|      
Ops :( Si prepričan/-a, da ne želiš več sodelovati?
Preden potrdiš svojo odločitev, preberi podrobnosti.
Če potrdiš, da želiš odnehati, se ti bo avtomatično naložil poseben piškotek (cookie), s pomočjo katerega bomo ob ponovnem prihodu na našo spletno stran prepoznali tvoj račun in poskrbeli, da boš lahko v času trajanja nagradnega tekmovanja (od 17. 12. do 21. 12. 2018) nemoteno brskal/-a po Ringaraja.net brez prikazovanja ikon naših sponzorjev oziroma brez okenca na desnem delu zaslona.

Obenem boš izgubil/-a vse že osvojene točke in s tem, žal, izgubiš tudi možnost, da osvojiš odlično nagrado. Raje še enkrat premisli, preden klikneš da.

Si še vedno želiš odnehati?
Ringaraja.net uporablja piškotke z namenom zagotavljanja spletne storitve, oglasnih sistemov in funkcionalnosti, ki jih sicer ne bi mogli nuditi.
Z obiskom in uporabo spletnega mesta soglašate s piškotki.   Več o tem
Uporabniki na tej temi: nihče
  Natisni
Stran: [1]
Uporabnik
Sporočilo << Starejša tema   Novejša tema >>
   Pomoč srodniku-velikokrat, a ne zaleže
20.4.2006 22:27:07   
Anonimen
Kaj bi naredile? Nekega mlajšega druž. člana sem že večkrat inštruirala, saj ni pomembmno, kateri predmet, že od 5. razreda OŠ - in takoj drugič, ko sva se učila, sem videla, da ne naredi sam nič, da se ne uči, ne utrjuje. Brezupno, sem vedela že takrat. No, slabe ocene, celo negativno je imel skoraj vsako konferenco, so se vlekle vso OŠ, komaj je izdelal ta predmet. Zdaj je proti koncu srednje šole, komaj leze pri tem predmetu, no, zdaj pa me je po kakšnem letu spet prosil za pomoč - iN TO ZA STVARI, KI SVA JIH 100X PREDELALA, ko je bil v 8. razredu.
Skraka, meni je to poučevanje že odveč, ker nisem več tako pripravljnena, malo sem pozabila, malo pa imam kup drugih stvari zaenkrat, kot utrjevanje šolskih predmetov. Kaj naj storim?
Zavrniti ga ne upam, ker mi njegova družina večkrat pomaga (v materialnem smislu).
Tako da....user posted image user posted image user posted image
Obupujem nad njim, ker vem, da če mu pomagam, se bo morda izvlekel v tej konferenci, potem pa jovo na novo.
  Neposredna povezava do sporočila: 1
   RE: Pomoč srodniku-velikokrat, a ne zaleže
20.4.2006 22:49:52   
Anonimen
Misliš, da bi ti njegova družina prenehala materialno pomagati, če zavrneš inštruiranje? Koliko pa njegovva družina sploh ve o dejanskem stanju med inštrukcijami in o posledicah? Namreč o teh, da inštrukcije popolnoma nič ne pomagajo zaradi njegove nezainteresiranosti. Dokler ni k riza, seveda. Pogovori se z njegovima staršema in jima to povej. Zraven pa dodaj, da imaš tudi sama toliko obveznosti, da si zelo težko (ne da bi sebi naredila škodo) vzameš čas za njihovega otroka in se ukvarjaš z njim, koristi pa potem ni nobene. In mislim, da bi bilo veliko (za vnaprej) potem odvisno od njune reakcije. Razen, seveda, če sta starša podobna svojemu otroku. V tem primeru boš morala pa pretehtati - imaš svoj mir, vendar mogoče ne njihove materialne pomoči, ali pa se ukvarjaš z njim in si nezadovoljna, kljub tistim nekaj tolarjem (razen, če te preživljajo).

(odgovor članu Anonimen)
  Neposredna povezava do sporočila: 2
20.4.2006 22:49:53   
Annny
Takole sm enkrat ravnala jaz..
Ko boš prišla na uro inštrukcij, mu najprej preglej šolske zvezke, narejene domače naloge in zvezke z vajami, ki NAJ BI JIH delal doma.
Moja predpostavka: če bi bilo vse to urejeno, te verjetno ne bi prosil za pomoč..zdaj pa mu verjetno že voda v grlo teče..

