mehurčica
|
Par receptov iz knjige Zdrava kuhinja za dojenčke in malčke od Lizzie Vann. Količina: 2-3 obroki za 4-mesečnega dojenčka: 1 obrok za 6-mesečnega Shranjevanje: 24 ur v hladilniku, 4 tedne v zamrzovalniku DOJENČKOVA PRVA ZELENJAVA: 1 žlička olivnega olja 1 olupljen in drobno narezan velik korenček 1 olupljen in drobno narezan krompir 1 žlica svežega ali zamrznjenega graha 2 žlici nesoljenih zrn sladke koruze, zamrznjenih ali iz pločevinke 4 žlice vode V majhni kozici na srednje močni vročini segrejemo olje. Dodamo korenček in pražimo približno 5 min, da se zmehča. Dodamo krompir, grah, koruzo in vodo ter zmešamo. Zavremo, vročino znižamo, kozico pokrijemo in vsebino dušimo približno 15 minut. Občasno premešamo, da se ne prime. Zelenjavo pretlačimo skozi sito ali v mešalniku obdelamo v kašo. Če je zaželjena redkejša kaša, dodamo malo več vode. (dober vir kompleksnih ogljikovih hidratov in vitamina E) JABOLČNOMARELIČNA KAŠA: 2 olupljeni, razpečkani in sesekljani majhni jabolki 2 olupljeni in sesekljani sveži ali 6 sesekljanih suhih marelic Jabolki in marelice damo v kozico in prilijemo toliko vode, da jih ravno pokrije. Zavremo, vroèino znižamo, kozico pokrijemo in sadje dušimo približno 5 minut. Odcedimo in vodo prihranimo. Sadno mešanico pretlačimo skozi sito ali v mešalniku obdelamo v kašo. Če je zaželena redkejša kaša, dodamo malo prihranjene vode. (dober vir vitamina A) SADNI KOMPOT-DOJENČKOV PRVI BOŽIČ: 75 ml vode 1/2 žlice ovsenih kosmičev 1/2 olupljenega, razpečkanega in sesekljanega jabolka 1 olupljena in sesekljana sveža ali 4 sesekljane suhe marelice 1/2 drobno narezane suhe smokve 1 ščepec cimeta 2 žlički sultanin Vse sestavine damo v majhno kozico. Zavremo, vročino znižamo, kozico pokrijemo in vsebino dušimo približno 5 minut. Občasno premešamo, da se ne prime. Sadno mešanico pretlačimo skozi sito ali v mešalniku obdelamo v kašo. (dober vir železa in vitamina C) BANANA Z JAGODIČEVJEM: 4 žlice vode 1/2 žlice riževih kosmičev ali zmletega riža 1 drobno narezana banana 10 svežih ali zamrznjenih plodov jagodičevja, kot so maline, jagode ali borovnice, v poljubni kombinaciji V majhni kozici zavremo vodo. dodamo vse druge sestavine in na šibki vročini kuhljamo približno 5 minut. Občasno premešamo, da se ne prime. Sadno mešanico pretlačimo skozi sito ali v mešalniku obdelamo v kašo. (dober vir železa in vitamina C) JABOLČNA KAŠA S SUHIMI SLIVAMI: 1/2 žlice ovsenih kosmičev 150 ml vode 1 olupljeno, razpečkano in drobno narezano majhno jabolko 4 sesekljane suhe slive KROMPIR S SIROM: 1 žlička olivnega olja 1/2 sesekljane majhne čebule 1 olupljen in drobno narezan krompir 2 žlici mleka 3 žlice vode 1 žlica naribanega ementalca V majhni kozici na srednje močni vročini segrejemo olivno olje. Dodamo čebulo in jo pražimo približno 5 minut, da se zmehča. Dodamo krompir in ga 1 minuto pogrevamo. Prilijemo mleko in vodo in zmešamo. Pokrijemo in kuhljamo približno 15 minut, da se krompir zmehča. Vmes občasno premešamo, da se ne prime. Odstavimo in primešamo sir ter mešamo, dokler se ne razpusti. Mešanico pretlačimo skozi sito ali v mešalniku.....itd.-tako kot vse ostalo. (dober vir kalcija) PIŠČANEC S PARADIŽNIKOM: 1 žlička olivnega olja 1 sesekljana majhna čebula 1 olupljen drobno narezan korenček 1 ščepec zmletega origana 1 olupljen in drono narezan majhen krompir 2 žlički svežega ali zamrznjenega graha 1 žlica drobno narezanega mesa surovih ali kuhanih piščančjih prsi ali stegna 2 žlički paradižnikove mezge 1 žlica zrn kuhane, nesoljene bele fižolice ali fižola maslenca(lahko tudi iz pločevinke) 5 žlic vode V majhni kozici na srednje močni vročini segrejemo olje. Dodamo čebulo, korenček in origano in pražimo približno 5 minut. Dodamo krompir, grah, meso, paradižnikovo mezgo, fižol in vodo in zmešamo. Pokrijemo in dušimo približno 20 minut. Mešanico pretlačimo skozi sito ali v mešalniku obdelamo v kašo. (dober vir železa) En še je pa se mi zdaj ne da. Pa še malecki me potrebuje. Pa-pa
|