|      
Ops :( Si prepričan/-a, da ne želiš več sodelovati?
Preden potrdiš svojo odločitev, preberi podrobnosti.
Če potrdiš, da želiš odnehati, se ti bo avtomatično naložil poseben piškotek (cookie), s pomočjo katerega bomo ob ponovnem prihodu na našo spletno stran prepoznali tvoj račun in poskrbeli, da boš lahko v času trajanja nagradnega tekmovanja (od 17. 12. do 21. 12. 2018) nemoteno brskal/-a po Ringaraja.net brez prikazovanja ikon naših sponzorjev oziroma brez okenca na desnem delu zaslona.

Obenem boš izgubil/-a vse že osvojene točke in s tem, žal, izgubiš tudi možnost, da osvojiš odlično nagrado. Raje še enkrat premisli, preden klikneš da.

Si še vedno želiš odnehati?
Uporabniki na tej temi: nihče
  Natisni
Stran: [1]
Uporabnik
Sporočilo << Starejša tema   Novejša tema >>
   Problematičen mulc..
3.8.2010 21:57:22   
naja78
Ojla.
Drage dame,rabim nasvet,.........ker sem tako nakonc z živci,nevem kaj naj naredim,kaj hudiča delava z možem narobe.

Ok pa k zadevi: naš skoraj 4 letnik je ZELO TEMPERAMENTNEGA karakterja(zato pišem z velikimuser posted image user posted image ).
vse lepo in prav,če mi blazno ne bi šlo na jetra njegovo razbijanje,metanje stvari,brcanje v vrata,mizo,kar pač ima pred nosom.
samo stojiš in gledaš.user posted image in to takrat,ko itak ni po njegovo.že od malega je zelo trmast,hitro smo prešli vse te faze,ki jih mogoče eni 3,4 letniki šele doživljajo(trma,metanje po tleh,nagajanje,preizkušanje mej,.....ne bom naštevala....)
zadnji mesec pa se obnaša tako čudno,da včasih mislim da se mu 1 kolo vrti narobe.user posted image
rata agresiven,zja,nori buta,hoče udarit,....

v njem je videti jezo.vse sem že poskusila,da se pogovoriva,ga večkrat objamem pomirim,mu povem da ga imam rada,bratca ima veliko oči,da sem le jaz z njim.vem da bote rekle da je zaradi novega člana,ampak mislim da to ni vzrok.

bolj me muči njegova SAMOKONTROLA.sploh ni umirjen,zadnje čase se nič ne igra.komaj čaka da gre v vrtec,išče družbootrok,doma mu je dolg čas.
poskusimo ga zamotit da pomaga pri opravilih(to je zelo rad delal,...),...a nič.kar bluzi.....

pri psihologu smo že bili zaradi njegove trme,smo se ga naučili malo nadzirati,ga obvladati,....sedaj pa konec.nevem kaj nardit.
tolk ga imam rada,pa mu ne znam pomagat.ko ga vprašam zakaj je jezen,mi ne odgovori.samo pači se in se mi reži v glavo.kako naj napišem: prav jebe nas  u mozak.user posted image (pardon!).vse takoj skuži,kazen ne zaleže nobena,ker si jo sam da.smo že vse probali.od nagrajevanja,do sončkov,črnih pik,sedenja na stolu,nič risank,.......
skratka grdo,grdo se obnaša.z njem se sploh ne da pogovort.pa bi se rda.trudim se iskat kontakt z očmi,mu povem da tega ne dovolim,stojim za svojem,...pa nič.
na dan ima takih izpadov ma ....najman 5.da popizdi.

sem zopet klicala psihologa.za nasvet.kako ve reagirate,če sploh so vaši mulci zmožni da ornk popizdijo.oziroma ali je to obdobje????meni se tole ne zdi normalno.sploh pa ne jemlje resno,kar mu odločno rečeš.

ah saj bo.....

Neposredna povezava do sporočila: 1
   [Brisano sporočilo]
3.8.2010 22:02:30   
Brisani uporabnik
[Vsebina sporočila je bila izbrisana]

(odgovor članu naja78)
  Neposredna povezava do sporočila: 2
   RE: Problematičen mulc..
3.8.2010 22:11:46   
naja78
Gina kje si?? na morju??'
prideš k nam gledat kaj se dogaja???user posted image rabim 2 apaurina v rit.user posted image
ko boš lahk se javi.

(odgovor članu Brisani uporabnik)
Neposredna povezava do sporočila: 3
3.8.2010 22:15:14   
Anonimen
Naja78, jaz ga ne bi umirjala.

Vzemi si čas samo za njega, pojdita ven, na igrišče, naj teka, nori...in naj bo samo tvoj.

(odgovor članu naja78)
  Neposredna povezava do sporočila: 4
3.8.2010 22:19:22   
naja78
IZVIRNO SPOROČILO: milijonarka

Naja78, jaz ga ne bi umirjala.

Vzemi si čas samo za njega, pojdita ven, na igrišče, naj teka, nori...in naj bo samo tvoj.

kako vraga,naj ga gledam kako nori??da nam uničuje stvari????besni??
mene ima da bi ga.........veš kaj!!!(ornk po rit!!)

itak da samo še hodimo ven,se ukvarjamo z nim na polno.se mi zdi da je začel še to izkoriščat.zanalašč začne nagajt,da rečem pridi LAN greva ......mislim...sploh ne vem kaj naj si mislim....

