|      
Ops :( Si prepričan/-a, da ne želiš več sodelovati?
Preden potrdiš svojo odločitev, preberi podrobnosti.
Če potrdiš, da želiš odnehati, se ti bo avtomatično naložil poseben piškotek (cookie), s pomočjo katerega bomo ob ponovnem prihodu na našo spletno stran prepoznali tvoj račun in poskrbeli, da boš lahko v času trajanja nagradnega tekmovanja (od 17. 12. do 21. 12. 2018) nemoteno brskal/-a po Ringaraja.net brez prikazovanja ikon naših sponzorjev oziroma brez okenca na desnem delu zaslona.

Obenem boš izgubil/-a vse že osvojene točke in s tem, žal, izgubiš tudi možnost, da osvojiš odlično nagrado. Raje še enkrat premisli, preden klikneš da.

Si še vedno želiš odnehati?
Ringaraja.net uporablja piškotke z namenom zagotavljanja spletne storitve, oglasnih sistemov in funkcionalnosti, ki jih sicer ne bi mogli nuditi.
Z obiskom in uporabo spletnega mesta soglašate s piškotki.   Več o tem
Uporabniki na tej temi: nihče
  Natisni
Stran: [1]
Uporabnik
Sporočilo << Starejša tema   Novejša tema >>
   REFLUKS
23.6.2008 14:02:59   
julči
Živ,

Naša 6 tednov stara dojenčica ima refluks. Pred dojenjem ji dajem po nasvetu P Novalac AR 20 ml, potem se podojiva, podre kupček, zraven običajno kar nekaj polije, poliva pa tudi še potem kakšno uro, tudi v posteljci kjer ima vzdignjeno vzglavje in v lupinici. Potem pa tud joka, ker včasih polije še velik kasneje in je že kislo in ta kislina jo peče. Zdej mi je P napisala neke praške (naj bi blo podobno kot Rupurut). Ima katera izkušnje s tem? Kaj pa s temi mleki Ar, ker namreč js mam občutek da nam nč kej ne pomaga, mogoče je 20 ml premalo? Ampak ker se dojiva je P rekla da naj delam tako in da bo do 6 m pač mogla zdržat, ko bo pa gosta hrana bo pa boljš.
Kako je bilo pri vas s tem? A je res trajal do 6 m, ker naša mala je tko nerazpoložena zaradi tega polivanja in kisline,....
S čim obložite vaša malčke v postelji ki je dvignjena za 30? Ker naša user posted image je ful močna in mi čist dol zlezeuser posted image
Neposredna povezava do sporočila: 1
   RE: REFLUKS
23.6.2008 14:26:06   
julči
Še to bi vprašala- kako pestujete dojenčke ki majo refluks, meni je P rekla da samo pokonci v položaju lupinica, a ji to ne paše. Kaj pa na trebuščku- količni prijem (ta ji je najbolj fajn).

A lahko ta kislina kej vpliva na glasilke- ker se mi namreč zadnji teden zdi nekam hripava?

(odgovor članu julči)
Neposredna povezava do sporočila: 2
   RE: REFLUKS
23.6.2008 15:09:25   
Freycha
a ima dokazan refluks?

pri moji so tudi mislili, da je refluks, pa smo šli na pregled, pa ga ni imela, polivala je pa ko zmešana..... pa smo ugotovili, da je alergična na kravje mleko in je zato tako polivala. Ko smo ji ukinili KM se je precej izboljšalo, ampak malo polije pa še sedaj - sploh če se preveč naje, ali pa preveč čaja popije, pa bo čez dober teden eno leto stara......

