|      
Ops :( Si prepričan/-a, da ne želiš več sodelovati?
Preden potrdiš svojo odločitev, preberi podrobnosti.
Če potrdiš, da želiš odnehati, se ti bo avtomatično naložil poseben piškotek (cookie), s pomočjo katerega bomo ob ponovnem prihodu na našo spletno stran prepoznali tvoj račun in poskrbeli, da boš lahko v času trajanja nagradnega tekmovanja (od 17. 12. do 21. 12. 2018) nemoteno brskal/-a po Ringaraja.net brez prikazovanja ikon naših sponzorjev oziroma brez okenca na desnem delu zaslona.

Obenem boš izgubil/-a vse že osvojene točke in s tem, žal, izgubiš tudi možnost, da osvojiš odlično nagrado. Raje še enkrat premisli, preden klikneš da.

Si še vedno želiš odnehati?
Ringaraja.net uporablja piškotke z namenom zagotavljanja spletne storitve, oglasnih sistemov in funkcionalnosti, ki jih sicer ne bi mogli nuditi.
Z obiskom in uporabo spletnega mesta soglašate s piškotki.   Več o tem
Uporabniki na tej temi: nihče
  Natisni
Stran: [1]
Uporabnik
Sporočilo << Starejša tema   Novejša tema >>
   Prehrambeni dodatki aditivi Eji
2.9.2006 22:49:30   
tinca_25
Kaj mi lahko kdo pove kaj več o aditivih, preprosto povedanih Ejih njihovo sestavo in stranske učinke!

Hvala pa lep pozdravčekuser posted image
Neposredna povezava do sporočila: 1
   RE: Prehrambeni dodatki aditivi Eji
2.9.2006 22:57:04   
andrea
Tole sem ti copy-paste nardila. Upam, da ustreza. LP,



Izredno škodljivi dodatki. Ce je le mogoce, se jim povsem izognite.


E102
tartazin
Povzroca alergije, astmaticne napade, migrene, zamegljen vid, srbecico, vnetje nosne sluznice, škrlatne kožne madeže. Povezujejo ga z tumorji šcitnice in poškodbami kromosomov. Še posebej je nevaren za osebe, preobcutljivih na aspirin ter za astmatike. V kombinaciji z E210 povzroca hiperaktivnost pri otrocih.

E110
oranžno FCF
Povzroca želodcne težave, slabost, bruhanje, kožne izpušcaje, podobne koprivnici, otekanje kože, alergije, ledvicne tumorje, poškodbe kromosomov, bolecine v trebuhu, poslabšanje prebave, zavracanje hrane. Povezujejo ga s tumorji pri poskusnih živalih. Še posebej nepriporocljiv za osebe, preobcutljivih na aspirin. Povzroca hiperaktivnost pri otrocih.

E131


modro V

Povzroca kožne izpušcaje, podobne koprivnici, srbecico, slabost, bruhanje, motnje v krvnem pritisku, drhtavico, ter težave pri dihanju in druge alergijske reakcije. Povzroca hiperaktivnost pri otrocih.

E132
indigotin
Isto kot E131. Povezujejo ga tudi z možganskimi tumorji.

E173
aluminij
Povzroca številne alergijske reakcije, povezujejo ga z Alzheimerjevo boleznijo, povzroca osteoporozo.

E249
K nitrit
Rakotvoren. Povzroca težave pri dihanju, omotico in glavobol.

E250
Na nitrit


Dokazano rakotvoren. Povzroca hiperaktivnost.


E310
propil galat
Povzroca vzdraženje želodca ali kože, ter krvne motnje (metemoglobinemija). Potencialno rakotvoren.

E311
oktil galat
Enako kot E310.

E312
dodecil galat
Enako kot E310.

E620
glutaminska kislina
Enako kot E621.

E621
mononatrijev glutaminat


Povzroca glavobol, pekoc in šcemec obcutek v vratu in na podlakteh, napetost obraza, žejo, hladen znoj, omotico, slabost, diarejo, trebušne krce, motnje v srcnem ritmu. Povzroca možganske poškodbe pri laboratorijskih živalih.

E622
monokalijev glutaminat
Enako kot E621.