(odgovor članu Anonimen)
Neposredna povezava do sporočila: 5
3.8.2010 22:21:53   
Anonimen
Ne vem, zunaj težko veliko uničuje, razen sebe user posted image .

Ven v smislu otroškea igrišča, gozda,....nekam, kjer ima prostor zase.

Kaj pa kakšna babica, je varianta za en teden? Po načinu, kako pišeš, si ČISTO aut..in je skoraj nemogoče, da kaj premakneš v takšnem stanju, razen na slabše.

(odgovor članu naja78)
  Neposredna povezava do sporočila: 6
3.8.2010 22:50:44   
nejcko
Naja, po prebranem sem dobila občutek, da ti lahko, žal, izrečem doborodošlico v klubu staršev otrok z motnjami koncentracije in impulzivno motnjo user posted image

Vse to mi je zelo dobro znano in čez vse to smo šli in še gremo. Žal je tvoj sin ravno v tistem obdobju, ki je bilo, vsaj zame, najtežje (nekje od 4-6 leta), zdaj se zadve malo umirjajo, ampak še vedno pridejo dnevi, tedni, ko bi se tudi sama najraje zavlekla v krtino, sina pa poslala z raketo v vesolje.

Jaz sem se s tem problemom zelo dolgo ukvarjala sama, vi se si, hvala bogu, prej poiskali pomoč, kar je dobro. Mislim, da ne bi bilo slabo, da pri tej pomoči vztrajate še naprej.

Lej, ne bom dolgovezila, ker je o tej motnji bilo napisanega že kar nekaj, tudi sama sem sodelovala v tebatah na to temo, zato ti bom samo prilepila link oz. linke na to temo. Videla boš, da nisi sama v tem, videla boš, da nimaš samo ti tako groznega in nemogočega otroka - to spoznanje je balzam za naše duše, da uše staršev takih otrok. Žal pa boš lahko prebrala tudi o tem, kako težka pot te čaka - kar še nekaj let user posted image

Glej, preberi si debato na spodnjem linku, in če boš našla kaj skupnih točk z našimi izkušnjami, bomo pa potem še kakšno rekli, prav?
http://www.ringaraja.net/forum/Motnja_koncentracije_z_impulzivnostjo/m_4318150/tm.htm

(odgovor članu Anonimen)
Neposredna povezava do sporočila: 7
4.8.2010 8:29:45   
urška
meni je kolegica svetovala knjigo Eksploziven otrok. sama pravi, da je eden od njenih tak in da je v tej knjigi našla veliko pametnih nasvetov. moj sin sicer ni tako hud kot tvoja, ampak sem se knjige vseeno lotila. začetek je obetaven. do nasvetov pa še nisem prišla....

(odgovor članu nejcko)
Neposredna povezava do sporočila: 8
4.8.2010 10:58:18   
naja78
IZVIRNO SPOROČILO: nejcko

Naja, po prebranem sem dobila občutek, da ti lahko, žal, izrečem doborodošlico v klubu staršev otrok z motnjami koncentracije in impulzivno motnjo user posted image

Vse to mi je zelo dobro znano in čez vse to smo šli in še gremo. Žal je tvoj sin ravno v tistem obdobju, ki je bilo, vsaj zame, najtežje (nekje od 4-6 leta), zdaj se zadve malo umirjajo, ampak še vedno pridejo dnevi, tedni, ko bi se tudi sama najraje zavlekla v krtino, sina pa poslala z raketo v vesolje.

Jaz sem se s tem problemom zelo dolgo ukvarjala sama, vi se si, hvala bogu, prej poiskali pomoč, kar je dobro. Mislim, da ne bi bilo slabo, da pri tej pomoči vztrajate še naprej.

Lej, ne bom dolgovezila, ker je o tej motnji bilo napisanega že kar nekaj, tudi sama sem sodelovala v tebatah na to temo, zato ti bom samo prilepila link oz. linke na to temo. Videla boš, da nisi sama v tem, videla boš, da nimaš samo ti tako groznega in nemogočega otroka - to spoznanje je balzam za naše duše, da uše staršev takih otrok. Žal pa boš lahko prebrala tudi o tem, kako težka pot te čaka - kar še nekaj let user posted image

Glej, preberi si debato na spodnjem linku, in če boš našla kaj skupnih točk z našimi izkušnjami, bomo pa potem še kakšno rekli, prav?
http://www.ringaraja.net/forum/Motnja_koncentracije_z_impulzivnostjo/m_4318150/tm.htm

ojla.
TOČNO TAKO NEJCKO.

motnje s koncentracijo in impulzivnostjo
.
mnogi me ne razumejo.od tega npr.tašča,tast.naši so ok,ga čist štekajo,veliko se pogovarjamo o tem.
je pa kokr kdaj.točno vem kdaj ustane z "levo nogo,bi se reklo".takrat je že zjutri vpitje,dretje,najraj bi ga tako kot ti raviš nekam poslala.user posted image pa tolk ga mamo vsi radi.

ima še afektne napade,da mi neha dihat.pol veš kako to zgleda.grozno.sama se kar koncentriram,ja....zgledam raztresena,ampka ne govorim o navadni trmi ampak  res u nulo eksplozivnem otroku.jaz sem ga čist načitala.grem zdej linke brat.

