|      
Ops :( Si prepričan/-a, da ne želiš več sodelovati?
Preden potrdiš svojo odločitev, preberi podrobnosti.
Če potrdiš, da želiš odnehati, se ti bo avtomatično naložil poseben piškotek (cookie), s pomočjo katerega bomo ob ponovnem prihodu na našo spletno stran prepoznali tvoj račun in poskrbeli, da boš lahko v času trajanja nagradnega tekmovanja (od 17. 12. do 21. 12. 2018) nemoteno brskal/-a po Ringaraja.net brez prikazovanja ikon naših sponzorjev oziroma brez okenca na desnem delu zaslona.

Obenem boš izgubil/-a vse že osvojene točke in s tem, žal, izgubiš tudi možnost, da osvojiš odlično nagrado. Raje še enkrat premisli, preden klikneš da.

Si še vedno želiš odnehati?
Ringaraja.net uporablja piškotke z namenom zagotavljanja spletne storitve, oglasnih sistemov in funkcionalnosti, ki jih sicer ne bi mogli nuditi.
Z obiskom in uporabo spletnega mesta soglašate s piškotki.   Več o tem
Uporabniki na tej temi: nihče
  Natisni
Stran: [1]
Uporabnik
Sporočilo << Starejša tema   Novejša tema >>
   Različni viri glede BT
22.1.2008 10:25:41   
Lorencia
Torej, ker si ta mesec prvič merim BT , sem seveda malo prečekirala po internetu kako in kaj...
Našla pa sem nekaj informacij , kdaj je potrebno v tem času najbolj pridno user posted image user posted image

Danes sem imela temp 36,1...vse dni prej pa 36,5...
Našla sem različne vire :

ŽIVA portal :
  • Merjenje bazalne temperature ne spada med najbolj zanesljive metode določanja ovulacije. Deluje pri približno 30% žensk.

Na žalost, ovulacijo nakaže ko se je le ta že bila in je torej prepozno za odnose. V prvem delu je temperatur nižja (36,5), dokler ne pade in naslednji dan poskoči čez običajno povprečje (36,9) Padec in nato dvig temperature nakazujejo ovualacijo. Nato temperatura ostane stabilno visoka do nastopa menstruacije (kakšen dan pred tem pade). V primeru nosečnosti ostane temperatura visoka. Po 2-3 mesecih merjenja se naučimo napovedati kdaj bo ovulacija nastopila. Idealno je, če istočasno z merjenjem temperature zapisujete tudi občutke in izgled sluzi.

Forum za mlade :
  • ga. Simona ( ginekologinja, ki odgovarja ) : En dan pred ovulacijo se dvigne bazalne temperatura za o0,2-0,5st.C. Dvig ostane do pričetka menstruacije.

Ringaraja portal :
  •  Povišanje telesne temperature (bazalne temperature) – v času ovulacije (ob sprostitvi jajčeca) se telesna temperatura poviša za 0,3 do 1 stopinje zaradi hormona progesterona, ki pa potrebuje nekaj časa, da v telesu povzroči učinek povišanja temperature. To pomeni, da so plodni dnevi 2-3 dni pred povišanjem temperature in morda še na dan povišane temperature. Po ovulaciji ostane temperatura do naslednje menstruacije na višji ravni, tudi v primeru nosečnosti. Pri ugotavljanju ovulacije po tej metodi je pomembno, da si nekaj časa zjutraj redno merite temperaturo in si jo zapisujete v tabelo (graf). Po nekaj mesecih rednega merjenja bazalne temperature bo dan povišane temperature znan in s tem čas ovulacije (2-3 dni prej).

Še ena slikica, ki sem jo našla :

user posted image

< Sporočilo je popravil Lorencia -- 22.1.2008 10:28:32 >
Neposredna povezava do sporočila: 1
   RE: Različni viri glede BT
22.1.2008 11:34:13   
matt
Ker tudi meni ni bilo sprva vse skupaj čisto jasno, in ker sem dobra duša user posted image  bom podala svojo v številkah..BT si merim že cca 3,5 mesece, sicer je menda pri vsaki drugače, odvisno tudi od načina in časa merjenja  Moraš pa si jo meriti zjutraj, sploh se odsvetuje vstajanje, zato  imej toplomer (boljši so klasični kot digitalni, ampak si je treba dlje časa merit) kar na nočni omarici. Odkar si merim budilka zvoni 10 minut prej.user posted image  . 
 V prvih dneh ciklusa je moja BT v povprečju nekje 36,5, niha za 0,1  nekje 6 oz.7 dan  pade  36,3 in se naslednji dan spet dvigne na 36,5 (to smatram za začetek plodnih dni), nato se mi je zgodilo 2x na 10 dan in 1x na 13 dan padec na 36,3 in naslednji dan dvig na 36,9 ali 37,0… in nato se kar nekaj dni drži približno na  37,0 , nato spet rahlo narašča maksimalno do 37,4, cca 3 dni pred M mi začne padati in na prvi dan M je spet na 36,5… Zanimivo, da je bila O pri ciklu 26 dni na 13 dan, sicer imam kar na 28 dnevne cikle (razen ko sem jemala TIFOL se mi je vse pobrkalo???) Naj povem tudi to, da je za mojo psiho tudi lažje odkar si merim BT, saj ko začne na koncu ciklusa padati vem, da jo bom dobila in je tisto nepričakovanje lažjeuser posted image .. jezna sem že predno se ulije…user posted image
To so moje izkušnje, upam da sem kateri pomagala… potrebna je vztrajnost in disciplina, začeti je res malo zoprno, potem pa se navadiš in ni problema…
Še mogoče opomba, če ga prejšnji dan žuraš ... ni realnega rezultata, preverjeno - user posted image

