|      
Ops :( Si prepričan/-a, da ne želiš več sodelovati?
Preden potrdiš svojo odločitev, preberi podrobnosti.
Če potrdiš, da želiš odnehati, se ti bo avtomatično naložil poseben piškotek (cookie), s pomočjo katerega bomo ob ponovnem prihodu na našo spletno stran prepoznali tvoj račun in poskrbeli, da boš lahko v času trajanja nagradnega tekmovanja (od 17. 12. do 21. 12. 2018) nemoteno brskal/-a po Ringaraja.net brez prikazovanja ikon naših sponzorjev oziroma brez okenca na desnem delu zaslona.

Obenem boš izgubil/-a vse že osvojene točke in s tem, žal, izgubiš tudi možnost, da osvojiš odlično nagrado. Raje še enkrat premisli, preden klikneš da.

Si še vedno želiš odnehati?
Ringaraja.net uporablja piškotke z namenom zagotavljanja spletne storitve, oglasnih sistemov in funkcionalnosti, ki jih sicer ne bi mogli nuditi.
Z obiskom in uporabo spletnega mesta soglašate s piškotki.   Več o tem
Uporabniki na tej temi: nihče
  Natisni
Stran: [1]
Uporabnik
Sporočilo << Starejša tema   Novejša tema >>
   Premikanje po ritki
30.7.2010 10:05:42   
mišk
Naša 15-mesečnica se že od desetega meseca premika samo po ritki (nogice prekriža pred sabo in se vleče naprej). Nikoli ni plazila. Ves dotedanji razvoj je bil o.k. Iz ležečega položaja se je prvič vsedla šele pri 11 mesecih, tudi ob opori ne vstaja najraje.

Hodimo v RA in NFT. Tam so ugotovili, da je malo hipotona. Bile smo tudi na sprejmu na nevrološkem oddelku pediatrične klinike, kjer so ji naredili splošni pregled, pregledali urin in kri, naredili EMG (v mišice so ji zabodli igle, da bi ugotovili, če je kaj narobe z mišicami). Vse je blo v redu, edino - hipotonost.

Zanima me, če ima katera od vas otroka s podobnim vzorcem gibanja (ali pozna kakšnega), pa da mi malo opiše kakšen je bil njegov razvoj, kdaj je shodil, kako so ga obravnavali zdravniki?

Tudi sama sem kot otrok drajsala po ritki in sem potem shodila malo pred 18 mesecem, a takrat te nihče ni nikamor pošiljal. Ko si shodil si pač shodil. Sedaj me pa prav strašijo in begajo vsi s temi začudenimi, nejevernimi pogledi in zaskrbljenostjo...user posted image

Hvala za vaše nasvete, izkušnje!!user posted image
Neposredna povezava do sporočila: 1
   RE: Premikanje po ritki
30.7.2010 10:36:09   
jullie
..od sestrične hčerka se je premikala po tazadnji..navadno plazenje ji pa sploh ni šlo..P je rekel, da je to pri nekaterih pač običajno in ni nič nenavadnega.. shodila je normalno pri 13 mesecih in je ćisto običajna punčka..

(odgovor članu mišk)
Neposredna povezava do sporočila: 2
30.7.2010 10:39:46   
Taula
Nečakinja je isto ritala. Je hipotona isto. Shodila je pri 16 mesecih. Sedaj ima 2,5 leti in je gibalno super.

NESRAMNA sem, brez kančka slabe vesti, počutim se prisrčno.... ZLOBNO:)

(odgovor članu jullie)
Neposredna povezava do sporočila: 3
30.7.2010 10:41:49   
mišk
Taula: Pa se je prej kaj ob opori premikala, ali je samo direktno shodila? Ker pravijo, da tej "ritarčki" ponavadi shodijo zelo pozno, a ko shodijo, da se dostikrat kar iz nule postavijo na noge in odkorakajo.

(odgovor članu Taula)
Neposredna povezava do sporočila: 4
30.7.2010 10:46:23   
Taula
Dvignila se je in naredila nekaj korakov kot pijanček. Tako se je začelo. Smo jo hecali da bi porivala pred sabo poganjalca kot moja pupa..je isto hipotona bila in se je tako najprej premikala preden je shodila. Pa ni hotela.

