akva
|
Malina86, bom poskusila še jaz malce razjasniti stvari! Prvo naj povem, da sem se o pralnim plenicah pošteno podučila na strani spletne trgovine, kjer sem jih nato tudi kupovala, to je bila trgovina Babykind iz Anglije (naslov boš verjetno sama našla). Sicer si napisala, da ne želiš vsake plenice drugi model, no pri nas smo pa tako začeli. Že pred porodom sem naročila po eno plenico različnih modelov in znamk in se po nekaj mesecih uporabe odločila še za dodatne plenice znamke, ki so mi najbolj ustrezale. Katere bodo pa tebi ustrezale, je pa zelo težko napovedati, lahko ti samo naštejem nekaj dejavnikov, ki so pomembni. 1. Za moje pojme je daleč najpomembnejše sušenje, je to v sušilcu ali na zraku? Če nimate sušilca, se eni modeli zelo dobro posušijo na radiatorju, ampak to na žalost ne gre celo leto. (Za kak posamezen model lahko kasneje kaj napišem, če te bo zanimalo.) 2. Ti je bližje one size fits all ali 2 različni številki (več jih navadno ni treba). Druga opcija je malce dražja (po parih mesecih komplet plenice zamenjaš), vendar se manjše plenice na manjšem dojenčku veliko bolj obnesejo, pa če veš, da prvi otrok tudi ne bo zadnji, si še vedno naredila profit. 3. Ti je bližje all in one ali vpojni in prekrivni del posebej. Sama definitivno priporočam slednje, ker bistveno bolje zadržujejo in ker imaš lahko veliko vpojnih delov (pa če zmanjkajo so tudi tetra plenice uporabne) in samo 2 ali 3 ovoje. To je bilo res na kratko (kot že rečeno, je res ogromno informacij na tisti spletni strani), dodala bi pa še nekaj svojih izkušenj. Pralne plenice smo pri sedaj 2-letni hčerki uporabljali od rojstva dalje, s tem da smo hitro sklenili kompromis in je spala v plastičnih. Kompromis smo sklenili tudi poleti 2010, ko je bilo izjemno vroče in mi je uporaba pralnih plenic mejila na mučenje (30 stopinj ponoči v stanovanju). Plastično je dobila tudi za v vrtec (in tam seveda potem njihovo). Kljub temu je bila poraba plastičnih plenic pri nas minimalna, pranje pa mi nikoli ni predstavljalo problema - prala sem na dva dni, uporabljala pa sem tudi pralne krpice za umivanje, ki so pravtako komaj zadostovale za dva dni. No, sedaj pričakujemo drugo punčko in se že prav veselim, da bodo plenice spet v uporabi (po enem otroku so še čisto vredu), mislim pa, da jih bom, ko jih odrabimo, za drobiž prodala dalje, da mogoče navdušim še kakšno mamico!
|