|      
Ops :( Si prepričan/-a, da ne želiš več sodelovati?
Preden potrdiš svojo odločitev, preberi podrobnosti.
Če potrdiš, da želiš odnehati, se ti bo avtomatično naložil poseben piškotek (cookie), s pomočjo katerega bomo ob ponovnem prihodu na našo spletno stran prepoznali tvoj račun in poskrbeli, da boš lahko v času trajanja nagradnega tekmovanja (od 17. 12. do 21. 12. 2018) nemoteno brskal/-a po Ringaraja.net brez prikazovanja ikon naših sponzorjev oziroma brez okenca na desnem delu zaslona.

Obenem boš izgubil/-a vse že osvojene točke in s tem, žal, izgubiš tudi možnost, da osvojiš odlično nagrado. Raje še enkrat premisli, preden klikneš da.

Si še vedno želiš odnehati?
Uporabniki na tej temi: nihče
  Natisni
Stran: [1]
Uporabnik
Sporočilo << Starejša tema   Novejša tema >>
   Porod v Sloveniji še vedno preveč neoseben do...
17.11.2006 14:35:32   
Anonimen
Slovenske porodnišnice so varne, manjka jim le osebne note; porod bi moral postati nekaj bolj osebnega, je na današnji novinarski konferenci ob konferenci o obporodni skrbi na Visoki šoli za zdravstvo v Ljubljani poudarila predstojnica kliničnega oddelka za perinatologijo na Ginekološki kliniki v Ljubljani Tanja Premru-Sršen. Idealno bi bilo, če bi si lahko nosečnica izbrala babico, ki bi jo spremljala skozi celo nosečnost in porod, kar pa žal v sedanji ureditvi javnih zavodov ni mogoče, pravi Premru-Sršenova.
Strokovnjak s področja perinatologije in nekdanji direktor oddelka za žensko in otroško zdravje pri Svetovni zdravstveni organizaciji Marsden Wagner je dejal, da obstajata dva pogleda na porod - medikaliziran in humaniziran. Slednji poroda ne obravnava kot medicinski poseg ampak kot naraven dogodek, je pojasnil. V Sloveniji je po besedah Wagnerja porod zelo medikaliziran, ob tem je izpostavil pretirano uporabo nevarnih in invazivnih postopkov. Ženske so obravnavane kot stroji, ki le delajo, kar jim reče zdravnik.
Slovenija je po besedah Wagnerja ena redkih držav, kjer ženske še vedno rojevajo v ležečem položaju, v odločno prevelikem obsegu se uporabljajo zdravila za sprožanje in pospeševanje poroda (70 odstotkov), ki se ga ne bi smelo uporabiti v več kot 10 odstotkih primerov. Ta zdravila imajo lahko zelo hude in negativne učinke, zato bi morale imeti ženske pravico reči temu ne, meni Wagner.
Kritiziral je prakso klistiranja žensk in britja ter omejevanje pitja in hranjenja, tudi intravenoznega katetra in rutinskega CTG ne bi smeli uporabljati, v Sloveniji zelo prakticirano epiziotomijo oz. prerez presredka (54 odstotkov vseh porodov) pa je po njegovih besedah v resnici nujen v največ 10 odstotkih primerov, saj ima tudi ta v kasnejšem življenju lahko negativne učinke na kvaliteto življenja ženske.
Slovenski problem je po oceni Wagnerja tudi to, da zdravniki še vedno nadzirajo in usmerjajo vse porode. V državah, kot so na primer Nova Zelandija, Nizozemska ali Skandinavske države, kjer so prevzeli t.i. humaniziran pogled na porod, zdrave nosečnice vso nosečnost in skozi porod spremljajo le babice, zdravniki pa so prisotni le pri tistih nosečnicah, ki imajo zdravstvene zaplete.
Wagner je opozoril, da evropska direktiva o babištvu daje polno odgovornost in pristojnost za vodenje nosečnic in rojevanja babicam, kar bo morala v svojo zakonodajo in prakso počasi prenesti tudi Slovenija. Premru-Sršenova se strinja, da babice v Sloveniji res niso samostojne pri svojem delu, se pa to po njenem mnenju počasi spreminja.
Prepričana je, da je treba dati nosečnicam možnost za odločanje, in sicer ob pogoju dobre obveščenosti o tem, kaj se bo delalo z njo. V prihodnosti bo porodnica dobila v podpis obsežne pristanke, ki jih bo morala pred podpisom prebrati in tudi razumeti, še dodaja Premru-Sršenova, ki meni, da bodo v prihodnje vse tri stranke - nosečnice, babice in zdravniki - igrali pomembno vlogo pri vodenju poroda.
Profesorica babištva z britanske univerze Hertfordshire Marianne Mead je ob tem poudarila, da bi morale biti babice v Sloveniji bolj samostojne in odgovorne za svoje delo ter predvsem same odločati. Poudarila je, da morajo izboljšati svojo izobrazbo, nadaljevati z izobraževanjem, da bodo lahko prevzele skrb za porodnice z nizkim tveganjem in se bodo zdravniki preusmerili in posvetili izključno tistim, ki potrebujejo posebno zdravniško pomoč.
In večina porodov je zdravih in brez zapletov, poudarja Meadova, ki meni, da je podoba poroda v slovenski javnosti napačna. Porod je naravna, zdrava stvar, ki ne potrebuje visoke stopnje medikaliziranja, ampak predvsem podporo za normalnost.
  Neposredna povezava do sporočila: 1
   RE: Porod v Sloveniji še vedno preveč neosebe...
17.11.2006 15:01:55   
Miss Piggy
Tisto o izbiranju babice in o presredku mi je všeč....čeprav sem jaz svojo "kariero" zaključila.

