Poka
|
Ja so rodovniški. Psička je potomka staršev z odličnim rodovnikom, tudi na tekmovanjih sta dosegla najvišje rezultate. Mi smo našo nekajkrat peljali na razstave in v začetku kot mladič je dosegla dobre rezultate, potem je nismo več vozili, ker bi jo mogla mama naučit določenih "manir", pa je začela malo pozno, tako da se je odločila, da je ne bo več mučila s tem. Oče psičkov pa je dosegel vrhunske rezultate. Sicer pa je tako, da mene te stvari ne zanimajo - razumem in podpiram rejnike, ki se s tem ukvarjajo, ker delajo to z določenim namenom. Ne podpiram pa preprodajalcev s psi, ki jih parijo vse povprek. Psički so bili vzrejeni načrtno in so v ustrezni oskrbi, ampak meni je na koncu koncev vseeno - lepi so če bi bili taki ali drugačni. Vseskozi so tudi pod ustreznim veterinarskim nadzorom. In ja, za to pasmo je 6 psov veliko. Mama se že nekaj let ukvarja s tem in je imela že nekaj legel in vem, koliko psov se dejansko v povprečju skoti. Nisem pa rekla, da je normalno pri manjših pasmah, da kak pes pogine - pač dejstvo je, da je 6 veliko za to pasmo, se je pa že sicer zgodilo, da ima kaka psička več mladičev, ampak to so prej izjeme kot pravilo. In menda se to pač dogaja, da kakšen kuža pač pogine - mogoče ga je pa pač psička pomečkala ali kaj - lej ne morem vedet. Tako pravijo tudi ostali rejci, nisem si tega izmislila sama. In ne, mladičev ne bomo oddajali, so že rezerirani in v bistvu so že prodani - enega bom obdržala jaz. Gredo tudi v dobre roke, ker kar nekomu niti nebi prodali psa. Imeli smo pa leglo psičkov nerodovniške psičke, ampak že precej let nazaj. Psička je pač bila prvi shih -tzu, ki ga je mama imela, pripeljan bog ve od kje - iz Madžarske verjetno, imela je rodovnik, ki je po mojem ponarejen. Parit smo jo dali s tem namenom, ker je tako manj možnosti za raka. Psički pa so npr. bili vsi OK - smo jih sicer "prodali" za simbolično ceno, toliko da je pokrilo cepljenje in hrano, nič več. Po tem ko je psička skotila, se ji je čez nekaj let pojavila alergija na hrano. Se ji tudi drugače vidi, da pač ima slabše gene. Ravno tako jo imamo radi, pa tudi če nima npr. tako lepe dlake in ostalo, ampak nikoli pa ne mislimo imet več nerodovniških psov - ker si nihče ne želi, da bi imeli psički kakšne težave. Navsezadnje se mi taki psički smilijo, pa tudi latniki imajo same stroške. Mi za našo damo ogromno za veterinarja - ampak nikomur ni žal, lahko bi bilo pa seveda čisto drugače, če bi že prej razmišljali na drugačen način.
|