.2012 17:44:47   
LuLu
IZVIRNO SPOROČILO: sazi

Pa npr. v tujini (ne povsod) se časopisi prodajajo v škatlah na ulici - odpreš, vzameš časopis in notri pustiš denar za kupljen izvod. Pri nas bi prvi (ok, mogoče pa 3.) ki bi priel mimo, odprl pkatlo, vzel ven vse časopise, a po možnosti bi še denar ven vzel. In če bi bil "car" bi jih prodajal za naslednjim vogalom

Taki smo ja...  Balkanci user posted image

(odgovor članu sazi)
Neposredna povezava do sporočila: 9
   RE: Smo se razvadili?
8.4.2012 18:01:39   
Kerensa*
IZVIRNO SPOROČILO: picola1
Kerensa, bom za izhodišče vzela kar tvoje razmišljanje, upam, da ne zameriš, nič osebnega...

Nimam česa zameriti. Svoje mnenje sem javno napisala in za njim stojim.
Kaj menite vi o tem? A je socialna država res tak luksuz al bi tako moralo bit povsod in je to dejansko nekaj normalnega?

Lahko naredim primerjavo sebe pred npr. 10-15 leti in sebe danes, pa bo mogoče še najbolj razumljivo, zakaj razmišljam, kakor razmišljam.