(odgovor članu nejcko)
Neposredna povezava do sporočila: 9
4.8.2010 10:59:36   
naja78
IZVIRNO SPOROČILO: urška

meni je kolegica svetovala knjigo Eksploziven otrok. sama pravi, da je eden od njenih tak in da je v tej knjigi našla veliko pametnih nasvetov. moj sin sicer ni tako hud kot tvoja, ampak sem se knjige vseeno lotila. začetek je obetaven. do nasvetov pa še nisem prišla....

jo imam doma,po njej sem posegla ko je imel še ne 2 leti.prebrala.moj ne haskne na te fore,je preveč prebrisan.vedno moram gledat da me ne prehiti z dejanji,besedami.ker je včasih pred mano.user posted image

(odgovor članu urška)
Neposredna povezava do sporočila: 10
4.8.2010 13:25:10   
urška
hmmmm.
sej pravim, jaz sem na začetku knjige in ne vem točno kakšne metode so predlagane. se mi pa zdi začetek obetaven.

kakorkoli, upam, da ti uspe nekako uredit, nimam pa idej kaj in kako.

(odgovor članu naja78)
Neposredna povezava do sporočila: 11
4.8.2010 14:03:23   
Gina
Joj naja, tole mora biti res težko. Še težje je, ker imaš dva majhna otroka, tako da te čisto razumem,d a si brez energije in obupana. Sama še vedno vidim rešitev v tem, da otrok ima neko osnovno spoštovanje do tebe, do vseh ljudi pač. Edino takrat se da sodelovati z njim, sicer ruši vse meje in gre preko vseh meja dobrega okusa. Kako doseči, da te upošteva? Enostavno moraš biti bolj odločen doseči svoje kot on. NIč drugega ne pomaga. Beseda seveda ne pomaga, ker se je navadil jo ignorirat ali odbesnet, odhisterizirat, da svoje doseže. Torej moraš fizično do njega in ne odnehat zahtevat svoje, preden ne dosežeš kar si si zamislila. Seveda je to povezano z živci in potrpežljivostjo, ki je vedno nimaš. Normalno je, da pričakuješ,d a bi te kdaj na besedo ubogal...amapk ni to pri vseh otrocih tako. Enostavno ni. NIsi kriva za to, ampak lahko pa sprejmeš dejstvo, da tako pač je. Eni otroci se težje učijo socialno čustvenih veščin in zelo slabo ločijo, kaj je res grozno in kaj ni. Vse kar ni totalno tako, kot so si zamislili, jemljejo za katastrofo in konec sveta. Torej moraš biti bolj trden kot en povprečen starš, da dosežeš mnogo miniaturnejše napredke kot povprečen starš s povprečno učljivim otrokom. Ampak dolgoročno se splača - ker če vas bo zdajle dal v kot, si raje ne predstavljaj kaj bo, ko bo v puberteti ali star 20 let.

Je pa tako, da najprej moraš ti razmisliti, kaj je tebi res pomembno in kjer ti nekaj ni pomembno, je ok, če mu popustiš. Obratno pa pri rečeh, ki so važne, ne moreš popuščat (skakanje na cesto, spanje pred polnočjo, oblačenje za v vrtec...). Torej se moraš tam spustit v borbo, ker drugače ne gre. In borba je navadno vztrajanje, postavljanje meja. To ne pomeni, da moraš biti kar naprej na bojni nogi z njim, sploh ne. To pomeni samo, da ne popusti, kadar je kaj pomembnega. Ostali čas mu daj dovolj pozornosti in ljubezni in sebe. Res pojdi z njim nekam, kjer vama je fajn. Ni pa treba njegovega dolgočasja zdravit. V končni fazi ga moraš slej ko prej naučit, da bo srečen tudi sam s seboj, da ne bo njegova sreča odvisna od tega, a ga kdo zabava ali ne. To po drugi strnai spet ne pomeni, da ga pusti samega cele dneve, ap naj dela kar hoče. Ena zmerna sredina je po moje najboljša.

Pa še to, ne pusti, da te iz dolgčasa nervira. Tudi te reči moraš zahtevat. Namreč spoštovanje do tebe. Tudi tu se moraš z njim spustit v neke vrste borbo, nikakor ne smeš pustit, da te ponižuje, zmerja, zahteva da si tam zanj, če ne bo pa teror zganjal.... In ne verjamem, da kazen ne deluje. Samo ti nisi našla prave reči, ki bi mu dovolj pomenila. Preveč mu pomeni pozornost in to kar dobi, če zganja teror, histerijo, nasilje. Nekaj dobi za to. Več kot tisto, kar si mu v zameno odvzela. Verjemi mi, če bi ga vsakič, ampak vsakič ko bi bil nasilen stresla elektrika, tega ne bi več počel. Tako pa ga ne strese elektrika, ker tebi še ni dovolj hudo - tebe trese, da si že čisto fertik, njemu ap še ni dovolj- ker tvoj način zanj niso posledice. Če hočeš vsem vam dobro, najdi način za ustavit ga. Pa nudi mu hkrati dovolj ljubezni. Ne smeš samo v eno skrajnost hodit. Ljubezen, varnost + zahteve = spoštovanje.