Torej- če teh stvari ne bo imel urejenih, mu reci, naj naredi vse za nazaj, potem te pa lahko vpraša za posamezen primer, ki mu morda ni jasen.
Še bolje: vsako uro inštrukcij naj plača, potem bo pa hitro marsikaj sam znal.

Lenoba, po vsej verjetnosti. Ne vem, zakaj bi ti s tem tratila svoj dragoceni čas. Kar povej mu tako. Verjetno imaš kup drugih obveznosti.

(odgovor članu Anonimen)
Neposredna povezava do sporočila: 3
20.4.2006 23:24:42   
Marogica
Jaz bi na tvojem mestu tej družini povedala, kako je z otrokom. Na lep način, seveda, brez obtoževanja bi predočila stvar kot problem. Problem v tem smislu, da jim nakažeš, da seveda z veseljem pomagaš, vendar te skrbi za otroka in njegovo napredovanje.
Če bi meni to nekdo povedal o mojem otroku, bi bla tudi zaskrbljena in bi z veseljem poskušala pomagati, kar bi bilo v mojih močeh. V bistvu bi ti bila hvaležna.
Je pa res, da ne poznam razmer v tej familiji, kakšen je vaš vsakdanji odnos in kako starši reagirajo og kritiki njihovega otroka.

"Vrabec zavida pavu breme njegovega repa".
R. Tagore

(odgovor članu Anonimen)
Neposredna povezava do sporočila: 4
20.4.2006 23:29:02   
kapica
Ja, tako kot pravi Anny. Ce ima naloge narejene od zadnjih instrikcij, mu pomagaj sedaj naprej. Ce jih pa nima, pa povej njegovim starsem. Naj ga oni malo vzamejo v roke.  In daj instrikcije spet takrat ko bo to urejeno.

Tako je delala namrec moja instr. z mano. Vem da sem mogla lepo vse domace naloge  opravit, preden se je naprej ubadala z mano. Je bila pa tudi mamina kolegica, pa je tud rekla ce kdaj ni  mogla.

Sedaj nas je pa pet!

(odgovor članu Annny)
Neposredna povezava do sporočila: 5
21.4.2006 6:32:31   
Anonimen
Jaz sem včasih pomagala od prijateljice sinu pri angleščini in nemščini. Groza! user posted image  Domače naloge nikoli narejene, v zvezek nič napisano, ponavadi še to ni vedel, kaj točno pišejo, skratka nič od nič.
Sam, OK, ko sva se naučila, je ponavadi pisal 4 ali 5! user posted image  Ker je brihten, samo groznooooo len.
Sedaj je v devetem razredu, vpisati se nameraqva na gimnazijo, in vse kar pišejo, se mora najprej dobro naučiti njuegova mami ( ang, nem, mat, fiz, vseeeeee), da potem njega lepo nauči.
Če jim bo to še naprej na gimnaziji zlaufalo, vsa čast, sam se ne zaveda, da mu s tem dela medvedjo uslugo! user posted image
Če rečem, naj prideta z možem na obisk, pravi, da more sinu naredit seminarsko nalogo! user posted image  In ko bo hodil v službo, bo šla tud namesto njega delat, ko se njemu ne bo dalo....user posted image

(odgovor članu kapica)
  Neposredna povezava do sporočila: 6
21.4.2006 7:49:50   
srki
Povej njegovim staršem kako in kaj je na stvari. Škoda tvojega časa, če mulc nič noče sam nardit za to, da mu bo šlo boljše.

Vem, da je težko to nardit, ampak postavi jih (ga) pred dejstvo, Mogoče mu bo pa enkrat kapnilo, da tako ne gre več naprej. Pa tudi od tebe ne morejo zahtevat, da se za njega žrtvuješ, oni pa nič ne ukrenejo v tej smeri.

(odgovor članu Anonimen)
Neposredna povezava do sporočila: 7
21.4.2006 8:02:48   
dory
Evo ena z dolgoletno prakso...tle je ocitna lenoba...jst ponavad, ce vidim,da motivacija pojenjuje, zahtevam in pregledam zvezke..od nalog,do tistega kar delajo v soli...seveda ne bom posebej omenjala, da vedno pregledujem naloge,ki jih dam sama...in ce vidim,da se ne dela redno, da je vse nakracano, se s starsi dogovorim za sestanek....tam jim pac povem kaksna je situacija....in dejstvo je,da brez njihove asistence tudi ti ne bos uspesna, saj otroci take reci znajo fajn izkoriscat...

