Ringaraja.net uporablja piškotke z namenom zagotavljanja spletne storitve, oglasnih sistemov in funkcionalnosti, ki jih sicer ne bi mogli nuditi.
Z obiskom in uporabo spletnega mesta soglašate s piškotki.
Več o tem
Uporabniki na tej temi: nihče
|
|
| Stran: [1] |
Uporabnik | |
|
|
Prekletstvo ciganske kulture 4.5.2006 22:29:07
|
|
|
|
Anonimen
|
Ne morem kaj, da ne bi napisala tega posta. Čeprav me motijo, sploh zdaj, ko so jih naenkrat toliko "našibali" v naše naselje neprofitnih stanovanj in se že včasih sploh sprašujem, če sem sploh še doma v Sloveniji, se mi pa po drugi strani smilijo. Tako ponosni so na svojo kulturo, ki je mi ne bomo nikoli razumeli. Toda ta kultura povzroča tudi njim - predvsem ženskam - veliko gorja. K meni je prišla moja nekdanja učenka in se mi potožila, da se bo morala pri 16-ih poročit z moškim, ki ga ne mara in ji ni všeč, da bo šla živet v Pariz, kjer ne bo poznala jezika, in da je zelo zelo žalostna, sploh zato, ker se je zaljubila v drugega fanta. Dogovorjeno je, da se bo lahko vračala domov vsakih šest mesecev. Doma se je upirala, pa jo je mati (če ji sploh lahko to rečem) pretepla, da je bila vsa plava, saj so jo že prodali. Kar me je presenetilo, je bilo njeno prepričanje: "Lahko sem srečna, da sem tako dolgo doma. Druge se morajo poročiti že pri 13-ih..." Pa tisto, da ji bo bodoča tašča kupila in izbrala poročno obleko, ki je pred poroko sploh ne sme videti, ker je presenečenje... Res se mi je zasmilila. Želim ji vse lepo!
|
|
|
|
RE: Prekletstvo ciganske kulture 4.5.2006 22:47:20
|
|
|
|
Anonimen
|
Z vsem naštetim se strinjam. Skoraj nimam česa dodati.
|
|
|
|
RE: Prekletstvo ciganske kulture 4.5.2006 23:09:45
|
|
|
|
tipka
|
Ob tem sem se spomnila na večno bojevanje v nas, kaj je prav in kaj ni. Vsi ljudje se v različnih situacijah nekako odločamo, na nas vplivajo naravne danosti in družba. V veliko situacijah pride do konflikta med naravnim nagonom (poželenje, samoohranitev,....) in tem, kar družba prakticira, nastanejo neka individualna prepričanja, pričakovanja, želje, zahteve,... Rome drži gor njihova kultura, ker drugega nimajo, nimajo materialnih dobrin, izobrazbe, s tem povezane perspektive, po drugi strani pa njihovi otroci pod vplivom okolice (šola, vrstniki) sprejmejo svoje želje po tem in onem kot čisto legitimne. To ni problem samo Romov, to je problem muslimanskih žensk, Kitajskih, Indijskih, ste vedeli, da morajo Indijci plačati cela premoženja, če želijo, da se njihove hčere poročijo, da jih množično ubijajo, da dobijo čimveč dot? Dotaknilo se te je, ker imaš problem pred seboj. Tolaži se s tem, da tudi demokracija ni samo zlata in prinaša druge probleme. Vse slabo je za nekaj dobro.
|
|
|
|
RE: Prekletstvo ciganske kulture 4.5.2006 23:13:18
|
|
|
|
frutka_
|
O, šit včasih je res boljše da vsega ne vemo...upam, da se bo našla v življenju!
|
|
|
|
RE: Prekletstvo ciganske kulture 5.5.2006 6:44:42
|
|
|
|
srki
|
Žalostno, toda resnično. Punci pa želim, da ji ne bi bilo tako hudo, da bi našla vsaj kanček veselja v zakonu in v državi, kjer bo prebivala.
|
|
|
|
RE: Prekletstvo ciganske kulture 5.5.2006 8:31:53
|
|
|
|
Anonimen
|
Ja, Romi, kaj pa na Bližnjem vzhodu. Tam pa res ni dobro biti ženska. Neverjetno, da se take stvari dogajajo v 21. stoletju!
|
|
|
|
RE: Prekletstvo ciganske kulture 5.5.2006 10:42:08
|
|
|
|
Annny
|
Poroka pred 18. letom starosti je po ZZZDR protizakonita oz. je dovoljena v posebnih primerih samo z dovoljenjem CSD.Ok, kaj pa jim morem, boš rekla...jaz bi vsaj CSD poklicala
|
|
|
|
RE: Prekletstvo ciganske kulture 5.5.2006 12:49:26
|
|
|
|
dulcinea
|
Moja bivša učenka je stara 14 let in ima doma pol leta starega sineka. To bi blo za priajvit, ker je bil tisti, k jo je "napumpal" pedofil.
----------------------------------------------------------------- Otroci so vredni najboljšega, ker so otroci in iz nobenega drugega razloga. Svoje dostojanstvo in svojo vrednost imajo preprosto zato, ker so.
|
|
|
|
RE: Prekletstvo ciganske kulture 5.5.2006 13:30:28
|
|
|
|
wanabe
|
In kje je v takih primerih CSD???? Zakaj CSD ukrepa samo kadar pride kdo k njim. Ali sami ne poslušajo govoric in ukrepajo ali se vsaj pozanimajo? Očitno je, da imamo pri nas ogromno organov, ki pač nič ne delajo.
|
|
|
|
RE: Prekletstvo ciganske kulture 6.5.2006 10:12:31
|
|
|
|
Anonimen
|
Takole je na stvari: poklicala sem enega kriminalista, ki ga poznam in mu povedala za vso zadevo, pa mi je povedal, da pri njih niti ne ukrepajo kaj preveč v takšnih primerih, ker je punca stara 16 let, nikoli se še ni zgodilo, da bi katera rekla, da je v poroko prisiljena (seveda, zaradi groženj staršev), za poroko pri 16. ih pa morajo starši podpisat, da se z njo strinjajo. Ker pa mi vse skupaj ni dalo miru, pa sem vprašala za nasvet še šolsko pedagoginjo, kaj naredit in mi je svetovala NIČ, ker ne bom nič dosegla. Pa vseeno mi ne da miru, razmišljam, da bi res poklicala na CSD. Vam pa odkrito povem, da se bojim morebitnega maščevanja...
< Sporočilo je popravil Skutica -- 6.5.2006 10:13:43 >
|
|
|
|
RE: Prekletstvo ciganske kulture 6.5.2006 22:33:20
|
|
|
|
Anonimen
|
Glede na to, da imam za sabo "prečudovito" izkušnjo z Romi, bi dodala samo še to, da se v njihov način življenja nikoli več ne bom vmešala, pa če se pobijejo med sabo. Moja glava mi je vredna krepko več.
|
|
|
| Stran: [1] |
Za doječe matere.
пеперутка16
Malo čudno vprašanje, ampak me zanima, ali so doječe mamice poskusile svoje mleko?