Anonimen
|
Da bi šla pri 16-ih letih v rejništvo, je sicer teoretično mogoče, praktično pa skorajda ne. Najstnica si - samo dvakrat se še okrog obrneš in boš polnoletna. Če vztrajaš, potem lahko dosežeš edino to, da greš za ti dve leti (oz. dokler ne končaš srednje šole) v zavod. V Ljubljani je to npr. Dom Malči Beličeve na Viču. Skupine v domu so sestavljene kakor "družine" in tako se med sabo tudi obravnavajo - vzgojitelj jim je kot oče, ostali v skupini so ti kot bratje in sestre. In tako vzgajajo "otroke" v velem domu - da so vsi skupaj ena velika družina. Šolo obiskuješ seveda izven Doma, ob vikendih pa lahko odideš domov, če imaš kam in h komu oz. če to želiš. Zate predvidevam, da ne. Ker si starejša od 15 let, lahko to na CSD (Centru za socialno delo) urediš sama. Oni so dolžni poskrbeti za tvojo varnost, če se doma počutiš ogroženo. Če ti iz kakršnegakoli razloga (npr. tvoje pretekle napake, kot sama praviš) ne bi verjeli, pojdi na policijo. Tam ukrepajo takoj, v istem trenutku. Če ne gre drugače, te začasno namestijo v Varno hišo (ko posreduje policija, se vedno najde prostor - a ni to zanimivo?), pa tudi CSD kar na lepem začne ukrepati, ko dobijo "posredovanje" policije. Ponavadi si v Varni hiši največ 3 tedne (ni pa to pravilo), kasneje pa npr. v Domu. V tem trenutku je to vse, kar ti lahko svetujem. Morda edino še to (pa čeprav bo slišati zelo grdo), da se nikoli in na nikogar ne zanašaj 100%-no. Ne na starše, ne na CSD, ne na policijo. Ko ugotoviš, da si pravzaprav ti tista, ki si boš (sama ali s pomočjo koga drugega) uredila svoje življenje, potem je vse bistveno lažje. Sprejmi pomoč, a ne zanašaj se nanjo in ne postani odvisna od nje. Dovolj si stara, da si lahko samostojna, čeprav si še mladoletna. Jaz sem samostojna (stanovanjsko in finančno) od svojega 15-ega leta in v tvoji starosti sem se odselila od doma v najem. Delala sem preko študentskega servisa in to mi je zadoščalo. Ne svetujem ti, da ponovi isto, kakor sem jaz - samo dodajam, da je to ena od možnosti. In če bi že to storila, ne pozabi na birokracijo.
|