dinax
|
Tudi pri meni je odločitev za pralne pleničke precej povezana z ekološkim vidikom. Pri prvi hčerki sem jih začela uporabljati (imela sem sposojene). Zaradi atopijskega dermatitisa smo imeli zelo težave s kožo, zato smo jih nažalost opustili. Žal mi je, da nisem vstrajala malo dlje ali pa poskusila kasneje, vendar smo plenice takrat že vrnili. Sedaj, ko čakam drugega otroka, jih bom kar nekaj kupila, ker sem se trdno odločila, da jih bom uporabljala. Pranje in obešanje se mi ni zdel problem, prav v veselje mi je bilo gledati pleničke na vrvi! Po razmisleku za nazaj sem itak ugotovila, da je imela hčerka tudi v plenicah Moltex in DM nature plenicah večkrat rdečo rito, večkrat je imela gel razmazan po ritki, enkrat pa so bile v nekem paketu celo neke črne pike, ki so bile potem razmazane po celi ritki. Da ne govorim o enormnih količinah odpadkov. Na tem mestu moram opozoriti, da kljub temu, da moltex razglaša, da so plenice biorazgradljive, me je šokiralo, ko sem prebrala, da temu ni ravno tako. Ja, če bi kompostiru par plenic že mogoče, da bi razpadle, za redno uporabo pa ni šans, sploh na deponijah, kjer ni nobenega zraka. Očitno sem se pri prvi hčerki precej slepila, da so te eko plenice za enkratno uporabo kakorkoli eko. Od tega je bolj malo res. Da ne govorim o Bamboo plenicah, ki jih med drugim (drago) prodajajo v BC - kaj je tukaj naravnega pri tej plastiki ne vem. Kar preberite si sestavo! Zdravstveni vidik mi je tudi zelo pomemben. Sama imam tudi občutljiv ˝plenični˝ predel in sem ugotovila, da mi ustrezajo le iz organskega bombaža masmi vložki, kljub temu, da so manj vpojni kot običajni in ostanejo bolj vlažni (+ biorazgradljivi, ker ni nič plastike), logično, da enako velja tudi za otročke z občutljivo kožo. Samo nisem se znala spopasti z izpuščajem, ker sem bila neizkušena mamica. Sedaj vem, da sem uporabljala tudi preveč detergenta, ki je lahko dražil mojo punčko (priporočeno za pranje pleničk je max pol predpisane doze detergenta), pa na začetku sem paničarila za vsako rdečino na ritki, za kar se kasneje naučiš, da zračenje rite naredi čudeže, če pa ne gre samo, pa še malo namažeš. Ekološki vidik je zelo pomemben, vendar je zdravstveni vidik tudi zelo važen. Predstavljajte si sebe 24h/dan v plastičnih vložkih, ki bi bili okoli in okoli vaših genitalij in riti. Groza!
|