|      
Ops :( Si prepričan/-a, da ne želiš več sodelovati?
Preden potrdiš svojo odločitev, preberi podrobnosti.
Če potrdiš, da želiš odnehati, se ti bo avtomatično naložil poseben piškotek (cookie), s pomočjo katerega bomo ob ponovnem prihodu na našo spletno stran prepoznali tvoj račun in poskrbeli, da boš lahko v času trajanja nagradnega tekmovanja (od 17. 12. do 21. 12. 2018) nemoteno brskal/-a po Ringaraja.net brez prikazovanja ikon naših sponzorjev oziroma brez okenca na desnem delu zaslona.

Obenem boš izgubil/-a vse že osvojene točke in s tem, žal, izgubiš tudi možnost, da osvojiš odlično nagrado. Raje še enkrat premisli, preden klikneš da.

Si še vedno želiš odnehati?
Ringaraja.net uporablja piškotke z namenom zagotavljanja spletne storitve, oglasnih sistemov in funkcionalnosti, ki jih sicer ne bi mogli nuditi.
Z obiskom in uporabo spletnega mesta soglašate s piškotki.   Več o tem
Uporabniki na tej temi: nihče
  Natisni
Stran: [1]
Uporabnik
Sporočilo << Starejša tema   Novejša tema >>
   Punce,vas zanima...
8.1.2005 15:18:50   
Metuljčica04
...kaj vse se nabuja v razne 'izotopične' napitke in razne 'akcije'? Aditivi v prehrani, sladila, antioksidanti, arome, itd., so lahko izjemno potencialna tveganja za zdravje.
Tukaj je spisek vseh mogočih E-jev ki se jih lahko najemo..

E 102, E 110, E 122, E 123, E 127, E 131, E132, E 133, E 142, E 150, E 151, E 153, E 154, E 171, E 173,
E 210, E 220, E 223, E 232, E 249, E 250, E 284, E 285,
E 310, E 311, E 312, E 320, E 321, E 308, E 407, E 472, E 473,
E 512, E 553,
E 620, E 621, E 622, E 626,
E 942, E 950, E 951, E 952, E 954, E 1440

Skupne E-jev:
• E 100-181 umetna barvila
• E 200-290 konzervansi (podaljšujejo rok uporabnosti živilom)
• E 296-385 antioksidanti in sredstva za uravnavanje kislosti (oksidativni procesi in spremembe pH pospešijo razkroj hrane)
• E 400-495 zgoščevalci, emulgatorji in stabilizatorji (procesiranje stanja prehrambenega artikla, primerna stabilna struktura in gostota)
• E 500-585 sredstva proti zgoščevanju in zlepljanju
• E 620-640 umetne arome oz. umetni ojačevalci vonjav (ponarejanje vonja in okusa)
• E 900-1520 umetna sladila in sintetična »loščila« in »glazure« (sladkobna zasvojenost potrošnikov, bleščeč izgled)
• Neklasificirani aditivi

Razpredelnica najbolj škodljivih E-jev z zdravstvenimi tveganji:

Številka Zdravstvena tveganja

UMETNA BARVILA
E 102 Astma, koprivnica, tumorji ščitnice, poškodbe kromosomov, hiperaktivnost, dermatitis
E 104 Dermatitis
E 107 Alergije, astma
E 110a Koprivnica, vnetje nosu, hiperaktivnost, poškodbe kromosomov, rak ledvic, astma, alergije
E 122 Astma, alergije
E 123 Astma, ekcem, hiperaktivnost, možna kancerogenost
E 124 Kancerogen pri živalih
E 127 Povečanje hormonov ščitnice, rak ščitnice pri poskusnih živalih
E 129 Rak pri poskusnih miših
E 131 Alergije, bruhanje, slabost, hiperaktivnost
E 132a Povišan krvni tlak, problemi z dihanjem, alergije
E 133 Verjeten kancerogen
E 142 Nadaljnje raziskave tveganja
E 151 Hiperaktivnost, astma, koprivnica, tvorba cist
E 153a Verjeten kancerogen
E 155 Astma alergije, dermatitis
E 173 Vsebuje aluminij, degenerativna obolenja npr. Alzheimerjeva bolezen, osteoporoza

KONZERVANSI
E 210 Astma, nevrološki problemi, hiperaktivnost otrok
E 211 Koprivnica, astma
E 216 Kontaktni alergen
E 218 Kožne alergije
E 220 Astma, uničuje vitamin B1
E 235 Slabost, bruhanje, driska, draženje kože, anoreksija
E 249 Potencialni kancerogen, motnje transporta kisika, glavoboli, zmedenost, težave dihanja
E 250 Potencialni kancerogen, v želodcu tvori nitrozamine, hiperaktivnost otrok
E 251 V organizmu se pretvarja v nitrit
E 252 Hiperaktivnost, potencialno kancerogen, slabokrvnost, poškodbe ledvic, prepovedan v nekaterih državah
E 261 Izogibajo naj se ga ljudje z okvaro ledvic
E 264 Slabost, bruhanje
E 280 Povezava z migrenami
E 281 Povezava z migrenami
E 290 Povečuje učinek alkohola

