Ringaraja.net uporablja piškotke z namenom zagotavljanja spletne storitve, oglasnih sistemov in funkcionalnosti, ki jih sicer ne bi mogli nuditi.
Z obiskom in uporabo spletnega mesta soglašate s piškotki.
Več o tem
Uporabniki na tej temi: nihče
|
|
| Stran: [1] |
Uporabnik | |
|
|
Porodniška - dopust, regres 25.1.2006 11:45:50
|
|
|
|
malicki
|
Pozdravljeni, včeraj sem bila z nosečo prijateljico na pijački in sva se spet malce pogovarjali o njeni službi, pa o dopustu in regresu. Oba z njenim partnerjem sta prava kandidata da to kar jima šefi povedo tudi vse slepo verjameta. On npr. popolnoma zaupa svoji šefici in njenim besedam češ kako zelo mu ona gre na roko in en vem kaj vse, da bo lahko koristil očetovski dopust (15dni)šele ko se prijateljica z dojenčkom vrne iz bolnice - češ da je po zakonu da očetovski dopust mora praviloma koristiti z dnem ko ona rodi ali pa sploh ne. No pa ker sem sama tudi že sem bila v dvomih glede tega in preverila, pa seveda to ne drži. Zdaj pa k njeni službi in šefici. Dovolj je že to, da je morala že na začetku nosečnosti obljubiti, da bo delala čisto do konca, čeprav bi lahko koristila bolniško saj je imela umetno oploditev, in da bo prišla po 6. mesecih spet v službo. Ker je na to pristala so ji podaljšali pogodbo o zaposlitvi za 1 leto. Sedaj pa me zanima kako je z njenim dopustom in regresom. Po pogodbi ji pripada 26 dni, šefica ji je baje brala zakon in ker ima pogodbo od septembra do septembra, porodniško pa je nastopila v začetku januarja (ozir. v decembru zadnjih 10 dni bolniško), ji ne pripada dopust ozir. so ji šli zelo na roko in ji priznali 10 dni dopusta, preostali dopust ji pa propade. O regresu pa da ji ne pripada. Jaz sem vedno mislila, da če ti pripada dopust ti pripada tudi regres. Bila pa je ves čas tudi neprekinjeno zaposlena. A ve mogoče kdo kako je v njenem primeru? Ob vsem tem sem ful vesela in hvaležna za moje šefe
|
|
|
|
RE: Porodniška - dopust, regres 25.1.2006 12:02:41
|
|
|
|
NinaŠ
|
Koliko dni dopusta ji pripada ne vem, pravgotovo pa ji pripada regres (najmanj sorazmeren del glede na št. dni dopusta). Več izve(š) tu: zakon o delovnih razmerjih LP
|
|
|
|
RE: Porodniška - dopust, regres 25.1.2006 12:10:41
|
|
|
|
Marogica
|
To v zvezi z očetovskim dopustom pa drži, kar je povedala njegova šefica, ker se je mojemu možu tako zgodilo. Ni ga koristil takoj, in ga kasneje ni več mogel.
|
|
RE: Porodniška - dopust, regres 25.1.2006 12:36:11
|
|
|
|
Lorena
|
Glede dopusta; če ima 26 dni po pogodbi, pomeni da lahko vseh teh 26 dni izkopristi po nepretrganemu 6 mesečnemu delu. Če se je zaposlila recimo 1.9., potem je lahko do 1. januarja izkoristila le sorazmerni del letnega dopusta ( 26 dni/12 mesecev = 2,17 dni /mesec) V njenem primeru je to 2,17*4 meseci (od sept.-januarja),..kar znaša 8,6 dni, njena šefica je pa vzela verjetno 5 mesecev, kar res pride približno 10dni. Tukaj mislim da je vse o.k. Kar se pa tiče regresa, je pa podobno kot pri dopustu. Po 6.mesecih cel, prej pa sorazmerni delež. Njo pripada cel regres, ker se le ta izplačuje v poletnih mesecih, do takrat bo pa tvoja kolegica že zaposlena 6 mesecev. Tudi zato, ker delovna doba v času porodniške še normalno naprej teče. Torej; glede dopusta mislim da je prav, Glede regresa pa ne. O njegovi situaciji pa ne vem. Svetujem ti, da si malo prebereš zakon, sploh pa, da skupaj s kolegico ugotovita po kateri pogodbi se ravnajo v njenem podjetju. Le tako si lahko potem točno prebereš. In ne glede katero pogodbo uporabljajo, mislim da sta ti dve postavki ;regres in dopust, povsod enaki.
