|      
Ops :( Si prepričan/-a, da ne želiš več sodelovati?
Preden potrdiš svojo odločitev, preberi podrobnosti.
Če potrdiš, da želiš odnehati, se ti bo avtomatično naložil poseben piškotek (cookie), s pomočjo katerega bomo ob ponovnem prihodu na našo spletno stran prepoznali tvoj račun in poskrbeli, da boš lahko v času trajanja nagradnega tekmovanja (od 17. 12. do 21. 12. 2018) nemoteno brskal/-a po Ringaraja.net brez prikazovanja ikon naših sponzorjev oziroma brez okenca na desnem delu zaslona.

Obenem boš izgubil/-a vse že osvojene točke in s tem, žal, izgubiš tudi možnost, da osvojiš odlično nagrado. Raje še enkrat premisli, preden klikneš da.

Si še vedno želiš odnehati?
Ringaraja.net uporablja piškotke z namenom zagotavljanja spletne storitve, oglasnih sistemov in funkcionalnosti, ki jih sicer ne bi mogli nuditi.
Z obiskom in uporabo spletnega mesta soglašate s piškotki.   Več o tem
Uporabniki na tej temi: nihče
  Natisni
Stran: [1]
Uporabnik
Sporočilo << Starejša tema   Novejša tema >>
   Pri 14 mesecih ne zna še nobene besede
23.1.2007 13:43:35   
Metuljček Cekinček
Doslej nisem nikoli sodelovala pri temah, ki se tičejo razvoja otroka - kdaj je znal to in ono - ker sem mnenja, da ima vsak otrok svoj tempo.

Prejšnji teden pa sem v čakalnici pri pediatrinji zasledila nek plakat, ki govori o mejnikih razvoja. Tam piše, da pri enem letu starosti mora otrok znati povedati nekaj osnovnih besed kot so mama, ata in podobne.

Zdaj pa ne vem, ali naj se zasekiram, ker pri 14 mesecih moj metuljček še ne zna nič drugega povedati kot TO in potem kaže na različne stvari. Je že res, da razume, kaj mu govorim, ker kaže na hladilnik, sesalec in podobne stvari, ko ga sprašujem, kje je kaj.

Zdaj sem se namerno začela z njim pogovarjati na način "ti bo mama pripravila, skuhala...", da bi zaštekal, da sem jaz mama. Včasih, ko ga vprašam, kdo je mama, me samo debelo gleda, včasih pa pokaže na moj vrat, ker sem mu tako kazala - to je mama in pokazala na sebe oziroma na svoj vrat.

Moja mama mi je predlagala, da naj me mož kliče mama, kar včasih prakticirava, ampak bolj v hecu kot zares, pa zaenkrat še ni obrodilo sadov.

Drugače je moj metuljček kar glasne sorte, kar pomeni da skoz nekaj žlobudra ali pa se dere TATATATA, še posebej takrat, kadar mu dopovedujem, zakaj nekaj ne sme delati user posted image .

V glavnem, naj me skrbi? Tiste punce, ki ste imele bolj pozne govornike, kdaj so začeli vaši kaj bolj razločno blebetati?
Neposredna povezava do sporočila: 1
   RE: Pri 14 mesecih ne zna še nobene besede
23.1.2007 13:49:01   
asso
Hja, ne se sekirat bo že ko mu bo pasalo. Naša pri dveh letih razen mama in tata no in to da so bili vsi ostali njonja ni povedala prav nič. Šele sedaj pri 2 letih in 3 mesecih je počasi začela ponavljati, ampak samo na kratko na 2 črki ( ma = muca, an = andreja, Ta = tarin...)...
Jaz se ne sikiram bo že ko bo zanjo čas.

Everything will be OK in the end. If it`s not OK, it´s not the end yet.