(odgovor članu julči)
Neposredna povezava do sporočila: 3
   RE: REFLUKS
23.6.2008 15:18:43   
SNAKE23
oj!
ja mi smo tud meli ful probleme s tem polivanjem.
je polivala že v porodnišnici in pol do nekje 6m,pol je izvenelo.
sedaj smo stari 8 m in polije le še redko kdaj, če popije velik čaja naenkrat,...podiranja kupčka ja pa še vedno obvezno.
mi smo dodajali rižolino med mleko,sam ni blo nič bolje,mal bolš je blo ko smo pili novalac ar.

ja naša ja tud ful jokala,...itak če cel dan "bruhaš"--jst bi tud.
ja enim izveni prej enim kasneje, naj bi tam do 12 mesca blo vsekakor bolje.

kako smo jo pestovali?
poskusli mo vse možno, pa ni blo kakega uspeha, če je ležala, če je bla v lupinci, na trebuhu, sedela(po 5mesecu),al pa če smo jo pestovali pokonci,... je polivala tud še 2-3h po obroku, ko je bil pa itak že čas za naslednji obrok.

upam, da se vam čimprej uredi,...

pa srečno in lp

_____________________________

doma me osrečuje naša mala pikica!

Sreča, tako majhna, da jo lahko držiš v naročju, a hkrati tako velika, da napolni tvoje življenje z ljubeznijo!---najina mala!

(odgovor članu julči)
Neposredna povezava do sporočila: 4
   RE: REFLUKS
23.6.2008 15:23:18   
lili8
Živjo!
Naša je tudi polivala, in sem ji začela dajati Novalac Ar, ampak je tudi po njem polivala, sicer manj, ampak je. Nekatere pravijo, da jim je bolj pomagal Aptamil Ar, ker naj bi se že v steklenički zgostil, Novalac pa se baje šele v trebuščku, ne vem, Aptamila nisem sprobala.
Zdaj je stara 6,5 mesecev, in odkar je poleg mleka tudi gosto hrano, le občasno še kaj polije, pa ji dajem navadni Novalac. Ni pa imela refluksa. Tako da na žalost je ponavadi potrebno kar potrpet, kar se polivanja tiče. Jaz sem tudi spraševala, pa brala, ampak nekega zdravila ni.

(odgovor članu Freycha)
Neposredna povezava do sporočila: 5
   RE: REFLUKS
23.6.2008 18:30:06   
julči
kako pa naj bi bil dokazan refluks? Js sem zdravnici zadevo opisala, vidla je tud tamalo kako poliva in je rekla, da je to refluksuser posted image Kakšnih dodatnih preiskav nismo meli.
A glede alergije na KM- a to ste šli na kašne teste?
Najhuje mi je ko skos jka, torej jo mara to polivanje zelo motit oz. jo boli, peče? To je res grozn jok, da je kar brez sape- a je to normalnuser posted image

(odgovor članu lili8)
Neposredna povezava do sporočila: 6
   RE: REFLUKS
23.6.2008 20:44:29   
tina1976
sin ima dokazan refluks. samo po opisu pediater ne more vedeti, ali je refluks ali alergija. sin je premalo pridobival na teži, zato ga je pediater poslal pri starosti treh mesecev na preiskave v bolnico, na ultrazvok trebuha po in pred jedjo, testirali so ga za alergijo na km in beljak,... morali smo se strogo držati ukrepov za zmanjšanje polivanja, dodajala sem mu tudi novalac ar (daj mu ga obvezno po dojenju-nasvet zdravnika na gastro oddelku v bolnici, pri nas je to pomagalo).  pri osmih mesecih še vedno malo poliva, ampak se je stanje močno izboljšalo z uvedbo goste hrane.

načeloma pa, če se otrok normalno redi in ga polivanje ne moti, ne pošiljajo na preiskave. če se ti zdi, da otroka moti in ga peče. zahtevaj napotnico, ker lahko preveč kisline, ki jo polije skupaj z mlekom, poškoduje požiralne poti. jaz tako malemu otroku praškov, ki jih ne predpiše specialist, ne bi dajala. zgolj po opisu pediater pač ne more vedeti, zakaj otrok poliva, za to so potrebni specialistični pregledi (sinu bi, če se refluks ne bi izboljšal, merili kislost izbruhanega mleka in šele nato predpisali praške, prej tudi njegovi pediatrinji na kraj pameti ni padlo, da bi mu kar nekaj predpisala).