(odgovor članu urška)
Neposredna povezava do sporočila: 12
   [Brisano sporočilo]
4.8.2010 14:46:50   
Brisani uporabnik

(odgovor članu Gina)
  Neposredna povezava do sporočila: 13
4.8.2010 14:53:08   
Anonimen

Je pa tako, da najprej moraš ti razmisliti, kaj je tebi res pomembno in kjer ti nekaj ni pomembno, je ok, če mu popustiš. Obratno pa pri rečeh, ki so važne, ne moreš popuščat (skakanje na cesto, spanje pred polnočjo, oblačenje za v vrtec...). Torej se moraš tam spustit v borbo, ker drugače ne gre. In borba je navadno vztrajanje, postavljanje meja. To ne pomeni, da moraš biti kar naprej na bojni nogi z njim, sploh ne. To pomeni samo, da ne popusti, kadar je kaj pomembnega. Ostali čas mu daj dovolj pozornosti in ljubezni in sebe. Res pojdi z njim nekam, kjer vama je fajn. Ni pa treba njegovega dolgočasja zdravit. V končni fazi ga moraš slej ko prej naučit, da bo srečen tudi sam s seboj, da ne bo njegova sreča odvisna od tega, a ga kdo zabava ali ne.

To odločnost in postavljeno mejo je treba najprej postaviti pri sebi; kar pa je pri trmastem fantku in majhnem dojenčku zelo težko, ker enostavno sam ne zmoreš takšne koncentracije in z njo povezane absolutne odločnosti okrog nekaterih stvari.

Za ta korak potrebuješ trezno in spočito glavo najprej sama. Če nimaš nikogar, ki bi pazil na oba otroka medtem ko boš ti dve uri gledala v strop in preganjala dolgčas, najemi varuško. Dolgoročno v takem stresu družina enostavno ne more preživet.

(odgovor članu Gina)
  Neposredna povezava do sporočila: 14
5.8.2010 9:02:11   
naja78
IZVIRNO SPOROČILO: Gina

Joj naja, tole mora biti res težko. Še težje je, ker imaš dva majhna otroka, tako da te čisto razumem,d a si brez energije in obupana. Sama še vedno vidim rešitev v tem, da otrok ima neko osnovno spoštovanje do tebe, do vseh ljudi pač. Edino takrat se da sodelovati z njim, sicer ruši vse meje in gre preko vseh meja dobrega okusa. Kako doseči, da te upošteva? Enostavno moraš biti bolj odločen doseči svoje kot on. NIč drugega ne pomaga. Beseda seveda ne pomaga, ker se je navadil jo ignorirat ali odbesnet, odhisterizirat, da svoje doseže. Torej moraš fizično do njega in ne odnehat zahtevat svoje, preden ne dosežeš kar si si zamislila. Seveda je to povezano z živci in potrpežljivostjo, ki je vedno nimaš. Normalno je, da pričakuješ,d a bi te kdaj na besedo ubogal...amapk ni to pri vseh otrocih tako. Enostavno ni. NIsi kriva za to, ampak lahko pa sprejmeš dejstvo, da tako pač je. Eni otroci se težje učijo socialno čustvenih veščin in zelo slabo ločijo, kaj je res grozno in kaj ni. Vse kar ni totalno tako, kot so si zamislili, jemljejo za katastrofo in konec sveta. Torej moraš biti bolj trden kot en povprečen starš, da dosežeš mnogo miniaturnejše napredke kot povprečen starš s povprečno učljivim otrokom. Ampak dolgoročno se splača - ker če vas bo zdajle dal v kot, si raje ne predstavljaj kaj bo, ko bo v puberteti ali star 20 let.

Je pa tako, da najprej moraš ti razmisliti, kaj je tebi res pomembno in kjer ti nekaj ni pomembno, je ok, če mu popustiš. Obratno pa pri rečeh, ki so važne, ne moreš popuščat (skakanje na cesto, spanje pred polnočjo, oblačenje za v vrtec...). Torej se moraš tam spustit v borbo, ker drugače ne gre. In borba je navadno vztrajanje, postavljanje meja. To ne pomeni, da moraš biti kar naprej na bojni nogi z njim, sploh ne. To pomeni samo, da ne popusti, kadar je kaj pomembnega. Ostali čas mu daj dovolj pozornosti in ljubezni in sebe. Res pojdi z njim nekam, kjer vama je fajn. Ni pa treba njegovega dolgočasja zdravit. V končni fazi ga moraš slej ko prej naučit, da bo srečen tudi sam s seboj, da ne bo njegova sreča odvisna od tega, a ga kdo zabava ali ne. To po drugi strnai spet ne pomeni, da ga pusti samega cele dneve, ap naj dela kar hoče. Ena zmerna sredina je po moje najboljša.

Pa še to, ne pusti, da te iz dolgčasa nervira. Tudi te reči moraš zahtevat. Namreč spoštovanje do tebe. Tudi tu se moraš z njim spustit v neke vrste borbo, nikakor ne smeš pustit, da te ponižuje, zmerja, zahteva da si tam zanj, če ne bo pa teror zganjal.... In ne verjamem, da kazen ne deluje. Samo ti nisi našla prave reči, ki bi mu dovolj pomenila. Preveč mu pomeni pozornost in to kar dobi, če zganja teror, histerijo, nasilje. Nekaj dobi za to. Več kot tisto, kar si mu v zameno odvzela. Verjemi mi, če bi ga vsakič, ampak vsakič ko bi bil nasilen stresla elektrika, tega ne bi več počel. Tako pa ga ne strese elektrika, ker tebi še ni dovolj hudo - tebe trese, da si že čisto fertik, njemu ap še ni dovolj- ker tvoj način zanj niso posledice. Če hočeš vsem vam dobro, najdi način za ustavit ga. Pa nudi mu hkrati dovolj ljubezni. Ne smeš samo v eno skrajnost hodit. Ljubezen, varnost + zahteve = spoštovanje.