Skratka najbolj pametna poteza je takoj,ko vidis, da se zacne "nedelo" pogovoriti se s starsi....naj ga tudi oni vzamejo mal pod kontrolo in sledijo temu,kar pocne...in ce boste zdruzili moci, potem bo tudi uspeh zagotovljen...ce ne, potem nima smisla...

(odgovor članu srki)
Neposredna povezava do sporočila: 8
21.4.2006 9:11:40   
Anonimen
Če je na koncu srednje šole in bo zdelal edino s tvojo pomočjo, bi jaz na tvoje mestu pomagala. Res da morda podpiraš lenobo, ampak zda je, kar je. Spremenil se v enem letu gotovo ne bo, lahko pa izdela ali ne, to pa je ogroooomno. Pomagaj mu.

(odgovor članu dory)
  Neposredna povezava do sporočila: 9
21.4.2006 9:40:55   
lenika
Jaz tudi mislim, da če si mu do sedaj pomagala in je sedaj na koncu srednje šole, mu pomagaja še sedaj, tokrat zadnjič, da izdela to srednjo šolo.

(odgovor članu Anonimen)
Neposredna povezava do sporočila: 10
21.4.2006 11:45:35   
tehnofil
IZVIRNO SPOROČILO: Anonimen
da ne naredi sam nič, da se ne uči, ne utrjuje. ... spet prosil za pomoč - iN TO ZA STVARI, KI SVA JIH 100X PREDELALA, ....  ker mi njegova družina večkrat pomaga (v materialnem smislu).

Glede na to, da si ga že inštruirala, pa ni nič odnesel pomeni da ga nisi dovolj dobrouser posted image . OK. Saj vem, da si ampak nisi ga inštruirala njemu primerno. Dala dodatne naloge da jih sam reši do naslednjič - morda eno, dve lažji. Kot da je ta inštruiranje bilo v bistvu podpiranje lenobe. To pa inštruiranje ni.

Ne glede na to mu pomagaj, ampak tako da ga inštruiraš ne da delata skupaj njegove domače naloge. In ne glede na to, da ti njegova družina pomaga. In še posebej zato ker ti pomaga.

Nobeno kosilo ni zastonj. Tudi tvoje ne.

(odgovor članu Anonimen)
Neposredna povezava do sporočila: 11
21.4.2006 14:24:41   
mika
Edina rešitev se mi zdi ta, ki sta jo napisali Anny in Marogica.

(odgovor članu Anonimen)
Neposredna povezava do sporočila: 12
21.4.2006 17:44:09   
Gina
Jaz pa nisem zihr, da je posredi samo lenoba. Obstaja več možnih razlogov:
- mogoče se mu res ne ljubi, pa prenaša odgovornost na druge (v takem primeru mu poveš, kako se kaj reši, potem pa sediš čisto tiho zraven in več ne pomagaš. Poveš mu, da za vsak narobe rešen račun, izpolčnjen del angleške naloge, dobi še par novih računov, vprašanj....in pri tem vztrajaš, saj mu manjka le vaja - nič ne razlagaš več, ko enkrat razume princip, niti slučajno)
- mogoče ima kakšno motnjo ali zmanjšano sposobnost pri tem predmetu (inteligenca ni vedno vzporedna pri vseh predmetih, včasih pa tudi, zato po tem ne moreš soditi, vendar če mladostnik v resnici ne razume, potem je edina rešitev ta, da mu poveš več različnih strategij, kako rešit tisto nalogo - npr. deliti z več števili znam jaz vsaj na tri načine in pri vseh matematičnih rečeh je enako, če znaš dobro mat., ti to ne bo problem, eno varianto bo pa že najbrž razumel, pa pri jezikih je podobno - če si ne more zapomnit sistema slovnice, niti po posluhu niti po matematični ureditvi, mu uvedi asociacije ali kaj podobnega)
- mogoče mu manjka organiziranost - tudi to je motnja, vendar se jo v določenem procentu da omiliti in popraviti, vendar moraš človeka to naučiti, če ne zna. Vem, smešno je to nekomu, ki mu je to osnova življenja, ampak obstajajo ljudje, ki točno zaradi tega ne morejo delati v šoli tako, kot je treba
- mogoče ima motnje koncentracije (v tem primeru delaš samo pol ure skupaj in potem pauza in potem spet pol ure, da mu sploh kaj ostane v glavi)
- mogoče je pa problem s priklicanjem sistema, po katerem naj bi nekaj šlo, čim mu pa začneš pripovedovati sistem, pa človek razume (tudi to je specifična motnja, in ni lenoba - v tem primeru drilaš samo to, kako začne reševat, h kateremu sistemu to spada - to velja tako za jezike, kot za matematiko ali fiziko, kemijo

A sem preveč zakomplicirala, samo zdelo se mi je, da poznam veliko otrok, ki so jih v življenju ožigosali za lene, ker jim je nekako šlo, pa jim vendarle ni šlo, zaradi zgoraj omenjenih motenj ali težav - pa niso bili leni.