(odgovor članu julči)
Neposredna povezava do sporočila: 7
   RE: REFLUKS
23.6.2008 21:03:27   
julči
Najprej HVALA vsem za odgovore, ker sem že kar mal obupana user posted image ko moja dojenčica namesto, da bi se začenjala nasmihat in čebljat joka in joka zaradi tega polivanja, kisline in nič je ne potolaži in mi je tako hudo.

Tina a novalac si mu dajala po dojenju? Ker meni je P rekla da pred dojenjem dam 20-30 ml? Pa če bo že sita, verjetno niti ne bo hotla?
Ona je dobila prašek ki zmanjšuje kislino v želodcu- al neki tazga. Moja user posted image se drugače normalno redi, celo zelo dobro pridobiva na teži. 

(odgovor članu tina1976)
Neposredna povezava do sporočila: 8
   RE: REFLUKS
23.6.2008 21:12:56   
tina1976
najprej sem mu dajala pred dojenjem, pa je še kar polival. ko pa sem mu začela dajati po, pa se je malo zmanjšalo. je pa vedno, ne glede na to, koliko je pri meni pojedel, zmazal še flašo. to mleko naj bi bilo bolj gosto in ostane na vrhu želodčka, se zgosti in zato tudi mamino mleko težje polije.

a joka pa samo takrat, ko polije?

(odgovor članu julči)
Neposredna povezava do sporočila: 9
   RE: REFLUKS
23.6.2008 21:13:13   
VesnaLana
Živjo Julči,
refluks nastane zato, ker prebavni trakt pri dojenčkih ni dovolj razvit. Refluks ima 90 % dojenčkov, vendar močnejših refluksov, kot ga opisuješ ti je bolj malo. Dokazuje se tako, da greš z otrokom v pediatrično kliniko in čez noč otroku merijo dihanje. Otrok mora 6 ur v kosu spati in glede na dviganje želodčne kisline merijo kako je refluks močan. Otroku dajo senzorje in to nič ne boli in nič ne moti. Če ugotovijo, da je refluks zares močan, potem otroku naredijo PH-metrijo, to je merjenje želodčne kisline - koliko je močna in šele nato se pediater-gastroenterolog odloči za praške. Ne pa kar tako, da jih predpiše pediater.
Ukrepi pri refluksu so obvezni in sicer obvezno je dvignjeno vzglavje (problem lahko rešiš tako, da ležišče v pojsteljici daš eno stran na višji nivo in drugo stran na nižji nivo). Otrok leze dol,  vendar mu lahko pod stegna daš brisačko. Je naj večkrat in bolj pomalo. Podiranje kupčka je OBVEZNO in po hranjenju še pol ure v pokončnem položaju. Pomaga Novalak AR, če pa dojiš pa obstaja sirup, ki ga daš otroku pred dojenjem in gosti tvoje mleko - ta sirup je zelo učinkovit. Če dojiš res ne razumem vaše pediatrinje, da vam je rekla naj uporabljate nadomestna mleka - to je za moje pojme nedopustno.
Praški, ne pomirjajo refluksa - ampak samo zmanjšajo dvigovanje kisline. Otrok je lahko hrišav, ker mu kislina draži grlo in zato je res pomojem potrebno, da obiščete pediatra-gastroenterologa ne pa da pediatrinja dela vse po svojem.
Refluks ni nevaren, je pa izredno zoprn. Nevaren je le v primeru, da otrok vse izbruha in se zato ne redi.
Ko se prebavni trakt malo bolje razvije refluks sam od sebe izzveni to je nekje od 6m do 1 leta. Ko boste začeli z gosto hrano bo bolje.
Vse bo vredu, vem da vam je hudo zaradi otročka, vendar bo izzvenelo, vi samo pazite, da bo otrok VEDNO v dvignjenem položaju.

Srečno

_____________________________

Vedno misli na to kar imaš in ne na tisto česar nimaš

(odgovor članu tina1976)
Neposredna povezava do sporočila: 10
   RE: REFLUKS
23.6.2008 21:28:14   
tina1976
jaz sem pediatrinji na pregledih vedno govorila, da fejst poliva in mi, ker se je takrat še vredu redil, ni predpisala nobenega dodatka (kar je za moje pojme prav),  ko pa ni pridobival dovolj na teži, je pa dobival še Novalac AR. če se otrok dovolj redi samo z maminim mlekom, mu jaz ne bi dajala dodatka, sploh če po njemu še zmeraj poliva. se mi zdi, da se kar hitro razvadijo in bi potem samo na flašo pili, ker se ne rabijo preveč matrat. 

