Metuljček Cekinček
|
Doslej nisem nikoli sodelovala pri temah, ki se tičejo razvoja otroka - kdaj je znal to in ono - ker sem mnenja, da ima vsak otrok svoj tempo. Prejšnji teden pa sem v čakalnici pri pediatrinji zasledila nek plakat, ki govori o mejnikih razvoja. Tam piše, da pri enem letu starosti mora otrok znati povedati nekaj osnovnih besed kot so mama, ata in podobne. Zdaj pa ne vem, ali naj se zasekiram, ker pri 14 mesecih moj metuljček še ne zna nič drugega povedati kot TO in potem kaže na različne stvari. Je že res, da razume, kaj mu govorim, ker kaže na hladilnik, sesalec in podobne stvari, ko ga sprašujem, kje je kaj. Zdaj sem se namerno začela z njim pogovarjati na način "ti bo mama pripravila, skuhala...", da bi zaštekal, da sem jaz mama. Včasih, ko ga vprašam, kdo je mama, me samo debelo gleda, včasih pa pokaže na moj vrat, ker sem mu tako kazala - to je mama in pokazala na sebe oziroma na svoj vrat. Moja mama mi je predlagala, da naj me mož kliče mama, kar včasih prakticirava, ampak bolj v hecu kot zares, pa zaenkrat še ni obrodilo sadov. Drugače je moj metuljček kar glasne sorte, kar pomeni da skoz nekaj žlobudra ali pa se dere TATATATA, še posebej takrat, kadar mu dopovedujem, zakaj nekaj ne sme delati . V glavnem, naj me skrbi? Tiste punce, ki ste imele bolj pozne govornike, kdaj so začeli vaši kaj bolj razločno blebetati?
|