s.
|
Matični mleček je hrana za čebeljo zalego in čebeljo matico. Nastaja v hipofaringealnih (goltnih) žlezah, ki ležijo v čebelji glavi tik ob moľganih. Proizvajajo ga mlade čebele, stare od 6 do 14 dni. Te čebele »dojilje« z njim prvih nekaj dni hranijo ves zarod, kasneje pa le čebeljo matico – kraljico, ki to hrano uživa vse življenje. Po videzu je belkast, gost, po okusu pa kiselkast s prav posebno aromo. Na zraku se sčasoma zgosti in porjavi. Matica za svoje poslanstvo – širjenje čebeljega rodu - potrebuje bogato hrano. Mlade čebele jo oskrbujejo z veliko količino matičnega mlečka, ki ji omogoča, da na višku razvoja čebelje družine zaleže tudi do 3000 jajčec dnevno. Pridobivanje matičnega mlečka je precej zamudno opravilo. Pridobivajo ga tako, da čebelji družini brez matice dodajo letvice s posebnimi celicami, v katere so vsajene mlade čebelje ličinke, stare od 20 do 36 ur. Ker čebele ne morejo preľivet brez svoje kraljice, poskušajo vzgojiti novo, zato te mlade ličinke bogato zalijejo z matičnim mlečkom. 48 do 52 ur po vnosu čebelar pobere letvice s celicami, z ostrim nožem odreže prazni del celice, odstrani ličinko in nato s posebno žličko pobere matični mleček. Matičnike nato ponovno cepi z novimi ličinkami in jih vstavi nazaj v čebeljo druľino. Matični mleček se lahko hrani na T od -2 do -5°C do 6 mesecev, pomešan z medom pa tudi dlje. Občutljiv je na svetlobo, zato ga hranimo v temnem prostoru. Kombinacija z medom je tudi najpogostejąi način uživanja matičnega mlečka. Največkrat se priporoča ena žlička na dan, najboljše zjutraj. Matični mleček vsebuje beljakovine, maščobe, rudninske snovi ( Ca, Cu, Fe, P, K, Si, S), različne sladkorje (fruktoza, glukoza, saharoza, maltoza,...) in celo vrsto vitaminov (C, D, B1, B2, B6, E in druge). Na človeški organizem ima naslednje učinke: izboljša sploąno počutje, izboljšuje delovanje možganov, poveča apetit, poživi in krmili delovanje žlez, lajša starostne težave in bolezni. Njegova uporabnost se je pokazala tudi pri naravnih kozmetičnih sredstvih, ki naj bi zavirala staranje koľe. Sestava matičnega mlečka: Delež (%) Voda 66,05 Proteini 12,34 Skupne reduktivne snovi 12,49 Maščobe 5,4 Minerali ( Ca, Cu, Fe, P, K, Si, S) 0,82 Nedoločene snovi 2,84 Vir: "Od čebele do medu" Kljub temu, da ni dokazano, da bi matični mleček zdravil katero izmed bolezni, pa nam moč mlade čebelje kraljice kaže, da gre za bogato darilo narave, ki ga je vredno izkoristiti. MLEČEK IN ŽIVČNI SISTEM Matični mleček umirja vznemirjene osebe, vrača miren spanec, pomaga pri senilnosti, aterisklerozi in k manjši porabi raznih psihosedativov. UPORABA MLEČKA V PEDIATRIJI Terapevtske učinke matičnega mlečka pri novorojenčkih si lahko razlagamo kot nespecifično pospeševanje različnih funkcij organizma v razvoju. Vloga sestavin matičnega mlečka kot prehrane, je v teh primerih očitna, posebno zaradi vzpostavitve ravnotežja teh sestavin, kar je zelo pomembno za uravnavanje odpornosti, s čimer je dosežen anabolični učinek. UPORABA MLEČKA V GERIATRIJI IN PRI HUDIH REKONVALESCENTIH Pozitivni učinki uporabe matičnega mlečka kot naravnega anabolika, so vidni pri vseh oblikah oslabljenega organizma zaradi bolezni ali starosti. Matični mleček je pokazal presenetljive in trajne učinke pri zdravljenju različne starostne bolezni in stanja ter sklerotične in klimakterične procese. MLEČEK IN ŠPORTNIKI Matični mleček ima anabolični in energijski učinek na zdrave ljudi in športnike, ki se jim povečata delovna sposobnost in vzdržljivost, za pospeševanje anaerobnih procesov in povišanje ravni energije v organizmu, deluje stimulativno na aerobno in anaerobno energijsko izmenjavo MLEČEK IN BOLEZNI SRCA IN OŽILJA Pri bolnikih s hipertoničnimi pojavi, ki uporabljajo matični mleček, bistveno zmanjša in normalizira arterijski pritisk. MLEČEK IN SIDEROPENIČNE SLABOKRVNOSTI Helatno vezano železo z redno uporabo preprečuje pomanjkanje železa in splošno slabost organizma. MLEČEK IN IMUNSKA ODPORNOST V številnih znanstvenih delih je bilo dokazano, da lahko tudi na tem področju pomaga določena vrsta dodatkov k hrani. Tukaj ima mleček pomembno mesto. Obilica raznovrstnih spojin, različne proteinske kombinacije, imunoglobulini, navzočnost aminokislin, nenasičenih maščobnih kislin11 (zlasti omega 4 in 6), sposobnost mlečka, da detoksicira naše celice, da revitalizira in regenerira celo poškodovane, vse to neposredno krepi in ustvarja imunski sistem. Ugotovili smo, da mleček blagodejno deluje na vsa tkiva in organe. Potrebno pa bo še veliko dela in truda, da bomo našli najustreznejši način izkoriščanja tako bogatega naravnega vira.
< Sporočilo je popravil s. -- 19.11.2008 12:52:29 >
|