ANTIOKSIDANTI, REGULATORJI KISLOSTI
E 302 Sproža tvorbo ledvičnih kamnov
E 310 Draženje želodca in kože, methemoglobinemija
E 319 Slabost, bruhanje, delirij, smrtna doza je 5g
E 320 Alergije, hiperaktivnost, kancerogeni in estrogeni učinki
E 325 Izogibajo naj se ga otroci z intoleranco do laktoze
E 339 Ruši ravnovesje kalcij/fosfor
E 363 Prepovedan v nekaterih državah
E 370 Prepovedan v nekaterih državah
E 375 Poškodbe jeter, dviga nivo sečne kisline, gastritis
E 380 Poškodbe jeter in trebušne slinavke
E 385 Prepovedan v nekaterih državah

STABILIZATORJI, ZGOŠČEVALCI IN EMULGATORJI
E 407 V povezavi z etilen oksidom tvori etilenklorohidrin, ki je hud karcenogen, čir na želodcu
E 412 Slabost, napenjanje in krči, znižuje nivo holesterola
E 413 Verjeten kontaktni alergen
E 414 Draženje sluznic, alergen
E 416 Verjeten alergen
E 420 Poškodbe želodca, ni dovoljena uporaba v otroški prehrani
E 421 Driska, slabost, bruhanje, poškodbe ledvic
E 432 Prepovedan v nekaterih državah
E 434 Prepovedan v nekaterih državah
E 450 Ruši razmerje kalcij/fosfor
E 461 Napenjanje, obstrukcija tankega črevesa
E 463 Prepovedan v nekaterih državah

SREDSTVA PROTI ZGOŠČEVANJU
E 503 Draži sluznice
E 508 Sproža ulcerozna stanja želodca
E 510 Izogibajo naj se ga ljudje z okvarami ledvic in jeter
E 513 Prepovedan v nekaterih državah
E 514 Ruši vodno bilanco organizma
E 553 Povezana z rakom želodca
E 554 Težave s placento pri nosečnosti. Alzheimerjeva bolezen

UMETNE VONJAVE
E 620 Otroci naj se izogibajo
E 621 Glavobol, žeja, omotica, trebušni krči, driska, motnje v srčnem ritmu, možganske poškodbe pri laboratorijskih živalih, prepovedan za otroško prehrano
E 622 Slabost, bruhanje, driska
E 626 Lahko povzroča protin
E 627 Lahko povzroča protin, prepovedano za otroško prehrano
E 629 Lahko povzroča protin
E 631 Lahko povzroča protin
E 633 Lahko povzroča protin
E 635 Sproža lahko ihitozone spremembe kože, prepovedan v številnih državah

SLADILA, LOŠČILA IN GLAZURE
E 905 Možna povezava z rakom prebavil
E 907 Prepovedan v nekaterih državah
E 924 Slabost, bruhanje, driska
E 925 Kancerogen, uničuje biološko vrednost prehrane
E 927 Prepovedan v nekaterih državah
E 950 Uvrščen med najnevarnejše aditive, kancerogen za poskusne živali, motnje ščitnice
E 951 Številni izjemno nevarni učinki, alergije, migrene, vrtoglavica, motnje vida, sluha in okusa, motnje spomina, depresije, motnje vedenja, sprožilec nekaterih degenerativnih obolenj (multipla skleroza, Parkinsonova bolezen), hormonske motenj
E 952 Migrene, potencialno kancerogen, poškodbe zarodkov in testisov pri poskusnih živalih, prepovedan v ZDA in VB
E 954 Kancerogen pri poskusnih živalih
E 967 Sproža nastanek ledvičnih kamnov, diuretik, motnje vedenja pri poskusnih živalih
E 1505 V metabolizmu se spreminja v etanol
E 1520 Povezava s fatalnimi infarktnimi stanji (intravenozno), motnje živčevja, dermatitis
Neposredna povezava do sporočila: 1
   Punce,vas zanima...
8.1.2005 15:23:16   
Bela
nekje sem prebrala da te E-je izdelujejo iz žuželk:(...

(odgovor članu Metuljčica04)
Neposredna povezava do sporočila: 2
   Punce,vas zanima...
8.1.2005 16:15:17   
Primoza
Jaz ne bi posploševal, ker so številne od teh spojin tudi naravnega izvora (tipičen primer vitamin C E300).

Npr. pri uporabi olivnega olja nastanejo pri segrevanju poliaromatski ogljikovodiki, ki so kancerogeni ipd.