(odgovor članu Lorencia)
Neposredna povezava do sporočila: 2
22.1.2008 13:56:21   
barbara_s
Jaz ti pa priporočam knjigo
Naravno in zanesljivo, poglej, če jo imajo morda v knjižnici... Meni je odgovorila na vsa mogoča vprašanja, deluje pa v obe smeri: ko želiš zanositi in ko si tega nikakor ne želiš....

(odgovor članu matt)
Neposredna povezava do sporočila: 3
22.1.2008 14:04:40   
Lorencia
Barbara,
hvala za informacijo - bom pogledala, Drugače pa sem našla še en zanimivi graf :

user posted image

(odgovor članu barbara_s)
Neposredna povezava do sporočila: 4
22.1.2008 14:40:33   
Anonimen
No, ker tako tako rada citiram Pušenjaka moram to njegovo gor pripopat;

"Ljudje imamo različno nastavljene osnovne presnovne procese in temu primerno tudi proizvodnjo toplote, smo različno "izolirani" in se različno hladimo. Skratka, vse kar je nad 35 st. C in pod 37 je normalno. Tekom ciklusa pa se po ovulaciji BT praviloma (ne pa pri vseh) dvigne za 0,3 - 0,8 st. C in tam vztraja do tik pred M. Merjenje BT ni uporabna metoda za sprotno določanje ovulacije, saj je takrat, ko se BT dvigne, ovulacija že preteklost in tudi oploditev ni več možna."

"Edino, kar iščemo v ciklusu je podatek o ovulaciji, vendar tega dogodka BT ne napoveduje, temveč le potrjuje. To pomeni, da se BT dvigne šele po ovulaciji in ostane dvignjena do M. Če se to ne zgodi, tudi ne pomeni nujno, da ovulacje ni, temveč bolj kot ne, da metoda pri dotični ženski ni uporabna. Poleg tega se BT ne uporablja za določanje trenutnega stanja temveč za ugotavljanje zakonitosti spremninjanja BT skozi ciklus pri določeni ženski in na podalgi "učenja teh zakonitosti" ustvarjanje "napovednega modela", kdaj bo ovulacja. Recim da je to podobno, kot če bi se preselili iz puščavske Avstralije v Evropo in nato ne bi imeli izkušenj, kako se je treba v določenem letnem času oskrbeti z obleko in obutvijo, kurjavo ipd. Ko nekaj sezon opazujemo vreme in temperature, se naučimo iz koledarja razbrati, kdaj bo zelo verjetno potebno zamejati garderobo in kdaj bo potrebno dotočiti olje v cisterno za kurjavo in s pripravami na zimo ne bomo čakali do prve zmrzali.TAko naj bi se vsaj 3 ali 4 mesece spremljalo BT in nato iz krivulj naučilo sklepati, kdaj je v konkretnem ciklusu najverjetneje bila ovulacija (za nazaj torej in ne za sproti). Vnaprej pa se ovulacjo predvideva na podalgi naučenega iz preteklih krivulj."

"Najbolj pomembno je, da je merjenje BT prvo opravilo po jutranjem zbujenju, pred katerim ste spali vsaj 6 ur in po možnosti še predno se vsedete v postelji. Izmerjeno vrednost skrbno beležite na za to pripravljen diagram in ko se jutranja temperatura dvigne za 0,5 - 1 st. C veste, da ste po ovulaciji. Zvišanje BT je posledica delovanja progesterona, ki deluje termogeno in se pojavi po ovulaciji. Po večmesečnem (praviloma 3-4) spremljanju BT je običajno kar jasno ali do ovulacij prihaja ali ne in če prihaja, kdaj se to zgodi. Zanositi je mogoče le nekaj ur po ovulaciji, do spolnega odnosa, ki lahko povzroči zanositev pa mora priti največ 3 dni pred ovulacijo in največ nekaj ur (cca 6) po ovulaciji, sicer je prepozno."

