Pikec
|
Naša je v tem času še jedla: rdečo peso, brstični ohrovt, grah, stročji fižol, por.... Ne vem kako daješ za jest ampak jst sem začela kuhat juhe in mineštre. V tem času enkrat sem že skuhala juho iz zelenjave in mladega govejega mesa ali teletine ali piščanca (pri tebi ne pride v poštev zaradi alergije). No juho sem skuhala kakor za odrasle samo brez soli in začimb. V lonec sem dala meso, pol pa jušno zelenjavo: mali paradižnik, cvetačo, korenje (rumeno in oranžno), peteršilj, majhen košček kolerabe in por na začetku, kasneje, ko je bila starejša, pa še čebulo. To sem kuhala kot juho za odrasle, ko je bilo kuhano pa sem zmiksala zelenjavo razen čebule, paradižnika in peteršilja. Meso sem zmiksala posebi. To zmiksano hrano sem v dozicah za en obrok zamrznila, ravno tako juho. Tej zmrzlinkoti so pol super, če smo kdaj prišli pozno domov in ni blo časa kuhat celega kosila. Zelenjavne juhe je tud že jedla v tem času. Zelenjavo (bučke, cvetača, por, brokoli, brstični ohrovt, korenček, grah, koleraba, blitva, špinača... - po izbiri in kar je bilo v hladilniku) sem narezala na drobne koščke malo prepražila na maslu ampak res malo in na malo masla. Dodala na tanke lističe narezan krompir in to skuhala do mehkega. Ko je bilo kuhano, sem odvzela vodo, da ne bi bilo preredko in zmiksala v juho. V to juho sem zakuhala tiste male testeninice za juho od Barille (barilla nima jajčnih testenin) ali pa otroški gres, ali kuskus, ali proseno kašo, kar je pač pri hiši, če je ratalo pregosto sem redčil z uno vodo, ki sem jo prej odvzela. Vedno sem dodala tudi malo zdenka sirčka ali žlico kisle smetane, ali pa kar naveden nariban parmezan. Krompir je bil v tej juhi za gostitev. No kuhale so se tudi razne izpeljanke iz več zelenjav. Recimo: korenček+krompir+bučke, bučke+cvetača+krompir.... včasih sem not dala kuhat tudi kako žlico mletega mesa. V tem času med 7 in 8 mesecem sem ji tudi že mineštre kuhala. Navadne ali pa na jušni osnovi. Zelo zelo na drobno sem narezala zgoraj našteto zelenjavo (korenček, krompir, stročji fižol, paradižnik, cvetača, grah kar cel, bučke, peteršilj in en strokec česna, ki sem ga potem vzela ven.... fižola do 10meseca nisem, ker sem cvikala da bo napenjal) skuhala skupaj z žlico mletega mesa. Na začetku sem vse skupaj pretlačila pri dobrih 9m pa je jedla kar tako samo naseckano in nič pretlačeno. Lahk pa tudi spasiraš. V to mineštrico sem vkuhala zgoraj naštete zadeve (Barillo, kuskus....) Če se namesto vode uporabi juha ni treba mesa notri tlačit, pa še okus je ful boljši. Pa golaž je tam med 8 in 9 tud že jedla se mi zdi. No golaž kuhan specialno zanjo, brez začimb z mletim mesom. Tko nič kaj zakomplicirano. Pol sem pa zdraven skuhala te testenine, pa polento, riž.... No riž je fajn tud za v juho in mineštrice. Pa na rižem mleku se ga lahko skuha, ker se pač AMja ne sme vret. Aja če se bojiš zradi alergij. PLASMON firma ima testenine, ki se jih lahko daje otroku že od 4 meseca dalje. Kupi se jih v italiji.
|