Če pripravljaš kisle jedi v Alu foliji se greš lahko ne vem kako zdravo prehrano, če delaš zelenjavne jedi v voku iz slabega litega železa se naješ kadmija, če imaš staro interno vodovodno napeljavo se naješ svinca ipd.

V mestih dihaš benzen, na vasi produkte daljinskega onesnaževanja in odvržene industrijske odpadke.

Če ne bi dodajali določenih snovi hrani, bi lahko prišlo do smrtonosnih bakterijskih okužb.

Se pa strinjam, da je veliko kemikalij (ne nujno škodljivih v takšnih koncentracijah) dodanih hrani povsm brez uporabnega pomena, amapak le, da pritegnejo potrošnika.

Neposredna povezava do sporočila: 3
   Punce,vas zanima...
8.1.2005 16:44:32   
KIRA
tisto z olivnim oljem - pri vseh oljih je tako, ko se pregrevajo in pogrevajo. v bistvu bi morali za vsako cvretje vzeti novo olje, staro pa zlit stran. zato pa po novem delajo pofri in čips pri nižjih temperaturah, ker se ne tvori toliko škodljivih snovi. ampak žal se tako krompir spet "napije" starega olja, pa smo na istem.

Neposredna povezava do sporočila: 4
   Punce,vas zanima...
8.1.2005 18:43:01   
Seven*
To mas prav Primoza. Samo se pa lahko vseeno cimbolj izogibamo taksni hrani, ce se le da. Cisto izolirat od strupov pa se seveda ne moremo.

Dosti naredimo ze s tem, da kupujemo ekolosko hrano ali imamo svojo hrano iz vrta. Pazimo lahko tudi pri vodi, ki jo pijemo. Tudi kozmeticna industrija omogoca uporabo raznoraznih pripravkov, ki ne vsebujejo veliko sinteticnih snovi.

Razumem, da se dodajajo razni konzervansi. Mi gre pa blazno na zivce, da barvajo kruh (da izgleda crn, tapravega crnega kruha ze dolgo vec ni). A veste. da so samo v kruh dodani vsaj trije aditivi (barvila, sredstvo za podaljsano svezino, sredstvo za vecjo mehkobo.

Izogniti se ne moremo, lahko pa mocno zmanjsamo kemijo, ki jo popapamo..

Neposredna povezava do sporočila: 5
   Punce,vas zanima...
8.1.2005 20:19:47   
ZARA
:bravo::bravo::bravo: ...no super tema... E-ji,sem ze hotla vparasat za mnenja ostalih RR-jevcev...

Neposredna povezava do sporočila: 6
   Punce,vas zanima...
8.1.2005 21:09:15   
pravljica
že tako sem predolgo v trgovini :)-
ma ne, sej pol doma pogledam, ampak samo koliko je Ejev, pol pa drugič ne kupim več, če jih je preveč...ti pa niso vsi "nevarni" a ne, tako da spet nisem fer

Neposredna povezava do sporočila: 7
   Punce,vas zanima...
8.1.2005 21:50:48   
Primoza
Evo, dam še link, če se komu da študirat. Osebno mislim da so isto kot dodatki hrani nevarne naravne alergene snovi.

http://www.morechemistry.com/publ/food_additives/

Neposredna povezava do sporočila: 8
   Punce,vas zanima...
8.1.2005 21:58:19   
Primoza
Pri olivnem olju je mišljen postopek priprave slabših olivnih olj, kjer zdrobljene olivne ostanke segrevajo in dobijo ven olje z več pah-ov, ti pa potem pri pripravi, posebej pri segravanju, prehajajo v hrano.
Snovi, ki nastanejo pri razpadu olja pri segrevanju (npr. akrolein) so pa še dodatek, ja.

Neposredna povezava do sporočila: 9
   Punce,vas zanima...
8.1.2005 22:26:55   
Anonimen
Meni se pa tega ne da gledati. Fino se mi že zdi, če mi oče da kakšen pridelek z domačega vrta, predvsem seveda za Tiborja. Sicer pa Tibor doma itak je samo Sanatogen vitaminski sirup. Pa riž in makarone.
Saj res, Selena, ti verjetno veš, kaj je s tistimi barvastimi makaroni. A so to res iz špinače, korenja in ne vem še česa, ali so samo pobarvani? Po moje je barva. Kaj misliš?

Neposredna povezava do sporočila: 10
   Punce,vas zanima...
9.1.2005 8:01:11   
Anonimen
Absolutno me ne zanima, tako ali tako smo vsi "na spisku". Z E-ji ali brez.

Sicer pa bolj se nazaj držiš, prej fašeš kašno alergijo...

Neposredna povezava do sporočila: 11
   Punce,vas zanima...
11.1.2005 8:26:56   
biba77
Primoza,
predvsem pri olivnem olju ti dam popolnoma prav.

