neisha80
|
IZVIRNO SPOROČILO: sanosan Bom še jaz pristavila svoj piskrček, vendar ne mislim kritizirat. V jasli sem dala svojega starejšega otroka pred tremi leti (uf kako hitro mine čas). Ker sem bila takrat šele 3 mesece v službi in ker si je sodelavka, ki sma se nadomeščale v odsotnosti vzela dopust, ker je peljala otroka v 1. razred oš, sem morala jaz ostati v službi in je moj otroček bil v jaslih od 7.00 do 15.00 in to že prvi dan. In vse nadaljnje dni. Ravno tako je preživel privezovanje na stol med zajtrkom in kosilom (kako pa naj obdržiš na stolčkih otročke, ki so stari od 1 do 1,5 let?) in posledica pomanjkanja rok vzgojiteljic med hranjenjem je bila, da je s trinajstimi meseci oz. mesec dni po prihodu v jasli že jedel sam . Prav tako še ni hodil, ko je prišel v jasli in je tudi na tem področju napredoval zelo hitro in s trinajstimi meseci shodil. Med ostalimi stvarmi, ki so me čudile, so bile tudi ustvarjalne urice. Tam so otroci packali z vodenimi barvicami, pa s prstnimi barvami risali prekrasne risbice (prej sploh nisem vedela, da obstajajo prstne barve ), pa tudi lepili so z lepilom in še marsikaj sem doživela in se čudila. Otrok pa je zaradi vsega tega zelo hitro napredoval in postajal vse bolj samostojen. Seveda se čudno sliši, da otroke privežejo na stol med kosilom, in da jedo sami in še kaj takšnega. Vendar se moramo starši zavedat, da v vrtcu nimajo nevem kako sodobnih stolčkov za hranjenje (v katerem so tudi otroci privezani, samo na drugačen način), da sta dve ali tri vzgojiteljice v času kosila, ki imajo samo vsaka dve roki, otrok pa je več kot deset. Zato tudi pustijo tistim, ki kažejo zanimanje, da sami poskusijo z žličko kaj v usta nest, medtem pa lahko pomagajo tistim, ki tega še ne zmorejo. S tem je volk sit in koza cela. Po mojih izkušnjah moramo starši zaupat vzgojiteljicam in njihovi usposobljenosti ter nesporazume reševat s pogovori. Kmalu po prvem tednu bodo tudi roditeljski sestanki in takrat bodo starši lahko tudi kaj več izvedeli o načinih dela v jaslih in bodo strahovi in negotovost pregnani. Mene pa sedaj čaka še uvajanje drugega otroka v jasli, tako da bom kmalu tudi jaz zaskrbljena mama (vendar verjamem, da dosti manj kot pri prvem). Vsem mamicam želim, čimmanj stresno in nebolečo uvedbo v jasli , otročkom pa prijetno bivanje. lp
|