Kot otrok (in najstnica) sem živela v popolnoma neurejenih družinskih razmerah in tudi v okolju, kateremu se menda reče "socialno dno". Zgodilo se je, da doma nismo imeli elektrike (so jo odklopili), ker je šel denar za alkohol (ne mojega, da ne bo pomote user posted image ). Sredi mesta, v urejenem blokovskem naselju, sem si morala sredi zime, v stanovanju, kjer je bila komaj kakšna stopinja nad ničlo, na roke v mrzli vodi prati svoje kavbojke, če sem hotela naslednji dan za v šolo obleči kaj čistega - sušit sem jih nesla pa v blokovsko klet, kjer je bilo topleje, kakor v našem stanovanju. Šolskih učbenikov ne bi imela, če mi jih ne bi zrihtala mama ene od sošolk, ki je delala v knjigarni.
In ko odraščaš v takšnem okolju, se, če že ne zaradi česa drugega, pa po sili razmer dokaj hitro navadiš, da, kot prvo, vzameš vse, kar je zastonj (zato imam še danes rada degustacije v shopping centrih user posted image ), kot drugo pa te vzgojijo, da mora revežem pomagati država oz. nekdo, ki ima. Kdor bi ti lahko pomagal, pa ti ne, je pač prasec.
Po takšnem otroštvu sem, menda dokaj logično, "padla" tudi v takšen zakon. A v tem zakonu se mi je rodil otrok in takrat se nagon po preživetju lepo sovpade s prej omenjenim. Ciganka vseeno nisem, da bi sedela na Prešernovem trgu in prosjačila, zato je pač sledila država oz. CSD. Ker od g. Bivšega z materialnega vidika ni bilo nič (razen tega, da je zapravil, kar smo imeli, za svoje avtomobile - ja, v množini jih je "potreboval" user posted image ), sem si uredila vse možne socialne prejemke (OD, DSP, IDSP, kasneje takšni in drugačni regresi, Karitasi, RK), istočasno pa sem se, kadar je bilo le možno, preko tujih napotnic švercala na Študentskih servisih in delala. In ajde - smo vsi preživeli in bili zdravi. Celo marsikaj smo si lahko privoščili. Tudi dopust v Portorožu (pa se ve, da je Portorož najdražji kraj za letno dopustovanje v Sloveniji).
V nekaj letih mi je, poleg g. Bivšega samega, takšen način življenja zrasel vrh glave - in sem šla. Najprej stalna služba, potem g. Bivšega na čevelj, otroka s sabo, selitev v najem, nova zveza in nov družinski član. In počasi, ampak res počasi, se je z leti moje življenje začelo urejati. Z vseh vidikov, ne samo s finančnega.
Ko se je moj g. Mož redno zaposlil, je šla polovica (če ne celo več) prej omenjenih ugodnosti prav lepo v maloro. In jasno, da se je na družinskem budžetu nekaj sto € zelo poznalo. In jasno, da mi ni bilo prav. In jasno, da sem bentila čez "grdo" zakonodajo, ki ne omogoča, da si zaposlen (plačuješ davke) in istočasno še na lepe oči prejemaš denar od države. Če bi me takrat vprašala, bi ti rekla, da je recimo DSP poleg plače pač nekakšno nadomestilo DDV-ja, ki ga plačaš na vsako žemljo, pa če si zaposlen ali ne. Nekakšno nadomestilo razlike med brutto in netto plačo. Nekakšna pomoč pri plačilu dohodnine. Ampak naj sem še tako ropotala, zakona pač nisem spremenila in sem se morala slej ko prej sprijazniti. Glede na današnjo zakonodajo (od 1.1.'12 dalje) pa sploh.
V vseh teh letih, ko se je moje razmišljanje spremenilo, pa sem prišla do drugačnega mnenja. Najbrž dejanskega, pa čeprav ni najlepše.
Za otroka se odločita starša (no, realno gledano najmanj eden od njiju user posted image ), zato sta, v prvi vrsti, zanj dolžna poskrbeti onadva. S finančno-materialnega vidika, seveda. Če si otroka s tega vidika ne moreš privoščiti, ga pač ne imej - as simple as that. Si davkoplačevalec in s svojim delom vzdržuješ državo (ne glede na to, ali si v gospodarstvu ali v javni upravi, da ne bo pomote). Ker ne boš večno živel, je fajn, če narediš še kakšnega bodočega davkoplačevalca. Da ta bodoči davkoplačevalec ne bo finančno breme države, zanj pač skrbiš ti, ne država. Če zanj namreč skrbi država, si gre s svojo finančno pomočjo do polnoletnosti tga bodočega davkoplačevalca v minus - potem, ko se pa le ta zaposli, pa s svojim delom samo odplačuje stroške, ki jih je imela z njim država do takrat. In do njegove penzije je država ravno lepo na nuli (če). Da to, dolgoročno gledano, ne zdrži vode, je jasno.
In zato smo najbrž tukaj, kjer (danes) smo. Najprej visoki otroški dodatki (za 2 otroka, ki naj bi bila slovensko povprečje, je max. OD po zdajšnji zakonodaji cca. 1/3 minimalne plače). DSP za dva mladoletna otroka znaša tudi približno toliko. IDSP se da po novem dobiti vsak mesec, ne več samo 1x letno - razlogov, zaradi katerih lahko zaprosiš zanjo, je malo morje (od stanjšanja stekelc na očalih do nakupa novega pralnega stroja, pa nihče ne pride pogledat, ali kakšnega že imaš ali ne - enostavno verjamejo na besedo, da ga nimaš). Ko imaš DSP, v šoli ne plačaš ne malice, ne kosila za ta dva otroka. Vsako leto ju, če ne kje drugje, pa preko ZPMS, zastonj pošlješ na morje za najmanj 10 dni. Za njuna oblačila ne daš niti centa, saj te lepo zalagata Karitas in RK. V šolah in vrtcih je že toliko brezplačnih interesnih dejavnosti, da ti otroka ni treba vpisovati (in plačevati) nikamor v klube. Karitas ti da bon za nakup delovnih zvezkov in zastonj zvezke, učbenike imaš zastonj v učbeniških skladih. Vozovnice za avtobus so subvencionirane tudi do 50% - za 17€ se cel mesec neomejeno voziš po celi Ljubljani, recimo. Kolo za 5€ dobiš na javni dražbi ali na bolšjem sejmu, avtomobile podarjajo (resno!) na podarim.si. Zastonj je pohištvo, zastonj so kuhinjski elementi - v humanitarnih organizacijah ali na Bolhi. Domačo žival zastonj dobiš v zavetišču ali preko oglasa, katerih je polno. Zastonj živiš pri starših v mansardi - njihova generacija vseh teh ugodnosti še ni imela in so za to, kar danes imajo, dejansko delali, mladina pa to pridno uporablja. Ker so prispevki za zaposlitve nenormalno visoki, ni težko najti delodajalca, ki te bo zaposlil na črno - in imaš neobdavčen denar, s katerim še kaj priigraš na Lotu ali v casino-ju (tudi neobdavčeno, dokler govorimo o majhnih vsotah do 300€) in si svoj dobiček še povečaš. Ko greš k zdravniku, logično pričakuješ, da ga ne boš plačal - ker zakon pravi, da je zastonj vse, kar je potrebno za ohranitev zdravja ali življenja. Za otroke, bodoče davkoplačevalce, pa sploh - Bog ne daj, da bodoči davkoplačevalec umre, preden prinese državi kaj dobička. Da bi v šoli plačal program (šolanje samo), bi znorel - učitelje plačuje država, država pa so davkoplačevalci - to pa nisi ti. Ti si samo tisti, ki ta denar koristiš - ker ga lahko, saj je tak zakon. Dodatek za malico pri plači je logičen - če te že zaposlijo, naj te še hranijo. Bog ne daj, da bi si moral hrano kupiti sam od tistega, kar zaslužiš. In še za prevoz moraš dobiti - če so ti že dali službo, ti morajo še plačati, da boš tja tudi prišel. Od svoje plače pa res ne boš sam dal 17€ za avtobus.
In tako dalje, in tako dalje, et cetera.

