Gina
|
Tasika, pa menda ja ne misliš, da bom moje in od mojega ex dohodke tule javno analizirala ... Drugače pa je logično, če ti tudi po matematično razložim. Olajšava za dohodnino ne gre več po principu olajšave po procentih od plače, kot je bilo do nedavnega (beri do lani), kjer je bilo edino logično, da dobiš več nazaj, če imaš večjo plačo, ampak je olajšava določena s fiksno številko. Se pravi tebi obračunajo bruto plačo in od nje odštejejo fiksni znesek olajšave za družinske člane (določen od države seveda), kar potem šteje za osnovo za dohodnino. Štekaš? In kot veš v določenem plačilnem razredu plačaš več dohodnine, kot v nekem drugem, oz za presežen plačilni razred, razliko plačaš po višji tarifi, kajne. Če ti kljub temu, da so ti upoštevali olajšavo za družinske člane, obračunajo še visoko dohodnino, ker si v nekem srednjem plačilnem razredu, kjer dohodnina ni tako nizka, potem je nekdo, ki je en plačilni razred nižje, zaradi olajšave za družinske člane, padel še en razred nižje kot sicer in je v skupni številki na boljšem. Seveda ne govorim o ne vem kakšnih razlikah, se pa pozna par jurjev na mesec po otroku, kar v 12. mesecih vendarle znese neko razliko. Aja, čisto logično je, da upoštevam polne zneske, kaj pa si mislila, da štejem samo tisto, kar nekdo dobi ali plača, tolk neumna pa tudi nisem. Aja, razdelit otroka si pa po moje nima smisla, sploh ne enega in še manj tri. Uveljavlja naj ga tisti, ki več nazaj dobi, logično. In za dva ali tri otroke dobiš še vedno za vsakega naslednjega več kot za predhodnega (čeprav je med 1. in 2. otrokom čisto malo ralike, se mi zdi da cca 30.000.- na leto - pri dovolj veliki plači) Pa še enkrat - če ima nekdo res majhno plačo, drugi pa visoko, se vsekakor bolj splača uveljavaljti tistemu, ki ima visoko plačo, brez dvoma - ker tisti, ki ima majhno plačo, ne more uveljavljati celotnega (določenega) zneska sploh, je v prenizkem plačilnem razredu.
|