E950
acesulfam K
Povzrocil raka pri poskusnih živalih, škodljivo vpliva na šcitnico.

E951
aspartam
Povzroca: glavobol (tudi zelo mocan) in migrena, slabost, vrtoglavica, nespecnost, izguba kontrole nad udi, zamegljen vid, slepota, izguba spomina, nejasen govor, vse vrste depresije, ki pogosto vodijo v samomorilske težnje, hiperaktivnost, crevesne in želodcne motnje, epilepticni napadi, kožne poškodbe, izpušcaji, napadi tesnobe, bolecine v mišicah in sklepih, neobcutljivost, spremembe razpoloženja, utrujenost, menstrualni krci (tudi izven cikla), izguba sluha ali zvonjenje v ušesih, izguba ali sprememba okusa, simptomi podobni tistim pri srcnem napadu, astma, stiskanje v prsih. Kronicne posledice, h katerim aspartam bistveno prispeva: multipla skleroza, hormonske težave, Alzheimerjeva bolezen, Parkinsonova bolezen, hipoglikemija, možganske poškodbe (tumorji), neuro-endokrine okvare.



E952
ciklamat
Povzroca migrene, je potencialno rakotvoren, povzrocil raka in poškodbe na modih pri poskusnih živalih.

E954
saharin
Potencialno rakotvoren. Povzrocil raka pri poskusnih živalih.

E924
K bromat
V vecjih kolicinah povzroca slabost, bruhanje, diarejo, bolecine. Povzrocil raka pri poskusnih živalih.




Škodljivi dodatki. Poskusite se jim povsem izogniti, ce pa to ni mogoce, omejite zaužite kolicine na minimum.


E122


azorubin

Povzroca kožne izpušcaje, podobne koprivnici, ter zadrževanje vode. Še posebej nepriporocljiv je za osebe, preobcutljive na aspirin in astmatike. Povzroca hiperaktivnost pri otrocih.

E123
amarant
Lahko povzroci astmo, ekceme in hiperaktivnost. Pri laboratorijskih živalih povzrocil poškodbe in smrt zarodkov. Potencialno rakotvoren.

E127
eritrozin
Povezujejo ga s tumorjem šcitnice in poškodbami kromosomov.

E235
natamicin
Povzroca slabost, bruhanje, anoreksijo, diarejo, vzdraženje kože.

E251
Na nitrat


Potencialno nevaren zaradi pretvorbe v nitrit v telesu.


E252
K nitrat
Dalj casa trajajoce uživanje že majhnih kolicin lahko povzroci slabokrvnost in vnetje ledvic. Pri zaužitju vecje kolicine lahko povzroci mocne bolecine v trebuhu, bruhanje, mišicno oslabitev, omotico in nepravilen pulz. V nekaterih primerih se v želodcu pretvori v nitrit, ki je potencialno rakotvoren.

E320
butil hidroksianizol (BHA)
Povzroca alergijske reakcije in hiperaktivnost. Potencialno rakotvoren, povzroca raka pri poskusnih živalih.

E321
butil hidroksitoulen (BHT)
Enako kot E320.

E407
karagenan
Povezujejo ga z rakom in cirom na želodcu.



E421
manitol
Potencialen alergen. Povzroca diarejo, motnje v delovanju ledvic, slabost, bruhanje.

E508
K klorid
V vecjih kolicinah povzroca cir na želodcu.

E553(b)
talk
Povezujejo ga z rakom na želodcu.




Pogojno škodljivi dodatki. Rizicne skupine naj se jim povsem izognejo. Tudi za vse druge je priporocljivo, da se jim cimbolj izogibajo.


E100
kurkumin


Nepriporocljiv v primeru žolcnih kamnov, zlatenice, kolik in zastrupitve jeter.


E104
kinolinsko rumeno
Povzroca hiperaktivnost pri otrocih, ter dermatitis.

E107
rumeno 7G
Povzroca alergijske reakcije pri astmatikih in hiperaktivnost pri otrocih.

E124
rdece R4
Povzroca alergijske reakcije, še posebej pri osebah, preobcutljivih na aspirin ter pri astmatikih.

E129
rdece AC
Povzroca alergijske reakcije, še posebej pri osebah z obcutljivo kožo. Povezujejo ga z rakom pri poskusnih živalih.



