Lenck
|
IZVIRNO SPOROČILO: zmajaz IZVIRNO SPOROČILO: Lenck Prav tako je recimo to, s kom si v gospodinjstvu, pomembno pri napovedi za odmero dohodnine, kjer se upoštevajo vzdrževani družinski člani... pa verjetno še kje, pa se sedaj ne spomnim. Ampak recimo pri dohodnini, pri vlogi za otroški dodatek, za vrtec itd. sploh ni pomembno skupno gospodinjstvo - midva z možem in hčerko živiva v skupnem gospodinjstvu z njegovimi starši, pa se to nikjer ne vpisuje, ker so pomembni samo "vzdrževani družinski člani", to pa nisva ne midva, ne njegovi starši. Na nobeni vlogi, ki sem jo kdajkoli kam oddajala, nisem vpisovala tašče in tasta, ker, čeprav živimo v skupnem gospodinjstvu, njuni dohodki nimajo veze z najinima - oni se sploh ne štejejo kot družinski člani - to sva samo midva in otroci. Recimo na vlogi za otroški dodatek in za vrtec imaš rubrike, kjer vpisuješ svoj dohodek, dohodek partnerja, otroke in pa "vzdrževane družinske člane" - tiste, ki sta jih ti ali partner dolžna preživljati. Drugi družinski člani niso pomembno. Nikamor ne moreš pisati recimo dohodkov tašče in tasta oz. svojega očeta in matere, ker nista tvoja vzdrževana družinska člana, pa četudi živita v istem gospodinjstvu. Tudi na vlogi za štipendijo, kjer je pomemben dohodek na družinskega člana, je točno navedeno, kdo se sploh lahko šteje kot družinski član - in to sta spet samo zakonca/partnerja in njuni otroci, ki sta jih še dolžna preživljati - nobeni stari starši štipendista itd. ne pridejo v poštev, tudi če živijo v istem gospodinjstvu. Tako da osebno ne vidim razloga, zakaj bi človek sploh moral imeti ločeno gospodinjstvo, ker itak ni pomembno. Edino za vlogo za socialno pomoč pa res ne vem - tam bi edino to morda lahko bilo pomembno, pa še to vprašanje. V vseh teh primerih, ki jih navajaš, JE pomembno, ali si v skupnem gospodinjstvu, če, kot jaz, bivaš s svojimi starši ali ne. In za dohodnino JE pomembno, ali sem jaz kot nezaposlena oseba član družine in tako vzdrževani družinski član, ali pa imam svoje gospodinjstvo. Prav tako JE pomembno povsod, kjer sem jaz tista, ki dajem kake vloge in podobno, ker ni vseeno, ali se pod dohodke gospodinjstva štejejo dohodki mojega očeta, ki živi na istem stalnem naslovu, a v drugem stanovanju, ali ne. (Poleg tega pa za vzdrževanega družinskega člana, o čemer govoriš ti, ni pomembno le skupno gospodinjstvo, ampak da ta nima svojih dohodkov. V tem primeru so vzdrževani tudi drugi člani družine.) Saj prej nikomur ni jasno, kaj je fora gospodinjstva, ko pa imaš enkrat katero d takih situacij, pa vidiš, da le ni vseeno, kje in kako si prijavljen. Preverjeno. Ni vprašanje, zagotovo je tako. Kar pa se tiče štipendij, pa je malo drugače kot recimo pri dohodnini - ko je zaprosil moj brat, tam mene recimo niso šteli za družinskega člana, čeprav sem še živela v istem gospodinjstvu, ker sem bila polnoletna in ne-šolajoča se, čeprav brez zaposlitve, v drugem primeru, ko sem jaz zaprosila za socialno pomoč, pa ravno obratno - so šteli dohodke vseh, ki bivajo v tem gospodinjstvu. Ni logično, ampak tako je.
|