sirenetta
|
Moj sin je imel pregled junija in ni bilo takih tudi za moje pojme mimo vprašanj v stilu kaj je hiša, kdo strelja...Ampak samo taka kar znosna vprašanja: kdo laja? kdo leti? kdo plava? kaj naredimo, če smo žejni? kaj naredimo, če smo lačni? Moj je odgovoril: kuža / ptiček/ morski pes, /pijemo/jemo...in je bilo vse ok. Gledajo to, ali otrok razume preprosta vprašanja oz. ali zna logično odgovoriti na preprosta vprašanja. Kroga tudi ni narisal, ravna črta tudi ni bila najbolj ravna pa je testatorka rekla, da nič hudega, da saj bo že znal, da v roku par mesecev bo tudi to obvladal. Ene naloge so za 3 leta starosti, ene pa za 3 in pol, 4 leta. Tako ugotovijo ali dosega naloge za svojo starost ali celo kaj več. Moj je imel takrat pri 3 letih tudi krizo, pred tujci se je zablokiral, ni hotel govorit itd. - kar je čisto normalna faza pri treh letih, pri enih se pojavi bolj izrazito pri drugih manj. Jaz sem ga takrat v naprej pripravila, mu med vožnjo povedala, kam greva in da bo tam ena teta, ki ga bo spraševala določene stvari, ker želi videt, da jo on razume in da zna govorit. Da bom ves čas z njim, da ne bom šla nikamor in da se bo samo pogovarjal s teto. Je full palilo to, vedno ko smo kam šli v kakšno neznano situacijo z neznanimi ljudmi, da sem ga v naprej pripravila na to, kaj se bo tam dogajalo. Sicer je brez te "predpriprave" vedno čepel na meni kot klop in ni dal ne bu ne mu od sebe. S tem preprostim predgovorom pa je normalno funkcioniral na pregledu (in tudi drugje, ko smo kam šli). No, zdaj ko ima 3 leta in pol je ta faza "totalnega nesodelovanja" mimo in zdaj spada spet med "prevč zaupljive do tujcev" . Tako da žabica nič skrbet, po poti ji povej, kam gresta in na kratko kaj se bo tam dogajalo (ampak res na kratko in enostavno). Pa ti bodi čimbolj sproščena, ker če ne otrok čuti tvoj pritisk in lahko tudi zaradi tega zablokira.
|