Dan Gina.

No,včeraj je bil eden lepših dnevov.Naš trmast 4 letnik,je bil čisto navaden razigran otrok.ah ko bi blo vedno tako.user posted image

Fora je u tem,da s tamalim 4 mesečnikom nimamo nobenega dela.je,spi,se igra in se spet obrne.da bi imela premalo časa za velikega,ne morem rečt.je bil že problematičen ko še ni imel bratca.se mi zdi da je še celo dobro, da ga ima.konc koncev b spoznal da e cel svet ne vrti okoli njega.in se že malo pozna.
včeraj pa izpadov res ni bilo.nekaj je cicer hotel a sem ga pravočasno ustavila,sem rekla da bom poklicala zdravnika.vsaj afektni napad ni dobil.
k zdravniku ne gre preveč rad,ker so ga ful ušesa bolela,ampak ve pa popolnoma kaj delajo,ker mami tudi dela v bolnici in malo pozna ceremonije.tako da upam da ga ne ustrahujem.user posted image

očitno bom morala res še 1x dobro premislit kaj mi je pri njem pomembno(npr.umit zobe,umit roke po up.wc,,...saj veš kaj mislim).tiste malenkosti,kot so pač pospravljanje igrač,takoj ko jih razmeče sem pustila na miru,jih bo kasneje in pač ležio okoli.ko pa npr.hoče it k dediju,rečel le: lahko ko boš pospravil igrače.na to foro mislim,saj veš kaj hočem povedat.

problem je v tem da ta otrok se sam zelo malo zamoti.vedno hoče pozornost,se igra z nami.ni važno s kom.zato sem ga posledično veliko uključevala v gospodinjska dela.recimo govejo župco bi znal skuhati,če veš kaj hočem rečt.
ampak zdaj ga še to več ne interesira.
če kdo pride se butasto reži,le da mu posvetimo pozornost.ali pa celo ne dovoli da z "obiskom" govorimo.ko mu razložimo da se pač pogovarjamo(ne govorim o celi uri,temveč minutah),popizdi in dela ****rije.samo da ga ogovarjaš in s tem preusmerja pozornost.
njega ne zanimajo peskovniki,tovornjaki,lopatke,.....
imamo hišo z dvoriščem,kjer bi vse to lahko počel(pa je še tu skiro,vožnja s kolesom,guganje,....).

po eni strani mislim da smo krivi tudi mi.vedno se je nekdo z njim ukvarjal.če jaz nisem imela časa,je bil mož(to se mi je še logično zdelo in govorim o enoletniku .....),če en pa je babi gor prišla in potem dedi.potem pa smo recimo že šli kam skupaj.no in mulc se je na to navadil.tako da me je strah ime,ko zjutraj ne bo mogel it ven na vrt npr.že ob 8,9 uri.

je pa res da ko sva sama je drugače.takrat se mi zdi da je še kar ok.ve da sem sama,ve da imam Gala,ve da ko bom pač postorila nujno(npr.kosilo),bom se posvetila njemu.
no in takih stvari je še in še.

ampak kazen: pojma nimam kaj naj še sprobamo.
sem 1x ga poiskusila imeti cel dan na postelji v spbi(od 10 do 15 ure je zdržal,si ogledoval nohte se igral s prsti,...) skratka zanj to ni bila kazen.mislim halo...eni tulijo če morajo bit 2,5 min sami v sobi,da se ohladijo,.....
bojim se ga kamorkoli zapret,da si v tisti histeriji kaj ne naredi.tudi na to sem pomislila.ker totalno razbija.

katere kazni smo še imeli,: sedeje na stolu,tepihu-kao za poredne fante,ukinitev risank,odvzem nek.igrač,ninice,.....nič...nič od nič.

ideje bi mi prav prišle??!!!
zdaj me pa mali kliče oz mojo zizo.se vrnem.

(odgovor članu Gina)
Neposredna povezava do sporočila: 15
   [Brisano sporočilo]
5.8.2010 11:05:56   
Brisani uporabnik

(odgovor članu naja78)
  Neposredna povezava do sporočila: 16
5.8.2010 12:42:26   
urška
IZVIRNO SPOROČILO: naja78

katere kazni smo še imeli,: sedeje na stolu,tepihu-kao za poredne fante,ukinitev risank,odvzem nek.igrač,ninice,.....nič...nič od nič.

tole tudi mene zanima. moj sin je namreč letos obiskoval pedagoginjo v vrtcu. oz. je ona njega obiskovala in ga opazovala kako se obnaša v skupini, ker so vzg. ugotovile, da dela probleme.

junija sem bila potem pri njej da mi pove kaj in kako. in med drugim mi je rekla tudi tole: veste pri vašem otroku, vzgojne metode, ki se jih sedaj prakticira (npr. "pavze") ne delujejo.  sem rekla, vem, in kaj naj naredim? in mi ni znala dat nekega pametnega nasveta, razen to, da se je treba z njim čim več pogovarjat. in se. čeprav se mi zdi, kot da včasih steni razlagam.