E155
rjavo HT
Povzroca alergijske reakcije pri astmatikih, ter ljudeh, preobcutljivih na aspirin. Povzroca preobcutljivost kože.

E174
srebro
Dolgotrajno redno uživanje lahko povzroci okvaro ledvic, ter modro-sivo barvo oci, nosa, nosnic, grla in kože.

E180
rubin
Zaostri simptome pri ljudeh z astmo, vnetjem nosne sluznice in koprivnico.

E210
benzojska kislina
Povzroca kožne izpušcaje, podobne koprivnici, astmo, nevrološke motnje. V vecjih kolicinah povzroca želodcne težave. V kombinaciji z E102 povzroca zelo mocno hiperaktivnost pri otrocih.



E211

Na benzoat
Pri ljudeh z astmo, preobcutljivostjo na aspirin in koprivnico lahko povzroca poslabšanje simptomov, še posebej v kombinaciji z E102. Povzroca hiperaktivnost pri otrocih.

E212
K benzoat
Enako kot E211.

E213
Ca benzoat
Enako kot E211.

E635
dinatrijev 5'-ribonukleotid
Povezujejo ga s kožnimi izpušcaji do 30 ur po zaužitju (odvisno od obcutljivosti posameznika).

1510
etanol


Alkohol. Škodljivi ucinki so splošno znani.





Manj škodljivi, vendar ne nenevarni dodatki. Previdno pri uporabi.


E120
karminska kislina
Povzroca hiperaktivnost pri otrocih.

E128
rdece 2G
Povzroca težave, povezane s krvnim hemoglobinom in hiperaktivnost pri otrocih.

E133
modro FCF
Povzroca hiperaktivnost pri otrocih.

E151
crno PN


Povzroca hiperaktivnost pri otrocih.


E153
sajasto crno
Potencialno rakotvoren. Prepovedan v ZDA.

E154
rjavo FK
Povzroca hiperaktivnost pri otrocih.

E160(b)
anato
Povzroca koprivnico. Lahko povzroci hiperaktivnost pri otrocih.

E216
propil p-hidroksibenzoat
Povzroca alergijske reakcije.

E218
metil p-hidroksibenzoat


Povzroca alergijske reakcije, ki v glavnem prizadenejo kožo.

E220
žveplov dioksid
Povzroca astmaticne napade, unicuje vitamin B. Težko prebavljiv za ljudi z okvaro ledvic.

E221
Na sulfit
Enako kot E220.

E222
Na hidrogen sulfit
Enako kot E220.

E223
Na metabisulfit
Enako kot E220.

E224


K metabisulfit
Enako kot E220.

E225
K sulfit
Enako kot E220.

E228
K hidrogen sulfit
Enako kot E220.

E264
amonijev acetat
Povzroca slabost in bruhanje.

E281
Na propionat
Povezujejo ga z migrenami.

E319


TBHQ

Povzroca slabost in bruhanje. Doza 5g je smrtna.

E334
vinska kislina
V vecjih kolicinah povzroca crevesni katar.

E412
guar gumi
Povzroca slabost, napenjanje in krce.

E420
sorbitol
V vecjih kolicinah lahko povzroci vetrove in ima odvajalen ucinek.

E422
glicerol
V vecjih kolicinah povzroca glavobol, žejo, slabost in povišan krvni sladkor.



E440(a)

pektin
V vecjih kolicinah povzroca vetrove.

E441
želatina
Ce je pridobljena iz živalskih virov jo povezujejo z možnostjo okužbe z BSE (bolezen norih krav).

E503
amonijev karbonat
Draži sluznico.

E626
gvanilna kislina
Lahko povzroci protin.

E627
dinatrijev gvanilat
Enako kot E626.



E629
kalcijev gvanilat
Enako kot E626.

E633
kalcijev inoziat
Enako kot E626.

E925
klor
Unicuje hranljive snovi, rakotvoren. Pogosto dodan pitni vodi.

E926
klorov dioksid
Glej E925.

E967
ksilitol
Pri poskusnih živalih povzrocil ledvicne kamne in imel odvajalen ucinek.






Povsem nenevarni dodatki.