(odgovor članu mišk)
Neposredna povezava do sporočila: 5
30.7.2010 10:54:28   
mišk
Meni je tudi na NFT svetovala, da bi blo dobro, če bi pred sabo porivala poganjalca (prav tistega, ki je kao za učenje hoje). Bom pogledala za kakšnim rabljenim na bolhi, ker mi je čist brezveze dajat 40 evrov in več, pa ga mogoče tud pogledala ne bo.

(odgovor članu Taula)
Neposredna povezava do sporočila: 6
30.7.2010 11:39:34   
Taula
Jaz sem tudi hotela najprej tistega za učenje hoje kao. Pa mi je na NFTH rekla da je tudi kaki taki dober

http://b2c.baby-center.si/article.asp?ArticleID=174794

http://b2c.baby-center.si/article.asp?ArticleID=165405

Gledala sem samo, da je bilo primerne velikosti. Moja mala ga je oboževala. Z njim je šibala dokler se ni enkrat spustila. Še sedaj ga ima rada, pa čeprav sem ji kupila že večjega.

(odgovor članu mišk)
Neposredna povezava do sporočila: 7
30.7.2010 12:02:07   
Neca1313
Tudi moja user posted image  se je drajsala po ritki do nekje enega leta ali pa še malo več, tako da je imela eno nogico stegnjeno in drugo pokrčeno pred sabo in se je lepo poganjala z rokami. Potem se je plazila po vseh štirih in s 15-imi meseci shodila (najprej ob opori). Ni pa bila hipotona, samo hoja po dveh je ni zanimala, dokler ni šla v vrtec, kjer je bila edina v svoji skupini, ki še ni hodila. Potem je v roku 14-ih dni shodila. Nismo delali nobene panike, pa tudi P je rekel, da to ni nič neobičajnega. Vse ob svojem času.

N&N

(odgovor članu Taula)
Neposredna povezava do sporočila: 8
30.7.2010 12:23:10   
mišk
Joj, pri nas pa tako paniko delajo!! Sploh s tem nevrologom so me takrat full prestrašli! No, saj mi sploh ni važno kdaj shodi - samo da shodi normalno, pa čeprav pi dveh letih...

(odgovor članu Neca1313)
Neposredna povezava do sporočila: 9
30.7.2010 14:36:12   
barbi007
joj, kolko komplicirajo s tem drsanjem po ritki. našemu so tudi napovedali vse mogoče, ker se ni in ni hotel plaziti, ampak samo po riti brisal tlauser posted image .
zdaj pri štirih je čisto normalen otrok, ki nima težav z gibanjem, čeprav je shodil šele pri 17 mesecih.
lp

(odgovor članu mišk)
Neposredna povezava do sporočila: 10
30.7.2010 15:20:31   
špelin@
IZVIRNO SPOROČILO: Neca1313
Tudi moja user posted image  se je drajsala po ritki do nekje enega leta ali pa še malo več, tako da je imela eno nogico stegnjeno in drugo pokrčeno pred sabo in se je lepo poganjala z rokami. Potem se je plazila po vseh štirih in s 15-imi meseci shodila

Kot bi opisovala mojega sinka user posted image Je bil na ta način hiter kot mala opička user posted image Shodil je pri 14. mesecih. Pediatrinja ni komplicirala zaradi "ritkanja" in naju ni nikamor pošiljala. Zdaj je mali star dobri 2 leti in je motorično (tako groba kot fina motorika) izredno spreten user posted image

(odgovor članu Neca1313)
Neposredna povezava do sporočila: 11
30.7.2010 20:36:00   
katra55
Moja se je tudi tako premikala po riti, plazila pa se ni nikoli. Pa je normalno shodila pri 13 mesecih.

(odgovor članu špelin@)
Neposredna povezava do sporočila: 12
31.7.2010 19:25:14   
nejcko
Naša je tudi pri ta poznih. Pri 9 mes je sedela, pri skoraj enem letu je začela kobacati po vseh štirih, hkrati pa je veliko drajsala po riti, kar je počela do 18 meseca, ko je končno shodila (drajsala po riti in kobacala, odvisno, koliko hitra je hotela biti user posted image ).
Po riti pa se je drajsala tako, da se je v bistvu s celim trupom odrivala, je kar malo poskakovala po riti, no, ali kako naj opišem user posted image - ni si pomagala z rokami).
Pri 14. se je dvignila ob opori ter pri 15 mes ob opori hodila, kot pa sem že napisala, je shodila pri 17 mes.