Gina? Ideje? hvalauser posted image

(odgovor članu naja78)
Neposredna povezava do sporočila: 17
5.8.2010 12:51:31   
Gina
Naja, meni se zdi, da je osnovni problem, ker ta mali nima nobenega rešpekta do tebe, oz. da nimaš avtoritete. Do tega pride, kadar najprej pustiš malo, potem več, potem še več in na koncu dopuščaš nasilje ali celo hudo nasilje. Otrok nima meje in si dovoli pač vse. Vzrok za to dopuščanje je, ker je mulc bolj nasilen kot ti in enostavno ne veš, kaj naj narediš,d a ga ustaviš. In ga ne ustaviš. Tukaj se strinjam z milionarko, da dokler sta oba takole razrvana, bo težko kaj uresničit. Najprej bi se morala pomirit, da bi lahko ti odločno in mirno vztrajala pri svojem.

Torej prve reči, ki je ne razumem je ta, zakaj razbijanja, pretepanja in podobnih reči ne ustaviš v prvem momentu? Nekako težko razumem, da lahko en tri, štiri, pet ali osemletnik izsiljuje takole starše. Ti si večja, močnejša, pametnejša, pa še odvisen je od tebe. Ne, ne razumem. Ne more zmagat v nasilju. Če dopustiš da to dela več kot 10 sekund, je to preveč. Vsako nasilje se ustavlja takoj. S poudarkom na takoj, prec, isti hip. Ko kaj prevrne, brcne, udari.... greš fizično do njega in ga ustaviš. Primeš ga za roke, mu vzameš, si hud, vztrajaš, ga gledaš v oči in mu mora biti jasno, da če ne bo nehal, da bo mnoooooooogo hujše kot če bo nehal. NIč ni hudega, če se te malo boji. V bistvu se te mora, če pač še ni ozavestil, da to ni niti vljudno, niti pošteno, niti varno, niti ljubeznivo.... Bo že ozavestil enkrat. Ta hip pa je dovolj da tega ne dela. To moraš doseči.
Ali pa pačenje. To je ravno tako nevljudno in nesramno tako do tebe kot do obiskov in moraš isti hip preprečit. Kaj pa narediš takrat? Ti je nerodno pred obiski in ne odreagiraš na resno, ampak na pol, ker ti je tolk zoprno, da sploh to dela? Čisto vseeno je, kaj si mislijo, važno je, da te reakcije preprečiš dolgoročno. Odreagiraj - imej v zavesti, da bo nehal in pika in to zato, ker si se ti tako odločila, ker se to ne dela in konec. Bo vljuden do tebe in do obiskov. Tega se ne prosi, to se zahteva. Ko boš tako zelo prepričana, da te to tako zelo moti, da tega resnično ne moreš več prenesti, bo to v tvoji energiji in ta mali se bo tega zavedal, ker bo iz tvojih oči žarelo, da resno misliš in da se ne splača.

Kar se tiče kazni v sobi... tvoj otrok je pameten. Hoče te prepričat, da je njemu vse brez veze in vseeno. Blefira zato, da bi naslednjič ne dobil iste kazni. Verjemi mi, če bi vsakič sedel v sobi samo 15 minut, bi mu slej ko prej bilo dosti. Moram pa reči, da se jaz te kazni skoraj ne poslužujem, ker enostavno nisem niti malo ignorantska in mi te dolgoročne kazni nekako ne potegnejo. Hočem reči, nisem dovolj vztrajna, da bi se šla ure in ure dneve in tedne in mesece te reči. Meni osebno je lažje isti hip rešit problem in imet potem mir. Ajd, da se včasih zgodi, da otroka odstraniš za par minut, tudi za pol urce, če si totalno aut in bi ga najraje prtegnil, potem je zihr boljše, da daš sebe na en konec, otroka pa na drugega, ampak dneve se iti igrico odstranjevanja, to pa zame ni, nisem tip za to. Resnično raje takoj razčistim in ustavim, včasih dam tudi kazen, če res drugače ne gre (resnica je,d a pri take sorte otroku pogosto brez tega ne gre) - vendar če hočeš to doseči, mora otrok imeti neko spoštovanje do tebe. Vedet mora, da si ne more vsega dovolit s tabo. Tako te v ključnih momentih upošteva. In to hočeš doseči, a ne? Spoštovanje bo pa pridobil, če bo videl, da odreagiraš na prvo žogo in da ne popustiš, da zahevaš svoje in pika - pri rečeh seveda, ki so ti važne.

Kako zahtevaš, sprašuješ. A veš, meni se zdi, da če boš nekje od daleč tulila kaj hočeš, da bo otrok slišal samo bla bla bla, vse mu bo brez veze, ker itak ves čas nekaj tuliš in hočeš in itak ni neke strašne posledice nikdar, pa razlike v zahtevanju tudi ne. Če boš pa prišla fizično do njega, ga prijela za roke, pogledala v oči in mu zelo strogo rekla kaj hočeš, je produkt drugačen. Ne smeš iti proč, dokler ne naredi tistega, kar si hotela. In ves čas moraš imeti v zavesti, koliko tebi tista reč pomeni. Verjemi mi, vse je v energiji in v kvaliteti sporočila, ki ga daješ nekomu. Ne sme biti bla bla bla, ampak nekaj resnega s sporočilom in seveda s posledico, vkolikor te ne upošteva. Ampak jaz resnično ne bi šla pri tako majhnem na posledico, ampak rajši ne bi nehala, dokler me ne upošteva. Če ti nehaš zahtevat, da neha uničevat, ko uničuje, pa ga daš v drugo sobo, to pomeni, da si se vdala. Nisi zmagala, on je. Še naprej bo uničeval, samo v drugi sobi. Isto je z vsem ostalim - reicmo tudi z dretjem. To je nasilje nad ljudmi in je nedopustno v taki obliki (razen seveda če se je nekam udaril ali kaj vem kaj da se mu je zgodilo). Moraš ustavit. Ni smiselno se vdat na sredi, ker je on bolj trmast. Ti moraš biti močnejša, pametnejša in bolj trmasta v tistem hipu - pa če mene vprašaš boljše na kratek rok, kot se vsak dan ure in ure iti dretje v izolirani sobi....kaj pa vem.

