Matkurja
|
IZVIRNO SPOROČILO: kokosh Jaz sem prvič rodila v Postojni. Glede poteka poroda in dogajanja v porodni sobi nimam pripomb, osebje je bilo spodbudno in prijazno, bivanje na oddelku je bilo s stališča nastanitve ok. Pogrešala pa sem (v primerjavi s poročili kolegic o podpori mamicam na oddelku): 1. nobenega poudarka ni bilo na pravilnem rokovanju z otrokom (tudi sestre na oddelku so novorojenčke premetavale kot štruce kruha, mamicam pa tudi nihče ni nič pokazal) 2. vaje za krepitev mišic medeničnega dna - dobile smo samo listek, da je dnevno treba narediti 300 keglevih vaj 3. precej pozno (2. dan ali tik pred odhodom domov) so prišli pokazati, kako se otroka previje in preobleče (če sploh). 4. razen nalepljenih listov ni nobene podpore in pomoči pri navajanju na dojenje (meni so bile bolj v pomoč cimre, kot pa sestre na oddelku) 5. teženje s slabim pridobivanjem teže - cimra je hodila otroka pred in po vsakem obroku tehtat in zapisovat, koliko je pojedel. Od tega sem bila še jaz povsem histerična 6. otroka druge cimre so zaradi pljučnega infekta prepeljali v Ljubljano, mamica pa je ostala v Postojni, si izčrpavala mleko, cela družina pa ga je vsakih nekaj ur prevažala v Lj. Prednost LJ (pa tudi KR) je v tem, da imajo zaposlenega fizioterapevta, ki mamicam pomaga pri alinejah 1-3. 6. je pač dejstvo v primeru zapletov pri otroku v kateri koli periferni porodnišnici. Pri 4. in 5. pa ima porodnišnica Postojna ima še kar nekaj možnosti za izboljšanje, da bo tudi po porodu po/ostala mamicam in otrokom prijazna porodnišnica. Kokoška, se tudi jaz strinjam z vsem. Res mi je manjkalo, da bi mi kdo pokazal, kako dojit. Samo ena je bila, ki je prišla šele 4.dan, ki je res vprašala, če nam kaj pokaže in pomaga. Druge so pa zavijale z očmi. Tudi meni so težile, ker je slabo pridobival na teži. Nič, zdaj že gledam črpalke za črpanje mleka in si bom vzela s seboj in črpala na dve uri, da bi ja dojenje steklo. Ponoči si bom pa budilko naštimala in črpala pa mu zjutraj po podoju dala. Glede na to, da bom rodila jeseni, upam, da ne bo več tako vroče in se ne bo pokvarilo na sobni temperaturi. Ne vem pa, kako bom čistila črpalko, al bodo tudi pri tem zavijale z očmi, če jih bom prosila za prekuhat. Saj bom sama, samo naj povedo, kje.
|