Zal je tako, da tudi ce kupis vrhunsko olivno olje, pridobljeno izkljucno s hladnim stiskanjem, ga ne smes pregreti (in meja pregrevanja JE NIZJA, kot pri soncnicnem ipd.), ker se tvorijo kancerogeni. Olivno olje je zdravo uporabljati v solatah ali jedeh, kjer hrane ne prazis predhodno na olju.

:miska:

Neposredna povezava do sporočila: 12
   Punce,vas zanima...
11.1.2005 8:50:49   
Metuljčica04
Pozdravljene!
Za vse tiste mamice,ki imajo otročke alergike čemu se naj izogibajo.Mi smo tudi novi v "klubu alergikov.Po nasvetu pediatra naj bi se izogibali izdelkom,ki imajo nekatere E-je (neškodljivi so tisti,ki sem jih napisala v prvem odstavku),pa bomo videli kaj bo,če bo bolje.Je pa res,da zdaj sploh ne vem kaj naj dam otroku za papcat.Pa ne sme južnega sadja,pudingov s smetano,fruhtzwerge,paštete,.........Vedno je nekaj! Sedaj pri desetih mesecih smo že imeli grd asmatičen napad,ki bi ga naj povzročila alergija.

l.P.!:rozica:

Neposredna povezava do sporočila: 13
   Punce,vas zanima...
11.1.2005 10:14:17   
Anonimen
Ojoj, ne, ne bi. Pri zahtevnem otroku in psu še makarone delat... res ne morem biti na treh koncih naenkrat, sem že poskusila, pa ni šlo...

Neposredna povezava do sporočila: 14
   Punce,vas zanima...
11.1.2005 10:37:39   
darjatimci
Pozdravček!
Malo pozno se priklapljam na to temo,pa vendar,tudi meni niso bili mar vsi ti EEEEEji,sedaj,ko smo pa alergični je pa norhaus,a si lahko predstavljate kako izgleda v trgovini,če moraš vse deklaracije prečekirat,pa še se zafrkneš in doma ugotoviš,da je notri še tisti E!!!,ki ga prej sploh nisi videl,če pa greš v specializirane trgovine,pa specialzirano plačaš vse izdelke.LP,Darja!

Neposredna povezava do sporočila: 15
   Punce,vas zanima...
11.1.2005 11:45:58   
Seven*
Ja, jaz to naredim. Oz. se nagibam k tistim znamkam za katere vem, da nimajo veliko dodatkov oz. se jih izogibajo. Rada tudi zavijem v trgovino z naravno prehrano. Tudi kruh kupujem pri cloveku, ki ne dodaja aditivov. Sama osebno sem mnenja, da mi ne bo vseeno kaj vse stlacim otrocku v usta, pa tudi sebi. Nikoli nisem varcevala pri hrani. Sem raje kupila polnozrnate testenine, kaksne namaze iz tofuja ali seitana in se pac odpovedala kaksni obleki ali kozmetiki. Z malo iznajdljivosti in volje se da res kvalitetno jest, pa za to ne rabis kaj dosti vec placat.

Primer: za izdelavo "psenicnega mesa" -seitan potrebujemo le eno kilo bele moke, par kosov korencka in petersija in se kaksno zacimbo. Pa imamo proteinski obrok za 2-3 porcije.

Aja, veliko se da prisparat tudi, ce kolicino mesa zmanjsas na minimum (kar je itak ful zdravo). Pri nas jemo meso 1x na teden, ostalo pa zelenjavo, ogljikove hidrate in sadje v tisoc in eni obliki.

Neposredna povezava do sporočila: 16
Stran:   [1]
Stran: [1]
Pojdi na:

Kako povečati možnosti za zanositev
To so načini za hitrejšo zanositev - spremljanje plodnih dni, zdrav življenjski slog in redni spolni odnosi. Ob težavah ...
Nosečnost: Tabela rasti ploda po tednih
Kako velik je plod v posameznem tednu nosečnosti? Preveri, kako izgleda nosečnost po tednih!
To so najbolj redka otroška imena
Med izumirajočimi imeni so po našem mnenju čudovita imena tudi za sodobne novorojenčke. Katera imena vse bolj izginjajo ...
Kam z otroki za noč čarovnic 2024?
Letos bodo noč čarovnic po Sloveniji zaznamovali številni dogodki za otroke, od zabavnih delavnic do strašljivih dogodiv...
Zdravo prehranjevanje se začne že v vrtcu
Marjeta Podpečan, odgovorna za prehrano predšolskih otrok v zavodu Kranjski vrtci, nam je pojasnila, zakaj pogosto vklju...

Za doječe matere.
пеперутка16

Malo čudno vprašanje, ampak me zanima, ali so doječe mamice poskusile svoje mleko?