(odgovor članu VesnaLana)
Neposredna povezava do sporočila: 11
   RE: REFLUKS
23.6.2008 22:32:25   
julči
Joj, hvala za informacije!


VesnaLana a ti si uporabljala ta sirup, ki zgosti mleko? To je verjetno samo na recept ne? Pediatrinja mi ni nič omenila tega sirupa, pa glede na to da praviš da je zelo učinkovit in da ne bi rabla dodajat, res mal čudno od nje.

Kakšna pa je razlika med Aptamilom AR in Novalacam AR? A je kteri bolj učinkovit?

Vem da je potrebno kupčke podirat, ampak dostikrat ga ne more, oziroma med hranjenjem ga, potem jo mam pa loh tud pol ure pokonc pa ga neuser posted image . V tem primeru nimam kaj naredit ali pač? Ponoči pa tud naša princeska ne poliva- večinoma.

Tina joka pa večinoma takoj po obroku, najprej s kupčkom poliva, potem še malo kasneje, pol pa jok, jok, jok. Sva najprej mislila da so tok hudi krči, ampak je možno da jih sploh nima in da je to ta kislina ... Ker to je skos čez cel dan, včasih joka tud od enga do druzga obroka.


Srečno vsem!

(odgovor članu tina1976)
Neposredna povezava do sporočila: 12
   RE: REFLUKS
24.6.2008 6:46:17   
Ronči
NAša ima dokazan refluks, pa ni nikoli polivala.
Priporočljivo je bilo, da je  pokonci vsaj pol ure po jedi, spat na desnem boku in vzdignjenim jogijem za 30 stopinj.

(odgovor članu julči)
Neposredna povezava do sporočila: 13
   RE: REFLUKS
24.6.2008 15:08:01   
SpeliG
Kako mi je to poznano...Naša ima tudi "kao" refluks. Kao pravim zato, ker naju niso dali na preiskave, ker se sicer lepo redi in napreduje. Težave sem opisala pediatrinji in je takoj rekla, da je refluks. Naša skoraj ne poliva, ampak se ji pa hrana dviguje tudi po 3 urah od obroka, in to se torej vleče od obroka do obroka.
Ker sem ji do te ugotovitve že morala dodajat AM, nama je zdravnica naročila, da jo hranimo z Aptamilom AR. Dodajat ga je treba po dojenju, ker je mnogo bolj gosto od materinega mleka. Težko rečem kateri je boljši, Aptamil ali Novalac, vse ki jih poznam in so to rabili, so uporabljali Aptamil in je pri veliki večini naredil izboljšanje, tudi pri nas.

Jaz sem prepričana, da je tvoja dojenčica razdražljiva zaradi refluksa, tudi naša je bila in sem bila prav žalostna, ko sem videla kako jo muči. Kjerkoli leži je vse dvignjeno, veliko je v lupinici, v posteljici je podložena s knjigami, ker je močna in mi je brisačke zbrcalauser posted image .

Zdaj gremo v tretji mesec in se mi zdi že bolje, ali pa sem se samo navadila, nevem. Skoraj vsak dan vidim, da se ji hrana dvigne in začne kolcat recimo tut 3 ure po obroku, ampak zaradi tega ni nič več slabe volje. Je zelo zadovoljen dojenček, ful se smehlja in odziva, ponoči pa spi po 9 ur, torej smo vsi zadovoljni. Bomo pa začeli z gosto hrano že pri štirih mesecih, ravno zaradi teh težav.

Tudi pri vas bo izzvenelo, mogoče zelo hitro, tut pri nas je bilo en cajt točno tako kot ti opisuješ, pa je že zdej ful boljše. Kaj če bi res probala z Aptamilom...?
Srečno, naj te ne potre, tut vaša bo zadovoljen dojenček!