(odgovor članu Anonimen)
Neposredna povezava do sporočila: 2
17.11.2006 15:05:44   
petraz
Zelo dober članek. Hvala!!!!user posted image

(odgovor članu Anonimen)
Neposredna povezava do sporočila: 3
17.11.2006 15:07:59   
Anonimen
Alma2 ,zarečenega kruha se največ poje.

(odgovor članu Miss Piggy)
  Neposredna povezava do sporočila: 4
17.11.2006 15:10:28   
Miss Piggy
user posted image user posted image user posted image

(odgovor članu Anonimen)
Neposredna povezava do sporočila: 5
17.11.2006 16:08:17   
piščanc
vse kar potrebujemo je kvaliteta dela, da so res z glavo pri delu in ne kje drugje.

jaz pri obeh porodih nisem želela nič drugega kot ležati, za klistir itd. mi je bilo pa vseeno, samo da bo otroček zdrav.

iz malega zraste veliko

(odgovor članu Anonimen)
Neposredna povezava do sporočila: 6
17.11.2006 19:00:22   
srki
IZVIRNO SPOROČILO: piščanc

vse kar potrebujemo je kvaliteta dela, da so res z glavo pri delu in ne kje drugje.

samo da bo otroček zdrav.

(odgovor članu piščanc)
Neposredna povezava do sporočila: 7
18.11.2006 9:44:53   
til
IZVIRNO SPOROČILO: srki

IZVIRNO SPOROČILO: piščanc

samo da bo otroček zdrav.

TOLE SEM ZDEJ ČIST ZAŠUŠTRALA . se strinjam z vamauser posted image user posted image user posted image

< Sporočilo je popravil til -- 18.11.2006 9:47:48 >

NE JE NAJPOGOSTEJŠA BESEDA MOJEGA SINA :-(

(odgovor članu srki)
Neposredna povezava do sporočila: 8
20.11.2006 6:33:39   
Grascakinja
Jaz nimam nič proti medikaliziranem porodu. Niti proti rutinskemu CTG. Niti proti britju ali klistirju. In raje vidim epiziotomijo kot raztrganijo. Nič nimam niti slučajno proti, če me vso nosečnost strokovno spremlja zdravnik. In res najmanj me moti, da pride tudi med porodom kak zdravnik malo naokoli. Naj bo moj porod še tako humanizirano krasen, je na koncu važna samo ena stvar: živ in zdrav otrok. In živa in zdrava mama. Če tega ni, klinc pa humaniziranost...

In še ta cvetka: "V prihodnosti bo porodnica dobila v podpis obsežne pristanke, ki jih bo morala pred podpisom prebrati in tudi razumeti"
Ja, seveda, s popadki na 3 minute, vsa razbolena in pod vplivom lastnih oksitocinov in adrenalina bom pa res lahko kaj obsežnega prebrala, razumela in bila sposobna razumno odločati, a ne?

(odgovor članu til)
Neposredna povezava do sporočila: 9
Stran:   [1]
Stran: [1]
Pojdi na:

Kaj vzeti s seboj v porodnišnico?
Da česa ne bi pozabili, smo vam pripravili spisek stvari, ki jih vzemite s seboj v porodnišnico.
Zgodnji znaki nosečnosti: Izcedek
Zanositev povzroči številne spremembe v ženskem telesu in ena od teh je trdnost in položaj materničnega vratu. S spremlj...

Za doječe matere.
пеперутка16

Malo čudno vprašanje, ampak me zanima, ali so doječe mamice poskusile svoje mleko?