(odgovor članu Metuljček Cekinček)
Neposredna povezava do sporočila: 2
23.1.2007 13:49:09   
Aja32
Naš je star 16 mesecev, pa čeblja kitajščino... user posted image user posted image user posted image Edina beseda, katero izgovori in vemo kaj pomeni je "TA", to je naša kuža OTA... Vsakih toliko časa mu rata reči MAMA, ampak nisem zasledila, da bi to bilo povezano z mano... Jaz sem se v vrtcu z vzgojiteljico o tem pogovarjala, pa je rekla, da eni hitreje razvijejo govor od drugih... Tako, da se ti ni treba pretirano sekirat... Midva se ogromno z njim pogovarjava, pa zaenkrat poslušamo samo čebljanje...
Enako velja pri hoji... Naš je recimo shodil pri 10 mesecih, od moje prijateljice, pa je star skoraj 17 mesecev, še vedno ne hodi sam...
Po mojem je čisto odvisno od otroka...

Lp A

Neposredna povezava do sporočila: 3
23.1.2007 13:53:49   
April
je še prezgodaj, da bi bila v skrbeh. Pa saj ni, da čisto nič ne reče. Zgleda, da mu do sedaj za komunikacijo z vami zadostuje "TO". Smo se pa pri psihologiji učili, da je pri enem letu normalen razpon besed, ki jih otrok zna od 0 do 300. Tako, da je v tem okviru še vse normalno.

Neposredna povezava do sporočila: 4
23.1.2007 13:54:58   
kofetek2010
naša 13,5 mesečnica pove:

"kaj je to?"
"kaj te to je?"
"to tooo"
"am mam"
"ati"

to je vse kar obvlada, v bistvu cele dneve najeda "kaj je to?" in kaže s prstom user posted image user posted image user posted image  

(odgovor članu Aja32)
Neposredna povezava do sporočila: 5
23.1.2007 13:56:13   
Anonimen
Eh, kje pa, nič se sekirat, moj je pri dveh letih govoril samo KA, pri dveh in pol pa toliko kot ostali vrstniki.

(odgovor članu April)
  Neposredna povezava do sporočila: 6
23.1.2007 14:01:22   
Marogica
Nič sekirat. Kot je že ena napisala, pač eni govorijo kar nekaj, drugi pa skoraj nič. Se bo že razvilo tako, kot mora. Čimv več se z njim pogovarjaj in ponavljaj besede, pa tudi osebnih zaimkov(ti, jaz on...) se naj ne bi uporabljalo. Torej npr. "kje je copatek? Prinesi(ga) copatka. Pridi k mami( ne pa pridi k meni)"......

Torej, brez skrbi....

"Vrabec zavida pavu breme njegovega repa".
R. Tagore

(odgovor članu Anonimen)
Neposredna povezava do sporočila: 7
23.1.2007 14:08:27   
srki
Na kratko: ne sekiraj se, kaj vse še piše v knjihah, v resničnem življenju pa je vse čisto drugače. Punčka v naši vasi bo stara tri leta, pa ne govori, razen kakšnih kratkih besed in zlogov.

(odgovor članu asso)
Neposredna povezava do sporočila: 8
23.1.2007 14:22:50   
lana38
Moj sin je pri 18 mesecih povedal par besed. Potem je moral v bolnico in je zaradi šoka, še to nehal govoriti. Pri 2 letih pa se mu je spet odprlo. Zdaj bo star že 10 let, pa ni bilo z govorom nikoli težav. Vse pride ob svojem času. Nekaterim prej, drugim pozneje.
LP

lana38

(odgovor članu srki)
Neposredna povezava do sporočila: 9
23.1.2007 14:41:08   
Anonimen
Nič se ne sekiraj: eni prej, eni pozneje

(odgovor članu lana38)
  Neposredna povezava do sporočila: 10
23.1.2007 20:52:01   
Anonimen
Moja je stara 12 mesecev, pa zna povedat samo mama, pa še to nisem ziher, če ona to res namensko meni reče. Po moje se nimaš kaj sekirat. Naj te potolažim z mojim možem - on je začel govorit šele pri 4 letih. Prej je vse samo kazal s prstom. Zdaj ga pa za ustavit ni.user posted image  Je ful čveka. Nikoli ni imel težav z govorom zaradi tega.