Kar se tiče tega, da se ne zna zaposlit....razumem. To je pogost problem prvorojencev. Tudi sama sem mislila, da ga moram zabavat, pa sem potem pogruntala pri treh letih, da mi gre to blazno na živce, ko ta mali ves čas hoče zunanjo motivacijo. Potem sem začela delat na tem, da tega več ne delam in se je razvil v osebo, ki je čisto zadovoljna sama s sabo in ne rabi ves čas nekoga od zunaj. Je trajalo menda kako leto ali celo več, ampak je uspelo. Kako? Enostavno nisem več pristajala na ukvarjanje ves čas samo z njim. Moral si je tudi sam najti kaj in si dolgoročno tudi je. Je bil pa to tudi zanj na začetku en velik stres. Ampak se je obrestovalo. Tak res fejst fant je danes. Tako da ti povem, da se vse da.

Metulj hvala!user posted image

(odgovor članu Brisani uporabnik)
Neposredna povezava do sporočila: 18
5.8.2010 13:09:41   
Gina
IZVIRNO SPOROČILO: urška

tole tudi mene zanima. moj sin je namreč letos obiskoval pedagoginjo v vrtcu. oz. je ona njega obiskovala in ga opazovala kako se obnaša v skupini, ker so vzg. ugotovile, da dela probleme.

junija sem bila potem pri njej da mi pove kaj in kako. in med drugim mi je rekla tudi tole: veste pri vašem otroku, vzgojne metode, ki se jih sedaj prakticira (npr. "pavze") ne delujejo.  sem rekla, vem, in kaj naj naredim? in mi ni znala dat nekega pametnega nasveta, razen to, da se je treba z njim čim več pogovarjat. in se. čeprav se mi zdi, kot da včasih steni razlagam.

Gina? Ideje? hvalauser posted image

Seveda je učinek, le da manjši kot pri večini otrok. In tu sploh ne gre za razumevanje, vsaj navadno ne. Otrok je že prvi hip razumel vse, kar si mu povedala, le da ima druge vrednote kot ti. Če mu je recimo tako zelo pomembno zmagati pri igri, bo uporabil vsa sredstva, da bo to dosegel - od ščipanja, grizenja, pretepanja in kaj vem česa še. Tisti hip mu ni važno nič drugega, samo da bo zmagal. Vse se je že pogovoril, vse ve, samo ni dovolj zrel, da bi to lahko uporabil. Torej ne gre za nerazumevanje, ampak za kršenje pravil, ker je nezrelost močnejša od razuma. In seveda da v takih primerih odstranitev pomaga - čeprav se ta isti fant lahko dela, da mu je čisto vseeno - mu ni. In naslednjič bo kasneje dobil histerični napad, kasneje se bo razburil...le da se nam ne bo zdelo čisto tako, ker pri povprečnih otrocih ta reč deluje veliko bolj učinkovito - vendar smo pozabili, da povprečni otroci tudi nimajo tako velikih težav sploh - so bolj zreli, socialno in čustveno, kar zgoraj opisanim otrokom manjka. Preden bodo pridobili zrelost lahko skočijo pod avto, koga pljunejo da jim bo razbil zobe ali pri 20. zaidejo v mamila.... zato je ne glede na vse boljše, da otrok nečesa ne dela zaradi nas ali zaradi strahu pred posledicami, kot da čakamo, da bo že dozorel. Nekateri nikdar ne dozorijo v smislu, kot si posprečen človek najbrž zrelost predstavlja.

Pa še to, vedno nekaj pomaga. Saj ni edina metoda sedenje na stolu. Obstaja veliko metod in kadar ena ne pomaga, je brez smisla jo ponavljat kot star papagaj, ker ni učinkovita. POiščeš drugo metodo. Takole ob dolgoletni praksi sem že vse sorte sprobala - odvisno seveda od čisto konkretne situacije. In ti rečem, da čeprav gredo reči po stopničkah in včasih ne vidiš tako jasno napredka, da se mi še ni zgodilo, da bi me en otrok povozil. Nikomur tega ni treba. Imeti moramo osnovno spoštovanje med sabo in ga tudi zahtevat od otrok. Vedno se da kaj naredit.

(odgovor članu urška)
Neposredna povezava do sporočila: 19
5.8.2010 13:16:18   
urška
se strinjam s tabo, gina. vem, da vse razume. s tem, ko sem rekla da je tako kot bi govoril steni, nisem mislila da stvari ne razuma, ampak da enostavno noče slišat zadeve. je pa zanimivo, da nekaj časa sem uporabljala "terapijo sedenja za ne-vem-koliko-minut"user posted image  in po določenm času on pojma ni imel zakaj sedi. user posted image  prav smešno je bilo
mali: mami a lahko grem s stola?
jaz: a si se pripravljen opravičiti?
on. zakaj?
jaz: ja kaj pa si naredil prejle?
on: kaj?

in res me gleda tako zabodeno, da ne vem a res ne ve, al se dela. moram pa rečt, da histeričnih izpadov ni več, da sem se pač jaz njemu toliko bolj prilagodila, ker sem ugotovila že sama, da emocionalni ni tako zrel. tako da nama kar nekako gre.

sicer pa, ni moja tema, ne bom več smetila. hvala gina.