|
|
|
|
[Brisano sporočilo] 25.1.2006 12:36:57
|
|
|
|
Brisani uporabnik
|
[Vsebina sporočila je bila izbrisana]
|
|
|
|
RE: Porodniška - dopust, regres 25.1.2006 12:37:55
|
|
|
|
lelaval
|
očetovski dpust se koristi po rojstvu otroka (vložiš pa že prej, če se ne motim), dopust pa ji bi mora cel pripadat - sem se jaz zase zanimala in dobila tako informacijo (kaj bojo rekli v službi, pa ne vem) , regres pa sem tudi dobila, čeprav sem bila skoaj celo nosečnost v bolniški, potem pa kar porodniška.
|
|
|
|
RE: Porodniška - dopust, regres 25.1.2006 12:45:17
|
|
|
|
Lorena
|
Morda sem malo nerodno zapisala glede njenega dopusta; teh 10 dni je res lahko izkoristila do januarja, ostalih še 16 bi pa morala izkoristit do junija 06, ker gre za stari dopust, v njenem primeru to pač več ni mogoče,ker je že na porodniški, zato ji je teh 16 dni res propadlo. Škoda, da tega ni vedela prej, lahko bi ga dobila vsaj plačanega. Regres pa seveda cel. Če bi bila jaz na njenem mestu in bi šefica kasneje komplicirala glede regresa, bi ji hitro povedala! Ali regres, ali pa delovna inšpekcija ker ji ni omogočila izrabe celotnega dopusta! Bo pa potem lahko izplačala oboje, pa še državi!
|
|
|
|
RE: Porodniška - dopust, regres 25.1.2006 13:24:10
|
|
|
|
malicki
|
Ste pa hitre . Hvala! Jo bom ob priliki vse izprašala. Nisem sigurna kdaj točno se bo vrnila na delovno mesto, bilo je govora po 6. mesecih, vendar ne za polni delovni čas. Ok torej dopust ji propade, ker do konca junija bo še sigurno na porodniški. Regres pa ji torej pripada cel in ne samo sorazmeren delež? Glede očetovskega dopusta (tistega plačanega 15 dni) piše v zakonu le, do kdaj ga mora oče izkoristiti. Nikjer ne piše, da ga mora začeti koristiti takoj ob rojstvu! In tako piše na spletni strani Ministrstva za delo, družino in socialne zadeve: OČETOVSKI DOPUST Očetovski dopust je dopust, namenjen očetom, da bi že v najnežnejši dobi otroka skupaj z mamo sodeloval pri negi in varstvu otroka. Oče ima pravico do očetovskega dopusta v trajanju 90 koledarskih dni, pri čemer mora prvih 15 dni dopusta koristiti v času porodniškega dopusta matere (sicer ta del očetovskega dopusta zapade), drugih 75 dni pa lahko izrabi do osmega leta starosti otroka. Glede bolniške se je tudi meni zdelo čudno, ker nosečnost ni bil rizična, ampak vem, da mi je omenjala, da jo je G na vsakem pregledu vedno spraševal ali ne bi šla na bolniško. Sama nisem zagovornik izkoriščanja bolniške in tudi sama nameravam delati do konca. Vem pa da ji je bila ful kriza, dolgo so jo mučile hude slabosti. Je namreč trgovski potnik, vedno na terenu, dolge vožnje.... Res bi ji rada pomagala, ker še ta dopust ki ga je uspela izkoristiti, ga je komaj dobila, pa še to je hodila vsak dan za par ur v službo, ker so ji tako naročili. Upam samo, da se bo sama potem tudi postavila zase in si izborila to kar ji pripada. Še enkrat hvala
|
|
|
| Stran: [1] |
Brrrr...
пеперутка16
Ste že kdaj naleteli na kaj neznanega, nam ljudem karkoli nadnaravnega?! Duhovi, hudič, šejtan......