Hodili sva v RA in na fizioterapijo, nima pa nobene diagnoze, no, spada v skupino rizičnih otrok z upočasnjenim motoričnim razvojem.

< Sporočilo je popravil nejcko -- 31.7.2010 19:27:35 >

(odgovor članu katra55)
Neposredna povezava do sporočila: 13
13.8.2010 14:26:40   
KAHLO
hoj!

Jaz mam pupo, k je po ritki skakala, noge je dala potruško, z roke v zrak in je skaklajala, tako se je zverzirala da ji je uspelo priti po stopnicah dol in gor.......podobno kot ti smo obiskovali, oz. še obiskujemo razvojno ......ni da ni.....naša je shodla s 17 meseci, tudi njena diagnoza je blaga oblika hipotonosti....s tem da še naša punčka full po notranji strani hodi, zaradi česar obiskujemo tudi Sočo, celo poletje smo upali da se ji bo desno stopalce ob bosem tekanju naokorg izboljšalo pa nič.....tako da dobimo zdaj jeseni nek klin v čevelj, in bo to eno leto nosila.....drgače pa nič se sekirat, vse nadoknadi....naša se zdaj obeša na igrala z rokami se gunca......mislim, od kar je shodila, je full napredovala......glede na to da je tako gumjahsta v predelu gležnjev in nogic.....so nama celo rekli da bi lahko bla dobra gimnastičarkauser posted image user posted image user posted image user posted image user posted image user posted image

Tako da brez skrbi, če boste še naprej pridno obiskovali razvojno oz. predpisane terapije, mi smo še na priporočilo zdravnikov malo vpisali v telovadbo abc......skratka pridno je treba delat vaje pa se vse uredi!!

Veliko sreče, in predvsem zabave ob vajah in telovadbi vam želim!

(odgovor članu nejcko)
Neposredna povezava do sporočila: 14
13.8.2010 14:30:27   
KAHLO
aja, kaj se teh nevroloških pregledov tiče, je nama v razvojni v naprej povedala za to špikanje in pregledovanje krvi, ker pa je rekla da nama ne bodo nič novega povedali kot ona ....sva se odločila da teh pregledov ne opraviva.
Nimam pojma zakaj eni pediatri, tako zakomplicirajo stvar........otroka je treba motivirat, delat vaje in met potrpljenje pa bo vse................jaz bi od zdaj naprej kar najraje samo k naši zdravnici v razvojno hodila, naša pediatrinja je meni čist preveč panična!!!!!

(odgovor članu KAHLO)
Neposredna povezava do sporočila: 15
16.8.2010 0:05:44   
SaaS
Moj sin je tak primerek user posted image . Pri 10 ali 11mesecih je začel drajsati poriti, ena noga pokrčena navznoter, druga stegnjena, in je šibal kot raketa. Prišel je kamorkoli in sploh ni čuti potrebe po kakršnem koli plazenju. Pri slabih 15 mesecih se je začel vleči na noge ob opori in nekaj dni pred 17 m shodil. In potem je hodil prez spotikanja, padanja, lovljenja... je šel na ziher in čakal do zadnjega. Tak je še danes user posted image . Tudi kolo je zvozil na ta način. user posted image
Nilkoli se ni plazil ali kobacal. Pri 6m sva začela hodit na NFT, ker je bil hipoton - zvijal se je v desno in sva hodila dokler ni shodil (takrat že zelo na redko). V RA sva šla samo enkrat in tam je rekla, da ni nič narobe, le bolj počasen razvoj.

(odgovor članu KAHLO)
Neposredna povezava do sporočila: 16
16.8.2010 8:59:59   
mišk
No, vidim, da je še nekaj takih "patronov" kot je naša.user posted image
Sicer pa sem od petka spet zaskrbljena, kajti klicala sem na pediatrično, ker po dobih dveh mesecih še nisem dobila izvidov. Tam mi je tajnica rekla, da sva bli že pred dobrim mesecem ponovno naročeni na pregled, a da so mi pozabli poslat pošto!user posted image
Malo me skrbi, zakaj so me že dober mesec po prvem pregledu ponovno naročili za sprejem.user posted image  Pa še vprašala me je, če smo že bile pri psiholohu, drugače me bodo pri njih poslali.user posted image
Upam sam, da delajo nepotrebno paniko, ker men se s ta malo ne zdi nič kaj narobe, razen da gre grobi motorični razvoj počasneje naprej. Sploh pa se mi nikakor ne zdi, da bi blo pri njej psihološko karkoli narobe!! No, res upam, da pretiravajo. Drugač pa se bom itak z vsem sprijaznila...

