nestea
|
Pozdravljena. Jaz imam otroka, rojenega v mesecu novembru. V vrtcu so seveda predlagali vpis, mož se je strinjal, jaz pa sem bila bolj za odlog vpisa. Danes, po koncu prvega razreda lahko povem, da mi je žal, da sem otroka vpisala. Pred vpisom je otrok že veliko znal - črke, številke, ker imamo starejšega šolarja v družini, sredi leta je znal brati...V šoli ni veliko obveznosti, nalog, veliko se dogaja preko igre, bili so tudi veliko zunaj, v telovadnici po pouku. Vendar pozna se, da ni bil pripravljen, zrel za samostojnost, odgovornost - to so morda prehude besede, ne vem , kako naj se izrazim...tudi proti koncu šolskega leta je torba ostala doma, ko je šel čez vrata, v garderobi je puščal stvari, puščica je bila vsak dan na pol prazna, zvezki neurejeni, pozabljene knjige od knjižnice, brez naloge, ker je pozabil povedati ali ni vedel zanjo, velikokrat kaznovan v šoli. Veliko sva se pogovarjala, sem ga opozarjala, tudi kaznovala, da ni smel na interesno dejavnost v tistem tednu ipd. Potrebno je bilo veliko energije, časa, potrpenja, vztrajnosti, doslednosti. V zadnjem mesecu pa opazim razliko, stvari, ki jih v enem letu ni uspel, zdaj samostojno izvede, brez nenehnega opozarjanja. Mislim, da bo letošnje šolsko leto predvsem bolj umirjeno in premišljeno reševal naloge, lani pa je bil dober učenec, vendar je potreboval več igre, svobode, tekanja. To je moje mnenje, mož se z mano ne strinja, saj pravi, da je v šoli z njim vse v redu. Vendar končni uspeh v razredu ni edino merilo. Če bi lahko zavrtela čas nazaj in vedela vse tisto, kar vem danes, bi bila odločna za odlog vpisa. To pravico imaš in sama najbolje poznaš svojega otroka, saj ni univerzalnega pravila in za nekatere otroke zgoden vpis v šolo ni slaba odločitev.
|