Smo razvajeni? Ja, k' svinja smo razvajeni.

(odgovor članu picola1)
Neposredna povezava do sporočila: 10
   RE: Smo se razvadili?
8.4.2012 18:32:48   
aknela123
kerensa, lepo napisano, sem vesela zate, da si si lepo uredila življenje. sem pa zvedla kar nekaj novih stvari v tem postu glede pomoči države posameznikom.

(odgovor članu Kerensa*)
Neposredna povezava do sporočila: 11
   RE: Smo se razvadili?
8.4.2012 18:36:42   
Kerensa*
Napisano je realno - ali je lepo ali ne, je pa stvar presoje posameznika. Kakorkoli obrneš, pa dejansko je tako.

In dokler bodo ljudje navajeni, da lahko popolnoma vse, kar potrebujejo za življenje, z malo iznajdljivosti dobijo zastonj, istočasno pa jim bo omogočena možnost, da poleg tega zaslužijo še za luksuz - do takrat bomo tam, kjer smo.

In ne - daleč stran od tega, da sem si uredila življenje. Še nekaj let bo trajalo, da si ga dejansko bom. Je pa moje življenje danes popolnoma neprimerljivo (in 99% boljše) s tistim pred 10-15 leti. Določene stvari so padle z neba, za določene sem morala delati, spremenila sem razmišljanje v marsikaterem pogledu... pa nekako gre. Na tistem, na čemer želim biti, pa niti pod razno še nisem.

Še čakam svojo sedmico na Lotu ali EuroJackpotu. user posted image

(odgovor članu aknela123)
Neposredna povezava do sporočila: 12
   RE: Smo se razvadili?
8.4.2012 18:43:40   
aknela123
ma, tudi meni je malo "smešno" to, da se dva mlada, zdrava, delovno sposobna človeka odločita za otroka, potem pa pričakujeta, da ga bo država vzdrževala.

(odgovor članu Kerensa*)
Neposredna povezava do sporočila: 13
   RE: Smo se razvadili?
8.4.2012 18:51:15   
Kerensa*
Otroški dodatek je zame (danes) dejansko tisto, kar je. Dodatek.

Staršema (ali enemu od njiju), ki delata in se maksimalno potrudita za preživljanje svojega otroka, a jima (mu) kljub temu nekaj zmanjka, država primakne dodatek. Da ima otrok, s plačo staršev in z dodatkom vred, vsaj statistično gledano vse tisto, kar v osnovi potrebuje.

Pred dnevi pa sem na Internetu zasledila t.i. "pritožbo" neke mamice, ki je bentila čez zamujanje novih OD odločb. Ja, drži, da je krivda za zamude na strani države - o tem ni dvoma. Ampak dotična mamica je pa napisala "od česa naj pa tačas položnice plačujem?". To je pa tisto, česar (danes) ne razumem več - ali pa, bolje rečeno, ne želim več razumeti. Imaš otroka in z denarjem, ki ti ga zanj podari država, plačuješ svoje položnice? Kako bi jih pa plačala, če ne bi imela otroka?

Meni je otroški dodatek za moja dva potomca (od lani so mi ga, po novi zakonodaji, zmanjšali za 15%, pa nimamo nič več dohodkov) zdi kakor kaplja v morje pri vseh stroških, ki jih imamo. Samo za stanovanje npr. plačujemo cca. 700€ mesečno. Ne znam si več predstavljati, kako bi sebe in otroka danes preživela z OD in DSP, kakor npr. pred 10-imi leti. Ta znesek (ob upoštevanju inflacije in podražitev) pustim v bližnjem Mercatorju za tedenski shopping brez preseravanja. Pa niti pod razno nismo bogati. Včasih sem s tem zneskom preživela mesec z lahkoto. Majkemi, ni mi jasno, kako. Ampak tudi takrat, ko je bilo tako, sem vedno na nek način delala na tem, da bi imela/dobila/zaslužila več. Nikoli nisem samo sedela in čakala ter zraven jamrala. Vsaj z enim prstom sem mrdnila.

