|
RE: Pomoč srodniku-velikokrat, a ne zaleže 21.4.2006 17:44:09
|
|
|
|
Gina
|
Jaz pa nisem zihr, da je posredi samo lenoba. Obstaja več možnih razlogov: - mogoče se mu res ne ljubi, pa prenaša odgovornost na druge (v takem primeru mu poveš, kako se kaj reši, potem pa sediš čisto tiho zraven in več ne pomagaš. Poveš mu, da za vsak narobe rešen račun, izpolčnjen del angleške naloge, dobi še par novih računov, vprašanj....in pri tem vztrajaš, saj mu manjka le vaja - nič ne razlagaš več, ko enkrat razume princip, niti slučajno) - mogoče ima kakšno motnjo ali zmanjšano sposobnost pri tem predmetu (inteligenca ni vedno vzporedna pri vseh predmetih, včasih pa tudi, zato po tem ne moreš soditi, vendar če mladostnik v resnici ne razume, potem je edina rešitev ta, da mu poveš več različnih strategij, kako rešit tisto nalogo - npr. deliti z več števili znam jaz vsaj na tri načine in pri vseh matematičnih rečeh je enako, če znaš dobro mat., ti to ne bo problem, eno varianto bo pa že najbrž razumel, pa pri jezikih je podobno - če si ne more zapomnit sistema slovnice, niti po posluhu niti po matematični ureditvi, mu uvedi asociacije ali kaj podobnega) - mogoče mu manjka organiziranost - tudi to je motnja, vendar se jo v določenem procentu da omiliti in popraviti, vendar moraš človeka to naučiti, če ne zna. Vem, smešno je to nekomu, ki mu je to osnova življenja, ampak obstajajo ljudje, ki točno zaradi tega ne morejo delati v šoli tako, kot je treba - mogoče ima motnje koncentracije (v tem primeru delaš samo pol ure skupaj in potem pauza in potem spet pol ure, da mu sploh kaj ostane v glavi) - mogoče je pa problem s priklicanjem sistema, po katerem naj bi nekaj šlo, čim mu pa začneš pripovedovati sistem, pa človek razume (tudi to je specifična motnja, in ni lenoba - v tem primeru drilaš samo to, kako začne reševat, h kateremu sistemu to spada - to velja tako za jezike, kot za matematiko ali fiziko, kemijo A sem preveč zakomplicirala, samo zdelo se mi je, da poznam veliko otrok, ki so jih v življenju ožigosali za lene, ker jim je nekako šlo, pa jim vendarle ni šlo, zaradi zgoraj omenjenih motenj ali težav - pa niso bili leni.
|
|
|