|      
Ops :( Si prepričan/-a, da ne želiš več sodelovati?
Preden potrdiš svojo odločitev, preberi podrobnosti.
Če potrdiš, da želiš odnehati, se ti bo avtomatično naložil poseben piškotek (cookie), s pomočjo katerega bomo ob ponovnem prihodu na našo spletno stran prepoznali tvoj račun in poskrbeli, da boš lahko v času trajanja nagradnega tekmovanja (od 17. 12. do 21. 12. 2018) nemoteno brskal/-a po Ringaraja.net brez prikazovanja ikon naših sponzorjev oziroma brez okenca na desnem delu zaslona.

Obenem boš izgubil/-a vse že osvojene točke in s tem, žal, izgubiš tudi možnost, da osvojiš odlično nagrado. Raje še enkrat premisli, preden klikneš da.

Si še vedno želiš odnehati?
Ringaraja.net uporablja piškotke z namenom zagotavljanja spletne storitve, oglasnih sistemov in funkcionalnosti, ki jih sicer ne bi mogli nuditi.
Z obiskom in uporabo spletnega mesta soglašate s piškotki.   Več o tem
Uporabniki na tej temi: nihče
  Natisni
Stran: [1]
Uporabnik
Sporočilo << Starejša tema   Novejša tema >>
   Predmet: biologija - barva oči
9.1.2007 16:17:23   
Anonimen
Pri biologiji smo se v osnovni šoli učili, koliko je verjetno (če sploh je), da imata dva človeka z rjavimi očmi otroka z modimi očmi. Ker je rjava barva dominantna. Na žalost sem vse pozabila, pa ful se mi je takrat zdelo zanimivo in logično.

Nekako sem si  zapomnila, kot da to sploh ni mogoče. No, potem se je zgodilo mojima znancema, pri dveh otrocih. Oba otroka imata more oči, starša pa rjave. Pa sem si mislila, da sem si najbrž pač narobe zapomnila.

Potem pavčeraj gledam dr. Hausa in je bilo mimogrede nekaj omenjeno tudi o tem, da otrok staršev z rjavimi očmi ne more imeti modrih oči.

A katera ve, kako je zdaj s tem?
Torej: ali ima ta starša, ki imata rjave oči, lahko otroka, ki ima modre oči?
  Neposredna povezava do sporočila: 1
   RE: Predmet: biologija - barva oči
9.1.2007 16:20:50   
kofetek2010
lahko, čeprav je malo verjetno user posted image  

naša tamala je edini modrooki otrok svojega modrookega očeta, ostali otroci imajo rjave oči (tako kot mami)user posted image  

grem poiskat kje piše več o tem user posted image

(odgovor članu Anonimen)
Neposredna povezava do sporočila: 2
9.1.2007 16:23:25   
kofetek2010
našla, na srečo sem vedla kje in kaj iskat user posted image

IZVIRNO SPOROČILO: šnucika

Ker mi ni dalo miru...sem šla malo brskat in našla tole o barvi oči :

"Barvo oči pri vsakem človeku določa par dveh genov. Obstaja gen za modre oči, ki je recesiven (R), in gen za rjave oči, ki je dominanten (D). Če ima nekdo tako gen za modro barvo kot tudi gen za rjavo barvo (DR), potem bo prevladal gen za rjavo barvo in oči bodo rjave. Če ima nek človek oba gena za modro barvo (RR), potem bo modrook, če dva za rjavo (DD) pa jasno tudi rjavook. Potomci od vsakega starša naključno podedujejo po en gen. Značilnost recesivnih genov je, da se lahko dedujejo iz roda v rod, ne da bi vedeli zanje, dokler se nekoč ne skombinirajo z ustreznim partnerjevim recesivnim genom in določena lastnost spet pride do izraza. 
Primer št. 1: Moj dečko ima rjave oči, natančneje čokoladno rjave. :) Recimo, da imam rjave oči tudi jaz in da bi midva imela otroke. :)) Če imava v svojih kromosomih oba tudi recesivni gen za modre oči (DR), potem je čisto možno, da bi kateri od najinih otrok podedoval prav kombinacijo dveh recesivnih genov (RR). Tako bi nasledil modre oči najinih prednikov. Teoretično gledano bi lahko imela modre oči četrtina najinih otrok, vsak drugi pa bi bil kljub rjavim očem tudi prenašalec gena za modre oči (DR + DR ® DD, DR, DR, RR). 
Primer št. 2: Recimo, da bi se T. s svojimi kot spominčice modrimi očmi čez ene deset let poročila z Bradom Pittom, ki ima, kot ste gotovo že opazili, tudi modre očke. No, otroci iz te zakonske zveze bi bili gotovo vsi modrooki (RR + RR ® RR, RR, RR, RR). Kot že rečeno, dva modrooka človeka v svojem naboru genov nimata dominantnega gena za rjave oči. Ta lastnost se potemtakem nima od kje podedovati, zato ne moreta imeti rjavookega otroka. Razen v izjemno redkih primerih, ki skorajda niso vredni omembe. Tudi narava se včasih zmoti...  "

Prišla sem do ugotovitve,da ima naša mala miška lahko modre oči,saj imam jaz po očetovi strani vse  z modrimi....user posted image
No,bomo videli,saj ima komaj dva meseca.

