nananaja
|
če si že absolventka, potem s štipendijo ne računaj, ta se izplačuje v vsakem primeru samo eno leto (razen če je sedaj ne prejemaš, pa ti rata podaljšati status in v tem času roditi). glede zaposlitve: če trenutno še nisi noseča, si pa že absolventka, imaš še kar nekaj časa za iskanje zaposlitve, preden boš rabila pogoje za zaposlitev. v času absolventa že lahko iščeš službo, če se ti ponudi možnost zaposlitve, ne mislit, da je status ovira (razen če imaš še možnost podaljšanja statusa), zraven pa itak delaš diplomo in čim prej končaš. ko nimaš več statusa, se na zavodu prijaviš kot iskalka prve zaposlitve. dokler nimaš zaposlitve, so te dolžni preživljati svojci - starši/skrbniki ali zakonski/izvenzakonski partner. če te starši ne želijo/ne morejo preživljet, se to ureja sodno. za prejemanje porodniške je pogoj, da si na dan nastopa porodniške (28 dni pred rokom poroda) v delovnem razmerju, druga možnost je 12 mesecev delovnega razmerja v zadnjih treh letih pred nastopom porodniške. torej, če zanosiš, zaposlitve pa še nimaš, imaš dobre pol leta, da si poskušaš najti zaposlitev tik pred nastopom porodniške za čas porodniške, o tem je bilo na tem forumu kar nekaj govora. prejemala boš nekaj 10 evrov več kot starševskega dodatka. delo se da najti, če si pripravljen delat. jaz sem se noseča zaposlila kot prodajalka, četudi sem bila pri koncu študija matematike. sicer ti ni treba povedat, da si noseča in če se zaposliš dokler ni očitno in podpišeš za pol leta, boš sicer mogla hodit v službo, a boš zato plačana (četudi malo), pa še nekaj porodniške dobiš. denarna socialna pomoč je za moje pojme za težje zaposljive (nižje stopnje izobrazbe), ne pa za ljudi, ki bi radi čim več dobili od države zastonj, kar je žal danes v modi med študenti in mladimi diplomanti. manj jih bo delalo, manj bo sociale... enostarševske družine so za samske starše, ne za goljufe, upam, da se tu uredi več kontrole! sama sem se poročila, v času absolventa se noseča zaposlila, po porodniški našla novo službo in hkrati diplomirala, oboje ko sem bila že spet noseča. nisem pa razmišljala, kaj se da od države dobit! moj mož ne dosega povprečne slovenske plače, pa vseeno lahko normalno preživimo.
|