E101
riboflavin
vitamin B2.

E140
klorofil
Naravno barvilo zelenih rastlin.

E160(a)
karoten
Naravno barvilo v korenju in drugih rumenih in oranžnih sadežih. Clovekov organizem ga pretvarja v vitamin A.

E160(d)
likopen
Naravno rdece barvilo v paradižniku in številnih drugih sadežih. Zmanjšuje tveganje raka.



E160(e)
beta-apo-8'-karotenal (C30)
Naravno oranžno barvilo.

E160(f)
etilni ester beta-apo-8'-karotenske kisline
Naravno oranžno barvilo.

E161(b)
lutein
Naravno rumeno barvilo, prisotno v zelenih listih in drugod.

E161(g)
kantaksantin
Naravno rumeno barvilo, prisotno v gobah, ribah, famingovih peresih.

E162
betanin


Naravno škrlatno barvilo iz rdece pese.

E163
antocianini
Naravno vijolicno barvilo iz cvetja.

E170
kalcijev karbonat
Kreda. Neškodljiva v zmernih dozah.

E260
ocetna kislina
Sestavina jedilnega kisa, pridobljena iz lesnih vlaken.

E290
ogljikov dioksid
Mehurcki v gaziranih pijacah.

E300


askorbinska kislina

Vitamin C.

E306-E309
tokoferol
Vitamin E.

E322
lecitin
Emulgator, pridobljen iz soje, jajcnega rumenjaka, arašidov, koruze ali živalskih virov. Neškodljiv. V vecjih kolicinah lahko povzroci želodcne težave.

E330
citronska kislina
Zaradi jezikovne pomote napacno razumljena kot škodljiva in celo rakotvorna. V resnici povsem neškodljiva naravna snov.

E341
kalcijev fosfat
Mineralna sol, gradnik kosti.



E343
magnezijev fosfat
Bistven mineral.

E375
niacin
Vitamin B3.

E381
amonijev feritni citrat
Bistven mineral.

E400
alginska kislina
Smola iz morskih alg.

E406
agar
Smola iz morskih alg.



E519

bakrov sulfat
Bistven mineral.

(odgovor članu tinca_25)
Neposredna povezava do sporočila: 2
   RE: Prehrambeni dodatki aditivi Eji
2.9.2006 23:05:18   
andrea
Evo, še neki iz moje "starinarnice". To bo pa dovolj, če ne bom preveč placa zasedlauser posted image !

(odgovor članu tinca_25)
Neposredna povezava do sporočila: 3
   RE: Prehrambeni dodatki aditivi Eji
2.9.2006 23:07:12   
andrea
user posted image user posted image Sm zgori prlept pozabla, hahahaa!
Kateri dodatki so škodljivi ali celo povzročajo raka?

V naših nakupovalnih vozičkih je, potem ko smo se sprehodili po trgovini, ponavadi največ hrane. Večina te hrane je obarvane, stabilizirane, odišavljene, vakumsko pakirane, zavite v najlon, zamrznjene, morda so jo celo obsevali. Le malo živil se izogne takšnim ali drugačnim posegom, preden pridejo v trgovine. Zato je polnovredne hrane vse manj.
Pot, ki jo opravi hrana, preden konča na našem krožniku, je osupljiva. Preden jo bomo kupili v trgovini, bo velikokrat prepotovala ogromne razdalje in šla skozi najrazličnejše tovarne in skladišča. Sadje bo v skladiščih spravljeno tudi po več mesecev, preden bo prišlo na police trgovin. Pridelovanje zelenjave in sadja pod umetnimi pogoji in z dodajanjem kemikalij za hitrejšo rast in varstvo pred boleznimi in škodljivci prispeva k temu, da imamo vse leto na voljo paradižnik ali jagode.
Otroci ne vedo več dobro, kaj sploh lahko pridelamo v Sloveniji in kaj pridelujemo v različnih letnih časih. Toda težave, povezane z našo hrano, niso zgolj v kilometrih in v izgubljeni svežini, v letnih časih in zbledelih okusih. Za večino v trgovini kupljenih živil namreč velja, da so bila na zapleten način obdelana ter da so postala nekaj, kar je v resnici slabše in manj vredno od prvotnih živil, nekaj, kar lahko škoduje našemu zdravju.