(odgovor članu kofetek2010)
Neposredna povezava do sporočila: 3
9.1.2007 16:26:41   
Anonimen
Aha, Jana, hvala. No, to o dveh genih se mi je nekaj sanjalo. A potem je tako, da dva rjavoooka imata lahko modroooke otroke, dva modroooka pa ne moreta imeti rjavookih otrok. Aha, zanimivo.

Neposredna povezava do sporočila: 4
9.1.2007 17:18:46   
mama54
A potem je tako, da dva rjavoooka imata lahko modroooke otroke, dva modroooka pa ne moreta imeti rjavookih otrok. Aha, zanimivo.

Točno tako.Je pa zanimivo,kako se narava poigra s človekom.

Ne sanjaj svojih sanj, temveč jih živi!

(odgovor članu Anonimen)
Neposredna povezava do sporočila: 5
9.1.2007 21:45:08   
sjug
Se spomniš Mendla (grah, morski prašički, idr.)? Shematsko izgleda takole:

aa = a, AA = A, Aa = A

a= recesivni gen za lastnost
A = dominantni gen za lastnost

Stvar se začne komplicirati takoj, ko je za neko lastnost odgovornih več genov, kar je pri večini lastnosti.

Primer z očmi sta moj oči in moja teta. Oba sta zelo modrooka, stara mama in star ata pa sta bila oba rjavooka. Podobno je pri nas z lasmi, kjer imamo vsi v družini temno rjave lase, naš najmlajši pa je čisti blondinec. Ali pa moja krvna skupina. Vsi, v družini, ampak res vsi so Rh +, samo jaz sem Rh -, ki je tudi recesivni gen. To je igra narave.

Never Ever Give Up!

(odgovor članu mama54)
Neposredna povezava do sporočila: 6
9.1.2007 21:50:05   
Kalina
Oba z mozem imava rjave oci, nasa princeska pa cudovito modre!user posted image

...potem so mi jo otrplo in jokajočo položili v naročje.
Prvič sem jo stisnila k sebi in jo poljubila.
Instinktivno se je umirila in me popolnoma zasužnjila s svojim laskanjem moji moči.

(odgovor članu sjug)
Neposredna povezava do sporočila: 7
9.1.2007 21:56:37   
Marogica
Midva z možem imava modre, otroka tudi. Samo poštar ima rjaveuser posted image user posted image

"Vrabec zavida pavu breme njegovega repa".
R. Tagore

(odgovor članu Kalina)
Neposredna povezava do sporočila: 8
9.1.2007 21:59:28   
Anonimen
ja moji dve imata obe rjave oči pa sem upala na kake modre. ima mož res zelo modre jaz pa rjave :) babe smo zmagale :)

(odgovor članu Kalina)
  Neposredna povezava do sporočila: 9
9.1.2007 22:05:47   
StBarbara
mi2 imava oba rjave oči, mali pa modre. user posted image , pa še to; oba sva temna v glavo, mali pa bloduser posted image

In sreča je, da je pred mano pot, in to da vem, da je slast v tem, da grem.

(odgovor članu Anonimen)
Neposredna povezava do sporočila: 10
9.1.2007 22:26:05   
nejcko
Oba z možem imava rjave oči: sin temno temno rjave, hči sivo-zelene (moj oče+ možev bratuser posted image );
moj oče ima sive, mama rjave = oba z bratom rjave;
moj tast modre, pokojna taščauser posted image = moj mož rjave, njegov brat zelene;
moj brat rjave, njegova žena sivo-modre = nečak sive

No, pol pa vedi, kako in kajuser posted image

(odgovor članu StBarbara)
Neposredna povezava do sporočila: 11
10.1.2007 7:37:52   
srki
Midva imava oba rjave oči, mali pa mešanica med zelenimi in sivimi. No, modre glih niso, menim pa, da je itak vse možno. Po pravici povedano, sem bila zelo presenečena, ker je imel na začetku tako svetle učke, pol sem se pa tudi jaz na biologijo spomnila.

Neposredna povezava do sporočila: 12
Stran:   [1]
Stran: [1]
Pojdi na:

Kako povečati možnosti za zanositev
To so načini za hitrejšo zanositev - spremljanje plodnih dni, zdrav življenjski slog in redni spolni odnosi. Ob težavah ...
Nosečnost: Tabela rasti ploda po tednih
Kako velik je plod v posameznem tednu nosečnosti? Preveri, kako izgleda nosečnost po tednih!
To so najbolj redka otroška imena
Med izumirajočimi imeni so po našem mnenju čudovita imena tudi za sodobne novorojenčke. Katera imena vse bolj izginjajo ...
Kam z otroki za noč čarovnic 2024?
Letos bodo noč čarovnic po Sloveniji zaznamovali številni dogodki za otroke, od zabavnih delavnic do strašljivih dogodiv...
Zdravo prehranjevanje se začne že v vrtcu
Marjeta Podpečan, odgovorna za prehrano predšolskih otrok v zavodu Kranjski vrtci, nam je pojasnila, zakaj pogosto vklju...

Za doječe matere.
пеперутка16

Malo čudno vprašanje, ampak me zanima, ali so doječe mamice poskusile svoje mleko?