(odgovor članu Gina)
Neposredna povezava do sporočila: 20
10.8.2010 22:05:23   
naja78
živ.sem končno najdla čas.

Gina ful hvala za nasvete.metulj tebi tudi in vsem ostalim tudi.
zavedam se da imam pač zahtevnega otroka,ki je zelo prefrigan,zvit,prepameten za normalne fore(tako jaz pravim),trmast,pa tud žleht povrh.včasih je pa zlati fantek,ki ga ne zamenjam za nikogar.
nekaj pač prepisujem obdobju.si skušam dopovedovati da jaz ne odpovem.
vem pa da totalno nimava z možem pr njem avtoriteto.kje vraga sva jo pustla ne vem

kazni ves čas ne ponavljava.
zadnje čase je sploh nismo uporabili.niti afekta ni imel.skušam mu postavljati kratke ukaze na katere me ne more sprovocirat.mož tudi.

veliko tudi opažam da je tak,ko je zelo utrujen,če nič ne spi recimo  v vrtcu.takrat pač odpovemo obiske,ne hodimo nikamor,le bolj na izi.

kaj bomo nardili pozimi,ko ne bomo mogli bit glih ob 8h uzuni,pa ne vem.user posted image do zdaj mi je pomagal kuhat,pospravljat,......sicer po svoje se je pa motil.

glede njgovega razbijanja pa sem naredila takole: če samo poskuša....skočim v luft,nardim tako nagravžno faco verjetno in siknem,...samo probaj,....ne dovolim,umiri se TAKOJ....za 1x pali.in neha.potem se tudi jaz obrnem in o tem sploh ne razglabljava več.(da ponori mislim).

Gina mogoče te pa še kdaj kaj prosim za nasvet,tako lepo pišeš.res zlata si.dosti si mi dala za premislit.user posted image

(odgovor članu urška)
Neposredna povezava do sporočila: 21
23.11.2010 10:32:31   
tehnofil
ZELO TEMPERAMENTNEGA

Otroci so OTROCI. Delajo tisto kar jim je dovoljeno in s čimer dosežejo željeni učinek.

Npr. že v naprej sem se odločil, da določene stvari ne bodo sprejemljive, ne glede na ceno. Ne bo se razbijalo. Ne bo se uničevalo. Ne bo se teplo. (ko je bil star 2 leti je udaril mamico, ko je udaril mene sem ga nazaj - sicer ne toliko da bi bilo zares a dovolj močno da je vedel, da sledi posledica. Mene ni več udaril (gogoče sva ponovila vajo še kakšne 2x v naslednjem letu) mamico pa je, vse dokler se ni odločila, da je ne bo več.)

Ko je otrok majhen vsi pravijo - je še premajhen, in tako razbija, tepe, brcne, uniči. Ampak ker čas ko je dovolj pameten da razume, uide mimo, postane to del obnašanja. Potem pa se sprašujemo kdaj je takšen postal. Ja takoj, ko smo prvič dovolili, ne glede na razlog.

Kdaj bo nehal? Ja takoj ko ne bomo več dovolili. Pika.  Sicer, če je to že dalj časa del obnašanja bo pač toliko več "posledic dejanja" (ne mislim tepeža). In ker se starši zavedamo, da smo sami krivi za takšno obnašanje, ker ga nismo preprečili pravočasno, se čutimo krive in pustimo še naprej. Odlašamo. Vse dokler ne preseže vse vse meje. Ko ne moremo več odlašati. Ampak recept je isti. To več ne dovolimo in gotovo. Pika.

Enkrat sem mu rekel: Oprosti, zmotil sem se. Ni prav da sem ti pustil. Kaj češ, nisi kriv da imaš takšnega očka da je naredu napako ampak TAKO VEČ NE BO.

Bolj pomembno od dejanj, je njihov razlog. Zakaj otrok dela tako. Pomanjkanje pozornosti? največkrat. Ni nujno, da ima premalo pozornosti, ampak on jo tako dobi več, pa čeprav v drugačni obliki. Zloraba? mogoče user posted image kdo, kaj?

Z njim se je potrebno večkrat pogovarjati. Pa ne ko je "kriza" in ne ko se umiri ampak kasneje, ko kaj skupaj rišete, sestavljate,... Takrat se otrok odpre drugače in lažje pove, ker je takrat daleč od tiste "stiske".

(odgovor članu naja78)
Neposredna povezava do sporočila: 22
Stran:   [1]
Stran: [1]
Pojdi na:

Nadomestna in dopolnilna komunikacija
Oktober je mesec ozaveščanja o NDK, ki omogoča komunikacijo osebam s težavami govora. V Sloveniji pa se soočamo z izzivi...
Trmast otrok
Čeprav ste šokirani, na otrokovo trmo nikakor ne odgovarjajte z jezo in kričanjem. Najbolje je, da otroku poskušate mirn...

So vaše menstruacije boleče?
пеперутка16

Zadnje čase imam tako boleče menstruacije, da se celo onesvestim..nujno je, da mi da injekcijo in to je to..In zdaj, ko se staram, ko se staram. Stara sem 29 let, še nisem rodila itd.