Preden v trgovini položite živilo v košarico, preverite, ali mogoče ni prisoten kateri od dodatkov iz spodnjega seznama:


 
E 102, 110, 120, 124 - imajo sumljive primesi ali so nevarni

E 220, 221, 232, 224 - povzročajo težave s črevesjem

E 338, 339, 340, 341, 450, 461, 463, 465, 466 - povzročajo težave s prebavo

E 230, 231, 232, 233 - povzročajo kožna obolenja

E 200 - uničuje vitamin B12

E 320, 321 - povečujeta raven holesterola

E 311, 312 - dražita živce

E 330 - povzroča vnetje ustne votline ali celo raka

E 131, 142, 210, 211, 213, 214, 215, 216, 217, 239 - povzročajo raka

E 123 - je strupen in v ZDA prepovedan.

 
Industrija nam ponuja vedno več novosti, posebno v obliki hitre hrane. Večino teh živil je težko proizvesti brez dodatkov, nekaterim živilom pa je bila spremenjena tudi genska zasnova. Ker so trgovine največji vir hrane, ki jo uživamo, smo dejansko potrošniki tisti, ki najbolj odločamo o načinih pridelave.
Vedno bolj priljubljena oblika je biološko oziroma ekološko pridelana hrana. Zavest kupcev narašča, morda ravno zaradi vse večjega števila bolezni, ki so nedvomno povezane z določenimi načini prehranjevanja in posledičnim onesnaževanjem okolja.
 
Vir: Okoljsko raziskovalni zavod
 



Ali ste vedeli?


Da človek obdeluje zemljo približno 10.000 let, uporaba kemikalij pri pridelavi hrane pa se je začela komaj pred 150 – timi leti.
 

Da danes poznamo 3 osnovne načine pridelave živil:
 
- klasično ali konvencionalno kmetovanje  - uporaba vseh kemičnih pripravkov, ki so na voljo

- integrirano pridelavo – prepovedani »bolj strupeni« pripravki

- ekološko pridelavo – uporaba samo naravnih pripravkov

(odgovor članu andrea)
Neposredna povezava do sporočila: 4
   RE: Prehrambeni dodatki aditivi Eji
2.9.2006 23:18:16   
tinca_25
Hvala Andreja, zanima me predvsem zato, ker sem slišala kaj vse vmešajo v hrano, da je dlje časa obstojnauser posted image user posted image user posted image . In od kje ti vsi ti podatki, če smem vprašat???

(odgovor članu andrea)
Neposredna povezava do sporočila: 5
   RE: Prehrambeni dodatki aditivi Eji
2.9.2006 23:39:37   
Spark
O groza!
Prav grozno mi je bilo sedaj ob branju teh e-jev. Kaj vse pojemo, pa se sploh ne zavedamo. To je še slabše, kot če greš na Wc pa si potem ne opereš rok.

(odgovor članu tinca_25)
Neposredna povezava do sporočila: 6
   RE: Prehrambeni dodatki aditivi Eji
3.9.2006 7:42:19   
paris
Sem že videla te sezname, ja! Imam prijatelja, ki da ogromno na take in podobne sezname, s katerimi hodi v trgovino in vsem nam najeda s tem! Ne vem, jaz pravim zmerno in po pameti! Ne mislim se obremenjevati kaj vse je škodljivo, ker ko začneš s tem, potem ni konca, škodljiv je tudi zrak, ki ga dihamo, tako da........user posted image

_____________________________

Ljubezen sta prostor in čas, merjena s srcem.
(M. Prust)

(odgovor članu Spark)
Neposredna povezava do sporočila: 7
   RE: Prehrambeni dodatki aditivi Eji
3.9.2006 8:36:40   
Primoza
 
Gronji link http://www.svet-je-lep.com/prehrana/tabela_Ejev.php je malo dvomljiv. Ker je internet poln raznih napihnjenih virov o "E-jih" je bolje če se že gre človek neke študije prilepiti kaj kakovostnejšega, kaj medicinskega.