(odgovor članu Ronči)
Neposredna povezava do sporočila: 14
   RE: REFLUKS
24.6.2008 20:52:38   
dreamz
Vesnalana je napisala skoraj vse kar sem hotela tudi jaz.

Naš je tudi pri 6 tednih začel na veliko polivat in včasih se mu je to zaletelo in je lovil sapo. Me je bilo strah da ne bi ponoči prišlo tudi do tega, da nebi slišala in da se bi mi zadušil. Ko sem povedala pediatrinji kaj je, me je še isti dan napotila na pediatrijo v Lj. kjer smo bili 3 dni. Vse meritve so mu opravili, mu naredili tudi kožni test za alergijo na kravje mleko in na jajca, ter analizo urina in krvi. Hvala bogu ni bilo nič hujšega kot močen refluks.
Morali smo ga voziti z dvignjenim vzglavjem, spal je z dvignjenim vzglavjem, v naročju je moral bil obvezno pokonci in se ga ni smelo trest!! Aja, tudi previjalno mizo smo morali imet dvignjeno!!! Nikoli,  nikoli ni smel biti vodoravno. Tako smo delali do prvega pregleda na gastro oddelku pri 4 mesecih.
Ko smo vse te ukrepe upoštevali ni več skoraj nič polival. Ampak vzglaje je moral imeti dvignjeno vsaj do 6. meseca. Aja, pa nič mu nisem dodajala a.m. ker sem izključno dojila.

Je bilo malo naporno, ampak smo se navadli. Važno da je pomagalo!

P.S. Tudi naš je drsel med spanjem navzdol, pa smo mu zavezali okoli jogija pri nogicah kot neko pregrado iz špužve da ga je vsaj malo ustavila.
Ti priporočam, da jo imaš res vedno pokonci, pa boš videla da bo boljše! Če pa ne, je pa res možno da gre za alergijo. Samo meni je čudno da tvoja p. to jemlje tako nalahko, če praviš da dosti poliva!
Srečno!!!

_____________________________



(odgovor članu julči)
Neposredna povezava do sporočila: 15
   RE: REFLUKS
24.6.2008 21:43:54   
BAMBINA_
IZVIRNO SPOROČILO: VesnaLana

Refluks ni nevaren, je pa izredno zoprn. Nevaren je le v primeru, da otrok vse izbruha in se zato ne redi.

Bom samo tole komentirala, ker na splošno velja to prepričanje, da refluks ni nevaren. Zaradi pretiranega izločanja želodčne kisline lahko pride do ranic na sluznici požiralnika, ob nezdravljenju pa celo do trajne okvare. Lahko pride do resnih dihalnih premorov med spanjem. Mi smo to dajali skozi, pa je mali takrat v redu pridobival na teži. Malega sem mogla doma 2x oživljati, 1x ravno zaradi refluksa (2. pa zaradi dihalne stiske, ki ni bila povezana z refluksom). Kakorkoli, to sem že velikokrat napisala, pa tudi bom še v prihodnje, ker nočem, da kdo zanemari refluks, češ, da ni nevaren. Ne želim nikogar strašiti, vendar se mi zdi pomembno, da so starši na to opozorjeni.
Drugače pa julči, od P zahtevaj napotnico za gastroenterologa, da se naredijo ustrezne preiskave (CMCRF, pH-metrija), da refluks potrdijo ter ugotovijo, kako močen je in ga zdravijo na osnovi teh izvidov. Naš mali je prejemal Ranital do devetega meseca, ko se je polivanje umirilo. Podiranje kupčkov je pri dojenčkih z refluksom ZELO (!) pomembno. Če je treba, moraš vztrajati tudi eno uro. Poleg tega smo ga mi itaq po vsakem obroku morali pol ure nositi pokonci, četudi je kupček podrl že prej.
Ostalo so ti pa punce že super razložile.