(odgovor članu aknela123)
Neposredna povezava do sporočila: 14
   RE: Smo se razvadili?
8.4.2012 19:34:15   
mateyka

IZVIRNO SPOROČILO: picola1
Kaj menite vi o tem? A je socialna država res tak luksuz al bi tako moralo bit povsod in je to dejansko nekaj normalnega?


jaz mislim da je to stvar splošne volje ljudstva (s politiki vred!). če večina to podpira (socialno orientirano državo), je možna in se določene stvari lahko udejani, če ne, je ne more bit.
npr. švedska ne bi mogla bit tako socialno naravnana, če ljudje ne bi hoteli/mogli plačevat visokih davkov, ki omogočajo da stvar laufa. država funkcionira v osnovi tako, da karkoli da, mora vzet od ljudi (ti pa morajo bit pripravljeni dat državi aka davki etc.). koliko si ljudstvo in država zaupata in simbiotično sodelujeta, koliko je državni aparat zlorabljan, to je pa odvisno od stanja duha posamezne države in ljudi v njej. tako da jaz mislim, da je lahko normalno, če imaš kritično maso istomislečih. drugače pa - vsak zase in konglomerati, amerika, poceni delovna sila, geto-i.. etc.

(odgovor članu picola1)
Neposredna povezava do sporočila: 15
   RE: Smo se razvadili?
8.4.2012 20:56:39   
liliana
Ja, pa pri Švedski je še nekaj zelo pomembno.....preden je Švedska postala tako zelo socialna država, je bila država z zelo močnim gospodarstvom in je beležila visoko gospodarsko rast....z uvedbo visokega socialnega sistema se je tudi ta gospodarska rast zmanjšala....ker oboje ne gre skupaj.....

Slovenija pa ni imela močnega gospodarstva, ko je od Jugoslavije prevzela visoko socialo....

In razmahu visokega socialnega sistema v Evropi je precej botroval tudi strah pred širjenjem komunizma iz vzhodne Evrope (zato imajo tudi te mejne države, ki so mejile na vzhodno Evropo tako visoko socialo).....da kapitalizem naredi tudi zadovoljnega delavca, ki se ne bo navduševal nad Marxovimi idejami in jih prenašal v kapitalistični svet......

(odgovor članu mateyka)
Neposredna povezava do sporočila: 16
   RE: Smo se razvadili?
8.4.2012 22:40:33   
Daschi
Jaz imam otroke na lastne stroške in me trenutno stanje ne gane.

_____________________________

Naj nikoli ne izdam otrokovega zaupanja, zadušim njegovega upanja ali uničim njegovih sanj.
(M. Wright - Edelman)

(odgovor članu liliana)
Neposredna povezava do sporočila: 17
   RE: Smo se razvadili?
8.4.2012 22:48:12   
mateyka
mislim, da smo na začetku devedesetih imeli lepo podlago za začetek in bi lahko obdržali veliko socialnih ugodnosti, pa je politika vse zasrala. zdaj pa po moje ne bomo končali kot amerika ampak bolj kot kaka mehika.

(odgovor članu liliana)
Neposredna povezava do sporočila: 18
   RE: Smo se razvadili?
8.4.2012 22:57:10   
posh
Moji starši pravijo, da je naša generacija razvajena..vsi bi imeli vse takoj in zdaj. in ker se nimamo za kaj sekirat, nam pač hodijo norije po glavi.user posted image No ja..razvajena sem najverjetneje od staršev, ampak ne od države.

(odgovor članu mateyka)
Neposredna povezava do sporočila: 19
   RE: Smo se razvadili?
8.4.2012 23:15:20   
nejcko
Mah, kaj pa vem ... pravzaprav gre za dve različni razvajenosti.

Mislim, da je mali procent ljudi, ki čisto čisto zares pričakuje, da jim bo vse dala država. Večina ljudi pa si samo želi delo, normalne delovne pogoje, dostojno plačilo, ki omogoča dostojno življenje. Toliko o prvi razvajenosti.