(odgovor članu mika)
Neposredna povezava do sporočila: 13
21.4.2006 22:33:25   
Anonimen
Hvala vam. Seveda mu bom pomagala, ker ga imam že od malih nog zelo rada.
Len pa je, to vem. Pa starša mu dajeta potuho, vedno je učiteljica 'prismuknjena', da ne napišem še kaj hujšega, ko morajo napisati spis. Ja, halo?!
Zdi se mi pa res že zamalo, tole poučevanje, ker potem se nadudlava, popravi oceno, v končni fazi pa ne odnese nič, samo meni trati čas.
Gre za ožje sorodnike, s katerimi bomo čez čas sosedje (to sem mislila kot neke vrste pomoč, ker nam odstopajo / bodo odstopili določene stvari - nekaj metrov dodatne zemlje, dostop do elektrike, vodovoda...).
Tako da res kaže, da se ne gre zameriti.

(odgovor članu Gina)
  Neposredna povezava do sporočila: 14
24.4.2006 10:58:41   
Annny
Anonimna, osebno se mi tvoje ravnanje ne zdi pravilno.Saj ne gre tu samo zato, da se bojiš, da bi ti kdo zameril in se samo zato uklanjaš sorodnikom. Gre za to, da  s takšno potuho škoduješ temu otroku prav tako, kot njegovi starši. Le kako se bo potem znašel na fakulteti, v službi itd., če bo navajen, da mu vedno 'rit odnašajo'?Brez zamere, ker sem napisala kar naravnost. Lp

(odgovor članu Anonimen)
Neposredna povezava do sporočila: 15
24.4.2006 11:23:05   
tehnofil
IZVIRNO SPOROČILO: Annny
če bo navajen, da mu vedno 'rit odnašajo'?

Vzgoja je naloga staršev in ne sosedov. Tisti trenutek ko začne sosed vzgajati otroka je to vtikanje v družino. Tega pa nihče ne mara, še najmanj starši ki potuho dajejo. Sosedje so zato da pomagajo. Tako oni njej kot ona njim.

(odgovor članu Annny)
Neposredna povezava do sporočila: 16
24.4.2006 11:37:12   
Annny
Tehnofil..Če bi osebno opazila, da mi len sosedov otrok z inštrukcijami krade čas, bi vljudno zavrnila svojo pomoč..kar pa še zdaleč ne pomeni, da bi se s tem vtikala v njihovo vzgojo.Sicer pa mislim, da najstniškega otroka (v sredni šoli) kaj dosti ni več možno vzgajati, z njim se lahko le (ne)konstruktivno pogovarjaš. LP

(odgovor članu tehnofil)
Neposredna povezava do sporočila: 17
Stran:   [1]
Stran: [1]
Pojdi na:

Motnje menstrualnega ciklusa so precej pog...
Vsaka ženska obdobje pred menstruacijo in med njo doživlja drugače. Motnje menstrualnega ciklusa so različne in pogoste....
Nosečnost: Tabela rasti ploda po tednih
Kako velik je plod v posameznem tednu nosečnosti? Preveri, kako izgleda nosečnost po tednih!
To so najbolj redka otroška imena
Med izumirajočimi imeni so po našem mnenju čudovita imena tudi za sodobne novorojenčke. Katera imena vse bolj izginjajo ...
Praznična okrasitev: Papirnate snežinke
photo
Papirnate snežinke so klasika za okrasitev doma pred prazniki. Z njimi lahko okrasite okna, vrata, jih obesite na luči ....
Recepti: Potica na sedem načinov
Preverite sedem receptov za praznično potico nekoliko drugače.

Uvajanje goste hrane
dejzi

Koliko časa ste potrebovale pri vaših sončkih, da ste popolnoma zamenjale en mlečni obrok z zelenjavo/sadjem/...?

1t (46%)

2t (15%)

3t (12%)

4t (12%)

več (15%)

Število vseh glasov: 130

Hvala za glasove. Glasoval/a si že za vse aktualne ankete. Lahko pa ustvariš svojo anketo!