|
RE: Samozavest,cenjenje samega sebe,.. 25.5.2009 9:08:19
|
|
|
|
picola1
|
IZVIRNO SPOROČILO: natasarobi Pozdrav! Imam se za dobrega človeka in sem pripravljena pomagati, vendar, kje je meja in kdaj sebe postavit pred druge? Ne samo doma - pri družini, med prijatelji, temveč tudi v službi? Stara sem 33 let (jih ne zgledam-tako pravijo), v trenutni službi sem 9 mesecev, doma pravijo, da želim imeti vse perfekt, da si ne dopuščam napak. Se tak človek ali je to pomanjkanje zamozavesti? Hm...težka vprašanja si postavila, na ketera jaz še vedno kdaj pa kdaj iščem odgovore...V bistvu več ali manj delam po občutku...poskušam upoštevat svojo intuicijo. Kdaj dat sebe pred druge. Definitivno takrat, ko veš, da drugi zarad tega ne bodo preveč prikrajšani in pa skoraj vedno takrat, ko v sebi čutiš odpor do tega, da bi za nekoga nekaj naredila (največkrat so tukaj izjema otroci, ki še potrebujejo našo skrb in nego). Meni je to vodilo: A mu bo kaj hudega, če jaz tega ne naredim? Ali si jaz to želim naredit? Če si že želim naredit, zakaj si želim naredit: ali zato, ker si želim ugajat, ker želim, da me imajo drugi radi, da bi me sprejeli ali zato, ker si to res želim naredit. Kar se tiče službe, ne vem, kaj točno misliš: ali sodelavce ali šefa... Kar se tiče perfekcionizma, jaz nimam dobrega mnenja o njem in sicer iz več razlogov: eno je to, kar je rekla že TomTaylor, da se začneš za napake sekirati in se imaš za slabega človeka...drugo je pa to, da si za vse stvari vzameš preveč časa (ker pač stvari morajo bit narejene prefektno in za to je potrebno veliko časa) in imaš zato težave pri tem, da jih izpelješ do konca oz se ti stvari začnejo kopičit, na koncu si ena sama živčna razvalina, ki teka od ene stvari do druge brez predaha in še to v strahu, da ne boš naredila kaj narobe. Je treba znat razločit, katere stvari so pomembne, da jih res narediš super in katere so potrebne, da jih narediš optimalno, torej dovolj dobro. In tukaj so še stvari, ki jih lahko narediš zadovoljivo in stvari, ki jih sploh ne rabiš naredit, naj jih naredi kdo drug ali pa lahko počakajo. Jaz mislim, da ja, si premalo samozavestna, preveč razmišljaš o tem, kaj menijo o tebi drugi, perfekcionizem jaz vidim namreč tudi kot izraz tega, da si želimo, da bi nas ljudje imeli za krasne in oh in sploh čudovite ljudi, ki vse naredijo super. Pa tudi odraz tega, da sami sebe ne znamo pohvalit, nismo zadovoljni sami s sabo takšni, kakršni smo, ampak moramo bit vedno boljši, boljši, boljši...A so te doma 'natreniral' tako? Kolk so te pohvalili in kolk grajali?
< Sporočilo je popravil picola1 -- 25.5.2009 9:15:46 >
|
|
|