(odgovor članu Anonimen)
  Neposredna povezava do sporočila: 11
23.1.2007 23:05:41   
Antigona
Naš je tam nekje pri 14 mescih znal rečt samo duda in oči. Malce pred novim letom se mu je še malček bolj odprlo in zdaj zna rečt še: mami, dida (dedi), babi, avto, kapa, tulček (metuljček), nana (banana), takto (traktor), pil, pučka (pručka) pa še kaj bi se najdlo...
Pravzaprav je sedaj začel kar ponavljat oz. se trudi, čeprav se večinoma vse sliši kitajsko user posted image ... Smo pa sedaj stari 18 mesecev.

Moja dva sončka: Žan (25.7.05) in Luka (14.8.07)

Žan in Luka gradita mesto:
http://zan-luka.myminicity.com/

(odgovor članu Anonimen)
Neposredna povezava do sporočila: 12
23.1.2007 23:33:46   
petra.horzi
moj Jan pri 12,5 mesecih fuul govori, sam jz ga nč ne razumemuser posted image user posted image
govori sam zloge-vse: ta,ma,ka,da,de,ba,ga, ko,...
večina stvari je ka - lučka, muca, punčka,...
pove edino ko kaka-ka-ka, ko mu kaj rečeš da je "kak", ponovi, jz sm de-de, mama reče, ampak ne menuser posted image
drugače pa prov besede ne nobeno.
masta pa dve prijateljici punčki, ena pri 13 mesecih govori že ogromno besed, vse ponovi za tabo, karkoli rečeš, ko jo vprašaš, kako se kliče, reče neli, mojemu malemu reče jam, pove, ko jo kaj boli, če je lačna...
druga punčka pa pri 15 mesecih govori dosti manj kot Jan
tko da, eni prej, drugi kasneje, ko gredo v šolo, že vsi znajo dobro govoritiuser posted image

moj sonček je že "velik fant"

(odgovor članu Antigona)
Neposredna povezava do sporočila: 13
23.1.2007 23:49:49   
Anonimen
Naš Gospod Otrok ima 13 mesecev in če odštejem vpitje, mrmranje in podobno, potem kakšnih hudih debat še nima. Reče "ata" in to je tudi vse, kar reče namensko. Če jaz pokažem stekleničko, potem reče "pap" ("papu" oz. jedel), drugače pa non-stop ponavlja "a dej dej dej". user posted image user posted image user posted image
In ga čisto nič ne forsiramo s kakšnim učenjem govora. Še vsak je spregovoril in čeprav bi se mi fajn zdelo, da bi mi končno rekel MAMA, mi je pa po drugi strani tudi fajn, da je "tiho". Še prehitro bo prišel čas, ko se ga ne bo dalo ustaviti (če je kolikor toliko po meni). user posted image user posted image user posted image

(odgovor članu petra.horzi)
  Neposredna povezava do sporočila: 14
24.1.2007 6:36:22   
Primoza
Tako kot so rekle mnoge - kar počakajte se bo že začelo. Če ne prej, ko bo začel postajati materialist in si bo želel določeno stvar.

Neposredna povezava do sporočila: 15
24.1.2007 10:19:46   
kalbo
Ma jest bi takšne in podobne plakate uporabil za podkurit peč. Čez našo hišo je šlo že malo morje otrok. Eni so tko kot naš zgovorni že zelo zgodaj, eni pa ne. Tazgovorni od čebljanja počasi prehajajo h govoru in iz meseca v mesec jih razume več ljudi poleg mame in očeta, nezgovornim se pa kar naenkrat odpre in govorijo vse. Otroci so si različni.

(odgovor članu Primoza)
Neposredna povezava do sporočila: 16
Stran:   [1]
Stran: [1]
Pojdi na:

10. Teden pisanja z roko: Ko spomini zadišijo
Pridružite se jubilejnemu 10. Tednu pisanja z roko, ki bo potekal med 20. in 24. januarjem 2025. Letos z osrednjo temo »...
BLOG: Otrokom jemljemo možnost slabih izku...
Vzamemo jim izkušnjo padcev in bolečine, vzamemo jim izkušnje. Mislimo, da jim bomo s tem olajšali odraščanje, vendar ji...

Ritka.
пеперутка16

Ali za dojenčkovo zadnjico uporabljate samo kremo ali samo puder ali oboje hkrati?