nyna84
|
Berem samo o dečkih, zato bom izpostavila še deklice. V šoli (2. razred) vsak mesec poslušam o tem, kako je naša takooo zelo počasna, kako je zasanjana, ima delo sama s seboj (če ne drugega, se igra s vojimi lasmi), vse presliši in pozabi ... Vedno je brez domačih nalog, ker jih v podaljšanem bivanju ne uspe dokončati, doma je pa tudi pestro: če ne pozabi zvezkov v šoli, prinese napačnega ali pa sploh pozabi, da mora narediti nalogo Tudi sicer je njeno delo za šolo katastrofa (včasih mi odpre vse ventile). Se loti naloge, pa je že žejna, pa lačna, pa medtem ko računa račun, jo začne nekaj srbeti, pa nogavice jo motijo, pa stokrat poradira napisano, ker napiše preden razmisli, potem se spomni, da bi mi rada nekaj povedala, kar se ji je v šoli zgodilo, vmes vsaj 2x preveri kaj dela tamlajša sestrica (da se slučajno ne bi igrala kaj napačega), pa zagotovo jo vsaj ena stvar boli ... V glavnem ni konca. In če ne sedim zraven, jo priganjam, tleskam s prsti, ko se obrne proč, traja v nedogled, da nekaj izračuna ali napiše. Zadnjič je delala sama nalogo, je porabila za dva stavka eno debelo uro. Raztresenost je tudi klasa zase in ji ni primere. Dobi v šoli 3x minus, ker nima lepila (se je izgubilo), pa se doma vseeno ne bo spomnila, da bi povedala, da ga rabi. Še njena očala vedno iščemo. Sva se pred časom z njeno učiteljico dogovorili, da ji bo za vsako pozabljeno stvar dala minus in bo te minuse konec tedna prinesla domov in bodo potem sankcije (npr. prepovedan obisk prijateljice). In potem? Največkrat je minuse pozabila prinesti domov (sploh ni vedela, kje ima listek, pa je spraznila celo šolsko torbo), tako da ji kazni niti nisem mogla dati, pa tudi sicer ni bilo efekta ne glede na kazen - vsak teden dobi več minusov. Smo jih ukinili, ker če ni efekta, nima smisla. Jutranja priprava za šolo ... ko jo pošljem v kopalnico na stranišče, pa umiti zobe, zagotovo vsaj eno od teh dveh stvari pozabi, čeprav je v kopalnici 5-10 minut. Umivanje zob je nasploh neskončno dolg proces brez efekta. Če je ne opozorim na očala, jih bo pozabila doma. Zadnjič je pozabila šolsko torbo v hiši, sem jo morala poslati nazaj iz avtomobila. V glavnem, naše življenje je eno samo opominjanje in priganjanje. In nato, dva dni nazaj brskam po forumu in slučajno naletim na temo grozno počasna šolarka in v njej na ADHD oz. ADD. Me je čisto zadelo. Identični opisi, kot pri naši 7-letnici. Za to nisem še nikoli slišala, me je pa presenetilo, da na to niso opozorili v šoli?!? Stalno poslušam opozorila in obtožbe, pa jim ni potegnilo? Ne vem, mi ni jasno. Sem nato malo brskala po internetu u ADHD (motnje pozornosti in koncentracije), vendar se vsi navezujejo bolj na hiperakinetičnost, opisov za deklice je zelo malo, pa tudi na forumih so teme le o "problematičnih" dečkih. Koliko je torej tega pri deklicah? Ima kdo doma podoben primer in kakšne izkušnje?Jaz sem takoj po "razodetju" poklicala našo pediatrinjo, ji razložila situacijo in mi je takoj napisala napotnico za center. Smo dobili datum čez tri tedne. Sedaj poskušam o tej stvari izvedeti čim več in sem dobila na internetu stran, kjer še najbolje opišejo našo gospodično: http://www.viva.si/Otro%C5%A1ke-bolezni-Pediatrija/2430/ADHD-pri-otrocih http://www.viva.si/Otro%C5%A1ke-bolezni-Pediatrija/171/Hiperaktivni-otroci-I-del En del prvega članka sem včeraj doma prebrala naglas in se m vprašala, koga opisujem.... Se je začela hči smejati in kazati s prstom sama nase. Sej človek ne ve, ali bi se smejal ali jokal. Po eni strani je smešno, ko bereš dobesedno o svojem otroku, po drugi strani je pa zaskrbljujoče, kam bo to peljalo in kaj nas čaka. Zanima me, koliko vas je mamic, s podobnimi težavami (brez hiperkinetičnosti)?