Gina
|
IZVIRNO SPOROČILO: Felicita tole dedovanje kakor si ga vi razlagate ni tok zelo preprosto, kot si predstavljate... tudi če imata oba modre oči, ma otrok lahko rjave. ker ne gre vedno za preprosto (mendelsko) dedovanje, ampak je teh dedovanj še veliko več (npr dedovanje preko multiplih alelov etc). redko katere stvari se lahko z gotovostjo vejo da se dedujejo dominantno-recesivno. čeprav npr ravno Rh faktor je en od teh dejavnikov (rh+ je recesivno, rh+ je dominantno). obstajajo tudi primeri, ko celo po DNA otrok ne 'pripada' nobenemu od staršev (ima čisto drugačen dna) - je redko, ampak možno. obstajajo primeri, ko so mamam jemal otroke, ker se DNA ni ujemal z njihovim... Napisala sem besedo skoraj pred nemogoče! Skoraj zato, ker vem, da je v nekaterih prav posebnih primerih to mogoče, vendar je načeloma menda takole, pa me popravi, če se motim, da vendarle osebi, ki imata obe modre oči, posedujeta oba gena se pravi domin. in reces. gen za modre oči, torej otrok nima dedovat kaj drugega kot modre oči. In to v 99,99% ali še več. A ni tako? Torej je skoraj nemogoče, da bi ne imel modrih oči, oz. je po povprečnju mnooooooooooooooogo več možnosti, da je fotr napačen, kot da je genetika šla neko čist svojo pot, kot jo omenjaš, najbrž je razmerje 1: nekajtisoč ali raje nekajdesettisoč ali še več. Ugibam, ampak logično bi se mi zdelo. In nesmiselno je dajati neke izjemno redke primerke za vsesplošno opcijo, ker sicer niti ne bi bilo genskega "prava", oz. ne bi mogel nihče po tem ničesar dokazovat, če ne bi veljalo v večini primerov za pravilno. V resnici nisem hotela razpravljat o genih, ker se vedno najde nekdo, ki ve zelo veliko, pa me lovi na kakšnih detajlih, ampak to, da bi jaz, če bi bila v tej situaciji zihr posumila, če bi šlo za tako očitna čudna dejstva kakšnih neskladij v osnovnih rečeh. In ne mislim s tem reči, da bi isti hip rekla, da to ni moj otrok, bi se pa najbrž poglobila v zadeve. A si za rh hotela napisat, da je rh+ dominanten? Sem že velikokrat prebrala mnogo reči na to temo, ampak vsega si pa tudi ne zapomnim na pamet.
|