< Sporočilo je popravil BAMBINA_ -- 24.6.2008 21:46:17 >


_____________________________


•*´¨`*•.¸¸.•*´¨`*•.¸¸.•*´¨`*•.¸¸.•*´¨`*•.¸¸.•
*...*..:::: ...*...*...*...*...*...*...*...*...:::::..*...*
•*´¨`*•.¸¸.•*´¨`*•.¸¸.•*´¨`*•.¸¸.•*´¨`*•.¸¸.•

(odgovor članu VesnaLana)
Neposredna povezava do sporočila: 16
   RE: REFLUKS
26.6.2008 8:18:49   
petra05
mi smo bili na pediatrični ker je imela krvave nitke v blatu, verjetno alergija na mleko?(testi niso nič pokazali).Sem jim tudi povedala da je začela polivat tudi dosti časa po hranjenju. Dobila sem knjižico kao da ima refluks in napotke: prvijanje z dvignjenim vzglavjem 30 stopinj(to nikoli nisem delala ker je nemogoče otoka previjati v breg), podiranje kupčka pol ure, dvignjeno posteljico za 30 stopinj in ležanje na levem boku. Dali so ji allernovo katero moram zgostiti z 2% rižolinota tako da ji moram skuhati za 3 obroke naenkrat in odkar ima zgoščeno z rižolinotom je zelo dobro, ne poliva več veliko oz. po jedi da malo ven.

(odgovor članu julči)
Neposredna povezava do sporočila: 17
   RE: REFLUKS
26.6.2008 8:24:58   
petra05
aja mene je tud skrbelo za ta refluks, pa sem potem pediatrinjo spraševala  in je rekla da dokler otrok pridobiva na teži je ok, če bi pa tako polival da se ne bi redil potem je pa treba manjšo operacijo naredit ampak ona tega v 15.ih letih ni doživela da bi se kateremu zgodil ...

(odgovor članu julči)
Neposredna povezava do sporočila: 18
   RE: REFLUKS
26.6.2008 9:10:09   
dreamz
IZVIRNO SPOROČILO: petra05

prvijanje z dvignjenim vzglavjem 30 stopinj(to nikoli nisem delala ker je nemogoče otoka previjati v breg),


Se da, se da, verjemi! Mi smo ga tako previjali do 6. meseca.
Dragi je naredil tako dvignjeno podlago z deskami in eno vezano ploščo. Res je, da je težje, ker ga moreš nonstop popravljat in vlečt gor.
Jaz sem se potrudila, ker je tamali tudi full polival med previjanjem, če je bil raven, še posebno ko sem mu dvignila noge v luft za brisat ritko.

_____________________________



(odgovor članu petra05)
Neposredna povezava do sporočila: 19
   RE: REFLUKS
26.6.2008 10:12:10   
petra05
jest jo nikol nisem tako previjala k tudi ni bilo tako hudo sem se ostalega bolj držala, sicer je pa zdej stara 4,5 pa ne poliva več. Pojstlco imam še kar dvignjeno pa nevem a jo zdaj spustim a nej jo kar pustim tako...??

(odgovor članu dreamz)
Neposredna povezava do sporočila: 20
   RE: REFLUKS
26.6.2008 14:50:47   
dreamz
petra05:
Pri nas pa je bilo kar hudo, če ni bil v naklonu vedno.
Ma tudi naš je bil pri 4 mesecih že vredu, ni polival, ampak nam so rekli v Pediatrični kl. da naj spi tako do 7 meseca. No mi smo vztrajali do 6.
Ma nevem, ti provaj jo spustit čisto ravno, pa boš videla, če je ok.

_____________________________



(odgovor članu petra05)
Neposredna povezava do sporočila: 21
Stran:   [1]
Stran: [1]
Pojdi na:





Pet nepriporočljivih praks pri hranjenju s...
Hranjenje s stekleničko že od nekdaj velja za lažji način hranjenja. Verjetno je to razlog, zakaj v preteklosti nihče ni...
Dojenček ponoči ne spi
Je nočno hranjenje res še vedno potrebno? Do kdaj? Kako bi si lahko pomagali, da bi omejili nočne podoje?Kaj storiti, če...




Najbolj naporno obdobje.
пеперутка16

Kdaj vam je bilo najbolj naporno biti z vašim/vašo malčkom/malčico?