Sita
|
IZVIRNO SPOROČILO: Seven Sita, tole me spominja na odgovor moje mame, oprosti, ampak res se mi tako zdi.. Ja kako ti je lahko hudo, KAKO JE PA SELEEE MENI BILO HUDOOO!! ;)) Kakorkoli. Tu ni govora o tem koliko kdo naredi, gre se za to, da zivimo v druzbi, kjer se vedno velja, ceprav nekje odzadaj, da zenska naredi vecino stvari pri hisi. Premalo moskih se zaveda, da tudi umazejo gate, da se posoda ne pomije sama in da zivijo v SKUPNEM gospodinjstvu. To pomeni, da vsi serjejo v isti sekret, ki je obcasno umazan, stanovanje je polno prahu tudi zarad moskega in se samo zaradi zenske. In ce smo dandanes prisle zenske tako dalec, da smo zaradi tega, ker smo same pripravljene vzeti kramp v roke in zamenjati zarnico, potem lahko tudi moski. /quote] Jaz sem pisala o sebi samo zato, ker zelenica to želi - ker je vprašala, kaj naredijo naši moški. Kerensa ji je napisala odgovor, vendar ji je zelenica napisala, da pa ni nič napisala, kaj naredi njen. To je bilo njeno vprašanje, in da ne bi bilo same kritike, sem jaz napisala, kako je bilo pri nas in tudi rešitev, kaj lahko onadva naredita, da bosta oba zadovoljna. Se povsem strinjam s teboj, Seven, da se premalo moških zaveda, da se gosodinjsko delo ne opravi samo od sebe. To je povsem res! Vendar v tem primeru njen mož dela - hodi v službo in tudi doma kaj naredi. To ni primer moškega, ki bi SAMO lenaril in se potikal naokrog. Če bi pa bilo vprašanje ženske, ki nima pomoči, katere dec lenari in/ali ga serje naokoli in/ali je alkoholik ... bi bil pa moj odgovor povsem drugačen. Hotela sem poudarit le to, da moške odbija sitnarjenje ženske in obnašanje njegove žene, kot bi bila njegova mama - da z njim dela kot z otrokom. Partnerstvo samo pomeni enakovreden odnos. To pomeni spoštljivo obnašanje z obeh strani - da se oba spoštujeta in hkrati drug drugemu dovolita, da ostaneta vsak svoja osebnost še naprej. Tako je tudi z delom. Ampak gospodinjskega dela ne moreš delit na pol, če je eden v službi. Na pol deliš lahko celotno delo, ki ga oba opravljata za svojo družino. Torej on dela eno - da dobita denar, ona drugo - da družina lahko funkcionira. Seveda je vsak po svoje različno spreten. Če gre žena v bolnico, jasno da ne bo (največkrat, ne pa zmeraj) vse tipi top, ko pride domov. Ker je moral še zmeraj zraven hoditi v službo, skrbeti za otroke in ženo obiskovat v bolnici. Pa tudi, ker dela ni tako vajen. In če bi šla z veseljem kopat jarke, ja, tudi to lahko greš in ne vem, koliko ti bo, ko prideš domov še do kakšnega (gospodinjskega) dela. Ker boš utrujena, zato. Veš, če bi moški pisal namesto zelenice, bi bil moj odgovor POPOLNOMA ENAK. Rekla bi mu, ona pač hodi v službo in ti pomaga po svojih najboljših močeh. Gre za DELITEV CELOTNEGA DELA, kajti če bi šlo samo za delitev gospodinjskega dela, bi bilo pa še bolj krivično. Tisti, ki hodi še v službo, bi imel dela preveč in bi bil neznansko utrujen. Pa ni važno, ali je moški ali ženska. Samo če ljubimo, vseeno ne gledamo lih na to polovico, a ne? Potem radi svojega partnerja tudi pocrkljamo in še kaj več naredimo zanj. Drugo pa je, če je nekdo resnično izkoriščan, če eden dela, drugi pa lenari na njegov račun. To je pa čisto drugo. In če dojenček joka celo noč, če je bolan ali ima kolike, jasno, da je lepo, če očka tudi kdaj vstane in ga nosi. Samo ga je treba prositi, mu reči, ne pa zahtevati ali biti tiho in se počutiti užaljena, če tega ne stori sam od sebe. Pa še nekaj: mislim, da če imaš veliko dela, ni treba, da je stanovanje kot iz škatlice. Pa tudi, če pride kdo na obisk. Saj obiski ne pospravljajo. Če komu ni kaj všeč, pa lahko gre. Aja, če hodita oba v službo, je moj odgovor tudi drugačen. Takrat pa se tudi delo doma deli na pol. Vsaj približno. Mislim vključno z delom na vrtu, obrezovanjem trte ...
< Sporočilo je popravil Sita -- 21.8.2006 13:50:14 >