(odgovor članu Lorencia)
  Neposredna povezava do sporočila: 5
29.1.2008 10:05:26   
Lorencia
Kaj mi lahko nekdo razloži, kako je mogoče - da sta si ti dve izjavi tako kontra. To kar piše Ginekologinja - kdaj je O, je čisto nasprotno temu, kar kažejo določeni grafi in npr vir Ringaraja.

Torej :

G.: " En dan pred ovulacijo se dvigne bazalne temperatura za o0,2-0,5st.C. "

R.: " To pomeni, da so plodni dnevi 2-3 dni pred povišanjem temperature in morda še na dan povišane temperature. Po ovulaciji ostane temperatura do naslednje menstruacije na višji ravni, tudi v primeru nosečnosti.

Zdaj, če prav razumem - G. trdi, da se dvig temperature zgodi PRED O...in da je pametno seksat PO dvigu temperature.

Ringaraja in tudi zgornji grafi, pa navajajo , da dejansko pride do dviga temperature PO oz zaradi O...in morda je še plodni dan tudi na dan dvignjene temperature.

(odgovor članu Lorencia)
Neposredna povezava do sporočila: 6
29.1.2008 11:27:33   
Tiara123
Jaz sem dosti prebrala o BT (Naravno in zanesljivo) in na Fertility Friend dosti zveš o tem, tako da je teza ginekologinje po mojih izkušnjah napačna.

Jaz si merim BT 9. mesec in sem vsak mesec imela očitno povišanje BT med 15. in 19.dnevom. Tudi, ko sem hodila na UZ ob jemanju Klomifena, mi je G potrdil ovulacijo z UZ pred dvigom BT. Se pravi, da je bolj verjetna razlaga, da se BT dvigne po ovulaciji, ko prevladuje progesteron.

In res je, ko si nekaj mesecev meriš, že točno vidiš vzorec, kako se ti giblje BT znotraj enega meseca. Jaz zase nikoli nisem vedela kdaj imam ovulacijo in sem seveda vedno več ali manj zgrešila plodne dneve, zdaj pa že vnaprej vem, kdaj se začnejo.

(odgovor članu Lorencia)
Neposredna povezava do sporočila: 7
7.1.2009 14:24:40   
barbara_s
Ja, na tečaju Metode naravnega načrtovanja družine pravijo takole: ko so si ženske merile temperaturo in so hkrati z UZ opazovali, kdaj pride do ovulacije, so ugotovili, da ima nekaj % žensk ovulacijo dan pred dvigom telesne temperature, večina 1 dan dviga, nekaj % pa 2. dan. Tretji dan pa (skoraj) nobena več.

(odgovor članu Tiara123)
Neposredna povezava do sporočila: 8
7.1.2009 14:28:33   
Kepica83
pa kaj ni bolj enostavno user posted image  vsak dan kot pa si to non stop merit?user posted image

(odgovor članu barbara_s)
Neposredna povezava do sporočila: 9
7.1.2009 16:06:44   
giotti
IZVIRNO SPOROČILO: miniko

pa kaj ni bolj enostavno user posted image  vsak dan kot pa si to non stop merit?user posted image

Miniko, ne, ni bolj enostavno user posted image Zavedaj se, da imaš velik blagoslov in srečo, da je tebi to bolj enostavno. Zahvali se temu darilu, ki se ga sploh ne zavedaš, da ga imaš.

Punce, sama sem tudi totalno zmedena glede te temperature in zame ta metoda skorajda ne pride v upoštev user posted image Mogoče si kupim mikroskop in opazujem slino naslednji mesec. Veste za to metodo?

(odgovor članu Kepica83)
Neposredna povezava do sporočila: 10
7.1.2009 16:07:56   
druga
vsak dan baje ni najbolj priporočljivo, saj so spermiji slabše kvalitete ali v manjšem številu?? tak da je najboljše na dva dni

midva sva se včasih tega držala in sva na 2 dni v času predvidene ovulacije...zdaj pa kak nama je - ne gledava več na možnost ovulacije, ker nisem 100% da jo imam v predvidenem času

(odgovor članu Kepica83)
Neposredna povezava do sporočila: 11
Stran:   [1]
Stran: [1]
Pojdi na:

Ovulacija in plodni dnevi
Kaj je ovulacija? Kako izračunati kdaj ovulacija nastopi? Načini ugotavljanja ovulacije.
Kako čim prej zanositi?
Za zanositev se mora ujeti veliko stvari, v vsakem primeru pa je izbira ustreznega časa resnično najbolj pomembna. Kako ...

Razpoloženje v času nosečnosti.
Admin

Ste med nosečnostjo imeli nenadne spremembe razpoloženja?