Gina
|
IZVIRNO SPOROČILO: BUŠICA IZVIRNO SPOROČILO: Mončica Tukaj, v vasi namreč ženske držijo pokonci vse vogale hiše. Hodijo v službo, kuhajo, likajo, perejo, pospravljajo, obdelujejo njive in skrbijo za otroke. Da bi moški kaj naredil po hiši ni govora. Še takrat ne ko je ženska bolna. ne bi rekla, da je tako na vasi, tudi v mestu držijo večinoma ženske vse vogale( vsaj 3). tvoj se pa očitno ima za mačota- v primeru bolezni ti ni ob strani s tako pomočjo?? bedno od njega... pa naj se zdaj oglasijo tiste, ki menijo da v Bosni živijo samo taki moški . Se strinjam. To ali moški kaj dela po hiši, vsekakor ni odvisno od tega, katere narodnosti je, niti od tega, ali stanuje na vasi ali v mestu. Mi smo na vasi doma in vsi naši sosedje delajo res veliko znutraj in zunaj, pa večinoma tudi za otroke skrbijo. MOraš pa vedet, da povprečni slovenski moški nikdar ne delajo toliko, kot ženske, ker enostavno ne zmorejo, poleg tega imajo veliko bolj razvit čut za samega sebe in s tem posledično poskrbijo boljše zase kot me ženske.Tam, kjer imajo kmetije, pa je večinoma tako, da ogromno pomagajo stari starši. Tako pri otrocih, kot pri kuhi, ker sicer bi se ženski strgalo in mame in babice to vedo in pomagajo. Poglej, celo moja čist čudaška bivša tašča mi je prišla skuhat, ko me sploh marala ni, ko mi bivši mož ni zmogel" skuhati", ko sem prišla iz bolnice. Bi se ona krivo počutila, če tega ne bi storila najbrž. Hočem ti reči, da ne glede na velik napredek, ki so ga ženske naredile v postavljanju zase, se je premaknilo tudi v obsegu njihovih obveznosti ogromno. Ker imajo tako veliko obveznosti, veliko več kot so jih imele nekdaj ženske, ko so imele doma samo 2 piskra in za 5 otrok 5 hlač za pomit, pa niso bile v službi, so danes ženske preobremenjene. Hkrati naj bi izgledale mladostno, veselo, bile neprestano prijazne in polne energije, ter zvečer najboljše ljubice, ki bi večinoma morale konkurirati vsaki profesionalki, pa hodit v službo in zaslužit ogromno denarja, hoditi v fitnes in izgledat 20 let mlajše kot so, biti skrbne mamice, ki nikdar ne povzdignejo glasu in čudovito skrbeti še za okolico hiše... če malo karikiram. Seveda je ženskam to preveč, normalno da pregoriš ob tem, zato hočejo od moških pomoč. Nekateri so bolj dojemljivi za te reči, drugi pa manj. Večinoma delajo več kot so naši očetje, torej gre na boljše. V vsakem primeru pa si upam trdit, da večina moških še vedno ne naredi pol toliko, kot ena ženska, hkrati pa je njihovo delo bolj cenjeno in plačano. In upam si trdit tudi tole, da ženske premalo poskrbimo zase, se premalo spočijemo in vzamemo čas zase in za svoje potrebe, preveč smo "odgovorne". Premalo tudi postavimo moške kar pred dejstvo, da morajo nekaj naredit, z dejanji mislim, brez nerganja. Enostavno smo preveč "ženske" in delamo kot zamorci, ker imamo to v genih zgleda. Pa preveč se na besede zanašamo, namesto na dejanja. To da pa ne poskrbi zate, ko si bolna, je pa v bistvu nepovezano s tem, da ne dela sicer doma. A če bi on bil v bolnici, ap bi vidva bila sama doma, tudi ne bi šla živali nafutrat, bi jih pustila stradat in pocrkat v enem tednu, ker bi raje igrala igrice? Tukaj gre prvič za nujna stanja, ko moraš naredit nekaj, čeprav ti ni, poleg tega gre za ljubezen do sočloveka in to, da ga razumeš in mu pomagaš, ko te rabi. Ne gre tukaj za tvoje izmišljevanje in izsiljevanje. On bi moral ločit razliko. A veš, moj sovraži gospodinjska dela, pa pospravljanje in to, ampka če sem jaz bolna, ali celo če sem "samo" na službenih obveznostih in me cel dan ni, naredi kosilo otrokom, pa meni tudi, pospravijo, da o čaju sploh ne govorim. Pa mu ful ni. Ampak naredi, ker me ima rad. Pa tudi to ni povezano, da če ne mara gospodinjstva, da ne bo za otroke skrbel. Veliko moških mnogo bolje skrbi za otroke, kot pospravljajo...in tudi obratni se najdejo. Vsak je za nekaj bolj talentiran in fajn je, da tisto izkoristiš pri vsakem, kar on zna in zmore in rad dela. Čeprav mi tale čaj in skrb zate ob bolezni res ne gre iz glave. Ne vem če te ima dovolj rad. Res ne. Spoštuje te vsekakor ne dovolj.
|