fitzgerald
|
k.tja ti je zelo lepo napisala - veliko nas je, ki smo imeli na začetku težave - potem pa še 1000 in 1 nasvet iz vsake strani, kako bi moglo bit, pa koliko minut, pa na koliko časa, pa prestrašijo te, da bo z dojenjem konec, če je otrok okusil flaško... probi pozabit na vse, na začetku tiste minutaže pa predpisani presledki ne veljajo, probaj delat po svojem instinktu in feelingu tudi moja mala je bila že v porodnišnici včasih že prav histerična pri dojenju, ker ni in ni znala zagrabit, pa ves čas se je odstavljala, kljub nastavkom, ki so mi jih dali v porodnišnici praktično takoj - no jaz sem se vsakič, ko je pokazala lakoto trudila toliko časa kot je šlo (čeprav se je vmes drla, pa so mi vsi težili naj ji dam dudo - neumnosti, če je otrok lačen), ko sva pa bili obe že zmatrani, pa sem videla da je še lačna, pa sem prosila za dodatek. sem pa zelo hitro začela tudi črpati mleko, da sem stimulirala dojke in se zaradi dodatka ne bi zmanjšala proizvodnja. no, doma smo potem prakticirali dojenje dokler se ni mala preveč utrudila in razjezila (na začetku se kljub nasvetom patronažne in P nisem omejila na tistih max 20 minut, sem delala po občutku, velikokrat je trajalo 40 minut...), potem sem si pa še spumpala ostanek mleka in ji dala po flaški, če je bilo pa treba pa še dodatek. ko je mala postajal močnejša, je začela tudi bolje vleči, čas dojenja se je skrajšal in tudi dodatki po flaški niso bili več potrebni, no in po kakih 3 tednih tudi nisva rabili več nastavkov - sedaj pri 5,5 mesecih se še polno dojiva, pa je na začetku zelo slabo kazalo v glavnem, čimbolj poslušaj sebe in svojo malo, ne obremenjuj se s predpisanim časom in številom podojev že sedaj na začetku (pravi ritem se kasneje vzpostavi), pa seveda je pomembno, da si mirna, magari se kam umaknita - pri meni je prisotnost kakih obiskov stvari sam poslabšala (sva bili obe nervozni), zdaj sem se sprijaznila s tem, da pač nisem tip človeka, ki z levo roko doji v javnosti, pa tudi tamala je preveč nemirna, če se okoli nje kaj dogoja, zato si zdaj vzamem prostor in čas, pa je vse lažje, se pač ustrezno zorganiziraš... aja, še to, moji Aventovi nastavki niso ustrezali (ni znala pit po njih), obnesli so se od Medele, ki so ful mehkejši
|