Sicer pa se je prejšnji teden, pri 15 mesecih, prvič sama dvignila na noge ob opori!user posted image  Urna, ni kaj.user posted image

(odgovor članu SaaS)
Neposredna povezava do sporočila: 17
16.8.2010 12:15:43   
Urska09
Evo, naša je tudi en tak patron. Plazila se je na poseben način: eno nogo spodvihano pod ritko, drugo pokrčeno naprej, z rokami se je odrivala od tal in drsala po riti naprej. Sčasoma se je tako zverzirala, da je ritko kar u luft metala user posted image . V RA so mi rekli, da ima rahlo hipotonijo trebušnih mišic in asimetrijo, zato bi bilo fajn, če bi se naučila kobacati. In se je, čisto po naključju. Enkrat se je znašla na grobi podlagi, kjer je njen način plazenja odpovedal, pa je z malce moje pomoči začela kobacati. To je bilo pri 13,5 mes. Od takrat dalje je plazila in kobacala.
Prvič se je dvignila ob opori pri 12 mes. Prvi samostojni koraki pri 16 mes, dokončno pa je shodila pri 17,5 mes, par dni zatem, ko je prvič vstala sama brez opore. Dokončno shodila pomeni, da se je začela suvereno sprehajati po sobah, se pravi najmanj 10-20 korakov naenkrat.
Tudi pri nas se je vleklo in vleklo. Sem mislila, da ne bo shodila do 2. leta starosti user posted image

(odgovor članu mišk)
Neposredna povezava do sporočila: 18
17.8.2010 7:09:04   
SaaS
IZVIRNO SPOROČILO: mišk

No, vidim, da je še nekaj takih "patronov" kot je naša.user posted image
Sicer pa sem od petka spet zaskrbljena, kajti klicala sem na pediatrično, ker po dobih dveh mesecih še nisem dobila izvidov. Tam mi je tajnica rekla, da sva bli že pred dobrim mesecem ponovno naročeni na pregled, a da so mi pozabli poslat pošto!user posted image

No nekako podobno sem imela jaz. Bila sva na pregledu na pediatrični zaradi refluksa, tam so rekli, da izvidi pridejo po pošti, tudi datum kontrole. No, izvide z datumom kontrole sva dobila čez približno dva meseca točno en dan pred datumom, ko sva mogla tja na kontrolouser posted image ! mislim, kar nekaj... saj nimam nič planirano, itak.. kaj pa če bi bili na dopustu? ampak kaj jim češ..

Kar se pa pretiravanja tiče, so pa mene tudi na enem pregledu tako prestrašili, da sem šla potem k naši pediatrinji in ta me je potolažila, da ni tako hudo, da včasih malo pretirava kakšen zdravnik. In res ni bilo tako grozno, kot me je tam prestrašila ena zdravnica, pa nič v zvezi z gibalnim razvojem. 

(odgovor članu mišk)
Neposredna povezava do sporočila: 19
17.8.2010 10:42:38   
mišk
Sem klicala dans na nevrološko. Imava drug teden kontrolni EMG, čeprav je blo prvič vse o.k. Upam, da bo tudi tokrat!!

(odgovor članu SaaS)
Neposredna povezava do sporočila: 20
Stran:   [1]
Stran: [1]
Pojdi na:

Prehlad, gripa ali angina?
Smrkav nosek, pordele oči, kašelj, kihanje, razbolelo grlo in splošno slabo počutje – vam je znano? Kako prepoznati, ali...
Norice ali vodene koze
photo
Norice ali vodene koze so najpogostejša nalezljiva bolezen z izpuščaji. Bolezen se pojavlja skozi vse leto, v večjem šte...

Risanke.
пеперутка16

So vaši otroci gledali (gledajo) risanke kot so Teenage Mutant Ninja Turtles, Yu Gi Oh, Pokemon ... in zaradi njih postali nasilni?