Naprimer če se "case by case" lotiš zadev s seznama vidiš npr. za umetno sladilo aspartam naslednji povzetek zdravstvenih dejstev:

http://toxnet.nlm.nih.gov/cgi-bin/sis/search/f?./temp/~OcfSDn:1

Se pravi če poješ tone aspartama bo že kaj. Če pa zaužiješ zdravstveno predvidene "varne" količine je učinek zanemarljiv. Amapk itak se nobenemu ne ljubi študirati obsežnih zdravstvenih datotek in referenc amapk raje napihnejo tisto kar jim prija pa še bolj odmevno je kot neke suhoparne zdravstvene študije.

< Sporočilo je popravil primoza -- 3.9.2006 8:47:28 >

(odgovor članu andrea)
Neposredna povezava do sporočila: 8
   RE: Prehrambeni dodatki aditivi Eji
1.10.2006 22:35:41   
heidi1
Punce ne ga lomit....ti spiski so popolnoma zavajajoci. Naredila jih je "Duseldorfska otroska klinika", ki sploh ne obstaja.

Citronska kislina...japajade...rak in luknje v glavi. Seveda, ce bi jo zauzival cisto z zlico. In isto velja za vse E... saj jih ne jemo z zlico!!
A se niste nobene jabolke pojedle, vsebuje kar SEST E-jev!!! Med drugim E440(a) pektin V vecjih kolicinah povzroca vetrove. Uau!!!

E - aditivi se pac dodajajo zivilom in za vsakega je dolocena max vrednost. Seveda, ker se vsi skusamo prehranjevati raznovrstno, se ti vnosti se dodatno razredcijo. Vse kar pocnemo v zivljenju temelji na nekem vedenju, izkusnjah in nato na spremljanju. Ce ze za katerega od E ugotovijo, da bi lahko bil potencialno nevaren se doze zmanjsajo ali pa ga celo ukinejo. Upam si trditi, da je sedaj hrana dosti bolj varna kot pa pred 20 leti. Vec izkusenj, vec znanja.... Prehranjujte se raznovstvno in vsak strah je odvec. Ce pa boste vsak dan 3x na JUHICAH 123, pol pa se vam res slabo pise.

Pri prehrani otrok lahko res pogledamo, kaj jim ponudimo. Da ni vse visokopredelana hrana. Ponudite jim cimbolj normalne izdelke...izogibajte se light variantam, sladila in druga masila so pa res nepotrebna. Otroska hrana, ki je v lonckih je najbolj nadzorovan izdelke, od surovine naprej. Tako, da ne imejte slabe vesti, ce morate kdaj otgroku ponuditi otroske spagete bologneze iz Hipp ali kaksnega drugega kozarcka.

Upam, pa da vsi tisti, ki jih je tolko strah E jev, da se vozijo s kolesi in da reciklirajo odpadke.

(odgovor članu tinca_25)
Neposredna povezava do sporočila: 9
   RE: Prehrambeni dodatki aditivi Eji
25.4.2007 22:21:50   
MAJDA22
Tudi sama sem pred leti zelo upoštevala vsebnost škodljivih E - jev v hrani.
Naredila sem si celo tabelo kateri ne bi smeli biti v izdelku s to tabelo sem šla v trgovino.
Ampak kaj se mi je naredilo??  Iz trgovine bi šla lahko brez polovico stvari!!!!
Zdaj pa še upoštevam te E-je vendar ne tako strogo.
Tu je link za prepoznavnost škodljivih in neškodljivih E-jev:

www.najhrana.si

(Naj Hrana za Naj Zdravje - na desni strani je stolpec, kjer je rubrika Dodatki v prehrani).

Zdaj pa presodite ka narediti?  Jaz ne vem..

(odgovor članu tinca_25)
Neposredna povezava do sporočila: 10
Stran:   [1]
Stran: [1]
Pojdi na:





Družinske aktivnosti za ves december
Pripravili smo vam več kot 20 aktivnosti, s katerimi lahko napolnite adventni koledar oziroma zapolnite družinske dneve ...
Zdrava črevesna mikrobiota
Črevesje in pljuča medsebojno delujeta dvosmerno prek črevesne mikrobiote, njenih presnovnih produktov in imunskega sist...




Jaslice ali varuška
пеперутка16

Bi otroka raje vpisali v vrtec ali najeli varuško?