Anonimen
|
Zaradi mene lahko začnejo vse preverjati. Saj v bistvu v mojem primeru nisem mela kaj skrivati, lahko bi čisto vse dokazala zakaj sem to napisala kar sem. Saj mi je na socialnem vse pol lepo razložla. No in sem dobila odločbo-seveda zavrnjeno, ker pač kao nisem bila dva meseca ogrožena. Saj, ko odšteješ od 175 eur, 50 eur za položnice, 20 eur za dodatno zav., 60 eur za očala, 12 eur za dipl.list, ti baje po njihovem zadosti ostane. No pa si pač sposodiš pa je, drugi mesec pa vrneš, ko nisi več kao socialno ogrožen. Saj eni res rabijo, ampak prav včeraj sem gledala kako lahko mata dva (ona 31, on-verjetno ta drugi mož al fant, ne vem, star 19 let) kar 5 ali 6 otrok pa še en je na poti. No in so logično socialno ogroženi, v slo novicah je napisana bla cela stran o njih pol pa še po časopisih skoraj prosjačijo--naslov je bil nekaj v zvezi z revščino. Ja kak pa naj nebi bli ogroženi, če samo skačejo ko zajci en po drugem-takim bi raje kak avtomat s kondomi poslali. Tak, da taki primeri, kot sem jaz in še marsikatera, ki si pač omisli enega še niso tak hudi. No pa, da še pokomentiram o službah. Ja v naši ljubi Sloveniji jo takoj dobiš - če se hecaš seveda. Kaj je eno najpogostejših vprašanj na razgovori - Kdaj pa načrtujete družino oz. kdaj boste pa imeli otroke . Pa nisem bila samo na enem razgovoru, kjer bi me to vprašali. Ampak pazite, po zakonu te tega ne smejo vprašat. In jaz, ki ne znam niti lagat prav sem pač povedala po resnici..da pač še zdaj ne, če pa bo pa pač bo. No pa jim je blo očitno vse jasno pa me niso dalje več vabli. Se ne spomnim kolko krat sem šla razočarana iz razgovora. Pa tisto, da te bodo poklicali..aha sigurno. Če pa te že vzemejo pa te itak samo za DČ, tak, to pa ne zagotavlja glih socialne varnosti. Ne moreš vzet kredita, da bi si kaj ustvaril ali kupil. Kdo pa ne bi rad imel svoje hiše, dobrega avta, otroke...tak kot je blo v starih cajtih nekaj običajnega. Meni ni jasno kako sta moja starša nardila tako vlko bajto kot jo mamo...ampak takrat so prodali npr. (doma mamo kmetijo zato govorim na takem primeru) kravo pa so lahko iz tistega nardili zlo veliko. Vsi okoliški ljudje so prišli pomagat pa je to blo hitro zrihtano. Danes je stanje za 1 do 2 krat slabše, če govorim samo o tem primeru. Ko sem bila nazadnje na borzi sem še jo posebej vprašala kak je s službami za ekonomiste pa je rekla, da jih sploh ni. Sem rekla kaj pa pol sploh lahko delam s tako dipl. v roki pa je bla tiho. In sem vprašala kaj pa kaki tečaji, izobraževanja, prekvalifikacije...če borza sploh kaj financira pa je spet rekla, da ne-no pol pa res nimaš na voljo ne vem kake izbire. Se spomnim primera, ko sem dala vlogo v eno podjetje za delo v pisarni in me pol kličejo, da pač tega dela ne bi opravljala in če bi šla za čistilko...ne vem no. V takem primeru je skoraj bolje da sem doma, si na njivo posadim zelenjavo pa jo prodajam. Sem si mislila tudi s.p. odpret pa mi je na borzi rekla, da gre za kar hudo investicijo, borza pa ne sofinancira nič. Pa smo spet tam. Kredita pa si ne morem vzet, avto, če bi ga prodala pa še 200 eur nebi dobla. Da pa hodimo sem gor jamrat...ja kje pa naj, če tu ne. Saj, če keri kaj ne paše ne rabi odpisovat. Ene se pa v takih in drugačnih zgodbah najdemo, mene zanimajo predvsem izkušnje tistih, ki doživljajo isto ne tistih, ki se nikoli niso znajdli v takem položaju. Ampak glih ponavadi tisti so najbolj pametni. Pa še nekaj o preverjanjih t.i. samohranilk. Tega je po mojem mnenju premalo, ker kolko jih jaz poznam niso prave samohranilke. Živijo lepo s svojimi tipi, moži...pa so kao same z otrokom. Saj, ko si greš preživnine urejat te nihče ne vpraša kak pa kaj..njih samo zanima kdaj pa kolko dnarja se bo nakazovalo bogi mamici. Tak primer pa zelo dobro poznam, ker mi je sošolka iz faksa svetovala naj tako nardim. No in onadva živita v fajnem stanovanju, mata vse lepo moderno zrihtano, neko minimalno najemnino plačujeta, ker je on po vezah to stanovanje tako dobil pa lepe dnarje kasirata. Če si pa pogledate mamo samohranilko, ki v resnici to je pa ni tako enostavno. Če ni bila prej zaposlena ji pripada samo starševski dodatek. Otroškega dodatka ne more dobiti prej kot takrat, ko ma urejeno preživnino. To se pa lahko zavleče tudi do par mescov. Sicer je upravičena do socialne pomoči, ampak se ji preživnina in starš.dodatek štejeta v dohodek. Konec koncev ji ni lahko. Na začetku preživeti s kakimi 200 eur z malim otrokom..ne vem no, jaz si ne predstavljam. Da še živi v najemniškem stanovanju...Tak, da če bi bilo po moje bi preverjala samohranilke in bi dala tistim, ki dejansko so to, kar vzamejo tiste, ki to sploh niso. Ampak jaz sem vedno optimist, se znajdem, znam obračati mali dnar, ne bom bolj bogata ali revna za 60 eur. Mislim pa, da je dosti tu kriva država, da se take stvari sploh dogajajo. O tej temi bi lahko človek razglabljal v nedoglet pa ne bi prišel do zaključka.
|