Anonimen
|
Da ima špinača tako veliko železa, je pravljica, ki se vleče že desetletja. Ko so objavljali količino železa v določenih živilih, so se zmotili v postavljanju decimalne vejice, tako da je izpadlo, da ga ima 10x več, kar v resnici ni res. Poleg tega je ne smeš nikoli pogrevati, ker se tvori oksalna kislina, ki črpa iz telesa kalcij, kar se dogaja tudi pri kupljeni špinači, ki je vzgajana v toplih gredah in ima premalo "zraka". Kadar jo delate, pa priporočajo - prav zaradi zadeve s kalcijem - dodatek kisle smetane, smetane za kuhanje ali mleka. Ali pa kozarec mleka po obroku. V bio trgovinah sem pred leti videla en izdelek, ki naj bi vseboval veliko železa, je pa mleta zelenjava - predvsem brokoli - ki jo zamešaš z mlekom ali vodo in ješ kot npr. čokolino. Neva, imajo jo v tisti bio trgovini na koprski tržnici. Včasih so moji mami, ki je bila tudi slabokrvna, svetovali refošk in pršut :) vsak dan. Drugega razen suhega sadja pa se ne spomnim. Sicer pa ne vem, kako je z mesom. Jaz mesa ne jem že več kot 10 let, pa imam še vedno hemoglobin na zgornji vrednosti, tako da se zdravnik kar čudi, res pa, da jemo 2 - 3x na teden ribe, vendar negojene. Drugače pa pojem ogromno, ampak res ogromno sadja in zelenjave, slednja je pa vsa z domačega vrta, in veliko mlečnih izdelkov. Pa različne mineštre s stročnic vsaj 3x na teden. Obstajajo pa tudi ene tablete (lekarna Trst), ki jih je moj mož jedel, ko je bil slabokrven, za katere pravi, da mu edine niso povzročale prebavnih motenj - Ferro Grad. V njih je železo v neki drugi obliki, tako da je bolj prebavljivo. Deklaracije žal nimam več, tako da ne vem, če so primerne tudi za otroke. Vprašaj farmacevtko in poskusi.
|