Drugi tip razvajenosti pa je, kot je ena pred mano napisala, da danes ljudje v velikem številu hočemo vse in to takoj. Ker pa se do tega ne da priti kar čez noč, se pojavijo potem različne mahinacije izigravanja države, goljufije, celo kriminalna dejanja.

Sama sem se vedno in se vedno bom zavzemala za to, da bi bil vsak delavec za svoje delo pošteno plačan. Seveda ne vsi enako, ampak definitivno bi najnižje plačanemu njegovo minimalno plačilo moralo zadostovati za dostojno življenje, kamor med drugim vključujem tudi njegovo pravico do vsaj enega fajn dopusta na leto. Ker si to zasluži vsak delaven človek. In da mu ni treba na RK po oblačila, ampak si jih lahko kupi sam (seveda v manjšem številu in v bolj poceni trgovinah, ampak si jih vseeno lahko).
Največji problem krutega kapitalizma vidim prav v tem - da delo ni več delo, še manj vrednota, ampak tlaka za pest riža na dan (karikirano in pretirano, seveda, ampak v tem smislu, no). In za to človek še ni ravajen.

(odgovor članu posh)
Neposredna povezava do sporočila: 20
   RE: Smo se razvadili?
8.4.2012 23:18:52   
liliana

IZVIRNO SPOROČILO: mateyka

mislim, da smo na začetku devedesetih imeli lepo podlago za začetek in bi lahko obdržali veliko socialnih ugodnosti, pa je politika vse zasrala. zdaj pa po moje ne bomo končali kot amerika ampak bolj kot kaka mehika.


Ni bila lepa podlaga.....začetek 90 let je bil v gospodarstvu kaos.....takojšnja izguba jugoslovanskega trga, na katerega je bilo vezano celotno slovensko gospodarstvo, se je krepko poznala.....bilo je le nekaj izvoznikov na tuje trge (pa še to ne izključnih izvoznikov, ampak so zgolj nekaj malega izvažali, recimo Pomurka in Mura sta bili taki podjetji, ki sta izvažali, vendar nekaj malega, živeli pa sta ena od JNA, druga pa od "jugoslovanskih trgovcev", drugače pa smo bili precej odvisni od "notranjega" jugoslovanskega trga.....



(odgovor članu mateyka)
Neposredna povezava do sporočila: 21
   RE: Smo se razvadili?
9.4.2012 0:32:49   
mateyka
se ti torej zdi, da do drugega kot to kar je zdaj, sploh ni moglo prit?

(odgovor članu liliana)
Neposredna povezava do sporočila: 22
   RE: Smo se razvadili?
9.4.2012 19:25:00   
liliana

IZVIRNO SPOROČILO: mateyka

se ti torej zdi, da do drugega kot to kar je zdaj, sploh ni moglo prit?


Odgovarjala sem le na tvoj del, kjer si dejala, da smo v začetku 90 let prejšnjega stoletja imeli lepo podlago za začetek......

Do tega, do česar je pa prišlo sedaj je pa vplivalo še marsikaj drugega kot podlaga iz 90 let......med drugim je valuta euro precejšenj "krivec" za aktualne socialne spremembe in spremembe v javnem sektorju.......

(odgovor članu mateyka)
Neposredna povezava do sporočila: 23
Stran:   [1]
Stran: [1]
Pojdi na:





Kako prepoznati vgnezditveno krvavitev?
Kako lahko prepoznamo vgnezditveno krvavitev in kako se loči od menstruacije?
Nosečnost: Tabela rasti ploda po tednih
Kako velik je plod v posameznem tednu nosečnosti? Preveri, kako izgleda nosečnost po tednih!
To so najbolj redka otroška imena
Med izumirajočimi imeni so po našem mnenju čudovita imena tudi za sodobne novorojenčke. Katera imena vse bolj izginjajo ...
Zapeljimo se v skriti svet voda
Človeška ribica ni le čudež narave – je tudi pokazatelj, kako čisto je okolje. Ker živi izključno v kristalno čistih pod...
Kako izbrati idealno sobo za vašega otroka?
Pri opremljanju otroške sobe za šolarja je ključno ustvariti funkcionalen delovni kotiček, poskrbeti za organizacijo, pr...




Najbolj naporno obdobje.
пеперутка16

Kdaj vam je bilo najbolj naporno biti z vašim/vašo malčkom/malčico?