špelin@
|
IZVIRNO SPOROČILO: Otika Ja porkaflek ... prosila si za mnenje, jaz ti ga podam, pol pa takole ... Pod 'kidanje dreka po bajti' (vsaj za pri nas doma) jaz smetram pospravlanje kuhinje in kopalnice, brisanje prahu, pranje in sušenje oblek, zlaganje po omarah, čiščenje oken, sesanje in pomivanje tal ipd. In pač če tega nebi bila sposobna sama (ali ostali družinski člani) narest, pote bi za to najela po poštni ceni pomoč. Samo pač za to in še za prilično razvažanje otrok pač zame 300€ ni poštena cena. Evo, nekaj v tem smislu sem imela namen napisati, samo bolj bi zavila v celofan V danem primeru gre za najem gospodinje, kombinirane z varuško. Če vzamem ta novo minimalno plačo in dam na pol, je to cca. 285 EUR neto. Kolikor sem razumela, bi jo znanka poklicala, kadar bi jo potrebovala, ne gre za en stalen urnik. Torej bi morala biti gospa v pripravljenosti. Opisala bom en primer, sicer se razlikuje od tvojega, gre pa za podoben princip: delo s starejšo gospo. Pomoč pri osebni negi, pospravljanje, čiščenje, postrežba kosila (dostava iz kuhinje),... Pranja in likanja ni! Po potrebi (ne redno, torej je to izven dogovorjenega obsega dela, gre za dobro voljo v neplačanem času) kaj kupit, če si ravno zaželi, kdaj pa kdaj obisk pri njej z otroki in psom, ki jih vse obožuje,... V dogovoru z njeno hčerko 20 dni na mesec po 1 uro, ostalo je neplačano, pač dobra volja in obojestransko veselje. 5 EUR na uro. Se mi zdi, da bi bilo delo pri tvoji znanki glede odgovornosti in vestnosti podobno, torej lahko zaključim (gre za moje osebno razmišljanje!), da bi bilo veliko bolj pošteno plačilo za 4 ure dnevno (govorim o tem, da bi se te 4 ure intenzivno delalo, gre za odgovorno in racionalno ter vestno upravljanje z gospodinjstvom in skrb za družino) 400 EUR. Ker takega podviga se ne more lotiti kar vsakdo, oseba mora biti resna in, kar je najpomembneje, vsi družinski člani se morajo z njo ujeti, ker ima koneckoncev vpogled v precej intimne kotičke njihovega življenja, poleg tega gre še za eno zelo odgovorno nalogo: otroke.
|