Arwenko
|
IZVIRNO SPOROČILO: kimica86 Ja no, sej tudi naš ima potni list, je čipiran in redno veterinarsko pregledan Prav je tako, to mora imet vsak pes, ne glede na to kakšnega porekla je, znanega, neznanega, rodovniškega, nerodvniškega. IZVIRNO SPOROČILO: kimica86 Moram pa priznat, da smo psa kupili na vasi in mi ni bilo všeč okolje kjer živi in hrana s katero so ga prehranjevali, zato je pa 2 cela dneva sral gliste, ko smo ga dali razglistit.. Sem pa videla njegovo mamo in je bila dobermanka, oče je pa imel papirje- smo videli črno na belem.. Hja, tukaj si samo postavi dve vprašanji. Prvič, kaj si z nakupom takšnega slabo prehranjenega sporočila tem rejcem? Najbrž to, da je vseeno kako hranijo mladiče, itak bodo novi lastniki poskrbeli za njih. Ampak slednje tako nima veze z rodovnikom. Za vsake mladiče bi bilo potrebno pošteno skrbet, ampak žal večino teh "vaških" legel, kot si ga ti imenovala ni takšnih. Tukaj lahko vsak od nas nekaj naredi, osvešča naprej, da se stvari premaknejo na bolje. Glede videt mamo in papirje očeta ne. Dobro, mamo si videla in je bila vizualno gledano dobermanka. A je imela mama tudi ustrezne zdravstvene preglede (npr. kolke za veliko pasmo, srce in podobno)? Glede očeta pa tako. A ti res verjameš popolnemu tujcu, da je oče res tisti od katerega si ti videla papirje? Jaz nebi to tako na pamet verjela. Ker so do mene že prišle govorice, da naj bi bil moj samec oče nekega kvazi legla, pa nikoli ni paril nobene ne-rodovniške psice. Tako da tukaj moraš bit pa pazljiva, pa ne posploševat. Pri rodovniškem leglu imaš vsaj formalno zagotovilo kdo naj bi starši bili, čeprav tudi ta sistem je daleč od 100% zanesljivega, je pa vsaj nekaj ne. IZVIRNO SPOROČILO: kimica86 Na forumih se da marsikaj prebrat, ja in to je najbolj žalostno Mi smo tudi imeli že 2 mešančka, ne iz zavetišča, ampak, ker se je psica gonila (labradorka) in jo je naskočil kraški ovčar.. Nismo bili pazljivi in se je zgodilo Je pa bila dobra šola in zdaj vemo kako ukrepat, ko se psica goni Zboli lahko prav tako rodovniški pes.. En papir mi še vedno ni zagotovilo, da bo s psom vse v redu- nikakor.. Poznam veliko primerov iz mojega kraja, kjer imajo rodovniške pse in imajo boleče kolke ali probleme s kožo ali levkemijo ali probleme z vidom.. In to nekateri že do 3 leta starosti Naša zlata prinašalka je maja meseca napolnila 8 let in (da potrkam na les) je do sedaj vse super.. No, ja.. 1x ji je šla tista travca v uho in je bilo treba naredit manjšo operacijo- ma to ni bolezen!! Moj dragi in njegova družina so imeli že 2 dobermanki z rodovnikom in nobena ni doživela več kot 6 let.. Ena je poginila v 4 letu, druga je imela skoraj 6 let- ena je imela raka kože, druga levkemijo pa so imele rodovnik, da padeš na rit dol.. Tako, da jaz sem prav tako zadovoljna z našimi psi, ki so brez rodovnika!! Po posamičnih primerih je vedno narobe sklepat, ne za mešanca, ne za pasemskega psa se tako ne počne. Če imaš ti zdravega mešanca, to ne pomeni, da so mešanci v splošnem bolj zdravi in če imaš ti bolanega rodovniškega, ne pomeni, da so rodnovniški zato bolani. Vsi so lahko oboje, poznam zelo bolane mešance in zelo zdrave rodovniške, raznoraznih pasem. Ta problematika je veliko bolj zapletena in zahteva večletno spremljanje posamezne pasme, da se problemi identificirajo in začnejo izločevati z zdravstvenimi pregledi. Pa dajte si nekaj povedat, čistokrven je samo tisti pes, kjer lahko čistokrvnost dokažeš, to pa zaenkrat samo z rodovnikom, v kratkem pa upamo, da se bo prešlo na DNA teste, kot to počnejo v Italiji. Nihče ne oporeka mešance, mešančki so super, samo ne odobra se termina "čistokrvni brez rodovnika", ker vsi čistokrvni imajo rodovnik, razen tistih ki so dobili vzrejno prepoved, ta pa se deli samo zaradi resnih problemov, to so zdravstvene težave, prevelika plašnost, prevelika agresivnost in podobno. Stojim pa jaz vsekakor za tem, da moraš imet vsakega psa rad, da je treba za vsakega psa enako skrbet in ga imet rad in ga sprejet takšnega kot je, z vsemi svojimi vrlinami in napakami in jasno je, da je zate tvoj pes vedno najlepši in najboljši. Zato tiste, ki imate mešančke, takšne ali drugačne in so ti mešančki pač zelo podobni ali enaki po izgledu z neko pasmo, zakaj se ne morete s tem sprijaznit in se vseeno obešate na njihovo "pasemskost"? Hkrati v istem stavku poudarjate kako so mešančki super, na svojem pa se obešate na nedokazljivo pasemskost? Jaz tega žal me razumem.
|