pelin
|
skrbi me preedvsem, da tu ne bodo tako dosledni glede pospravlanja za seboj, da bodo steklen kozarci, keramicni krozniki, igranje z vodo in ostalimi naravnimi zadevami postali bau-bau. IZVIRNO SPOROČILO: Otika Ja tega se zavedam... skrbi me preedvsem, da tu ne bodo tako dosledni glede pospravlanja za seboj, da bodo steklen kozarci, keramicni krozniki, igranje z vodo in ostalimi naravnimi zadevami postali bau-bau. Upam, da bodo tudi v tem vrtcu tako spodbujali samostojnost, red in spostovanje drug drugega ter negovali interese ter sposobnosti posameznega otroka in ne samo skupine. Pomoje me bodo imeli ze nauvodnem sestanku poln kufer, ko jih bom tako zaslisevala :-( Oprosti sedajle bom rahlo pikra...ker se mi smili tvoj otrok... Ja, otroci so tudi v javnih vrtcih izredno ljubljeni, individualno obravnavani, deležni v večji meri res strokovno izobraženih kadrov ( kar na mojo veliko žalost ne morem trditi za veliko varstev, ki so se v zadnjih letih ustanovili in kao delujejo po Montessori pedagogiki..Kao pravim zato, ker sem ravno zadnjič na seminarju govorila z eno od vzg. iz Montessori vrtca, ki mi je tožila, kako so pri njih jezni na vse tiste kvazi Montessori vrtce oz. varstva, ki so nastala čez noč. Rekla je, da so jim velikokrat v pravo sramoto s svojim načinom...sorri...ponavljam njene besede... ) , deležni ogromno prijaznih besed, objemov, tolažbe, če jo potrebujejo, če ima otrok potrebe po dodatni strokovni pomoči, to staršem svetujemo in se potrudimo, da otrok to tudi dobi...ah...saj res...to ni preveč važno....Aja, tisto kar ti je zelo pomembno: ne, steklene kozarce ne uporabljamopri obrokih, pa upam, da jih tudi ne bomo vse dokler ne bom šla v penzijo...ne nisem ozkogledna, samo otrok, s tem, ko se mu v rokah razbije steklen kozarec nič ne pridobi na spretnosti, hkrati pa se s steklom kot materialom tudi drugače lahko srečuje( poslikava, okrasitev...)in si lahko uri motoriko na čisto kulturen in civiliziran način....Skoraj vsk dan smo zunaj v peskovniku, na travniku, nabiramo kamenčke, jih barvamo, sestavljamo lesene kostrukcije iz odpadnega lesa, modeliramo z glino, slikamo s peščenimi barvami, delamo eksperimente z ledom, vodo, snegom, izdelujemo papir iz odpadnega papirja in travniških cvetlic, nabiramo zelišča za čaj, delamo herbarij....bla, bla...aja ....ne , z naravnimi materiali se pa nikoli ne igramo.... Aja...pa pospravljamo tudi nikoli...samo petkrat na eno dopoldne... Ne, ne se jeziti...saj v resnici te razumem....samo želim ti povedati, da s takim skepticizmom in negativnim pogledom v prvi vrsti škodiš otroku...če prideš namreč nekam že naprej nastrojen, da boš našel napake in negativnosti, jih boš zagotovo našla cel kup... Drugače pa podpis pod Hubi...
|