Anonimen
|
Tole temo objavljam v imenu ene od nas... vsaj na javni RR želi anonimnost... pravzaprav niti ne vem dobro, kako bi začela... Naša RR-ovka skupaj z mamo, partnerjem in otrokom živi v gromozanskem, 130 m2 velikem stanovanju. To bi bilo lahko čudovito, če bi bilo stanovanje ogrevano. Pa ni! Ne vem za ostale, ampak jaz osebno imam izkušnjo, kako je živeti na taki kvadraturi brez ogrevanja. Brez pretiravanja lahko rečem, da zmrzuješ! Citirala vam bom tudi besede naše RR-ovke, ki mi jih je napisala na ZS: "Živimo v maminem stanovanju. Stanovanje je veliko cca. 130 m2 (ja vem,veliko). V tem stanovanju, bi se lahko reklo, tako rekoč ni ogrevanja. Imamo 2 kamina,vendar eden od znotraj že razpada (ne vem, kako se temu reče, pač nekaj z cigli). Pozimi je v stanovanju (kuhinja, hodnik, dnevna soba...) 14 stopinj največ in v bistvu zmrzujemo. Na WC-ju in kopalnici je tudi minus, ker sploh nimamo nobenega ogrevanja tam. Že lani sem otroka v trojno oblačila. Partner je šel dvignit kredit, ampak mu več kot 400 tisoč SIT ne dajo. Imamo že kredit za streho. Saj veš, da je lani bila toča in nam je streho razbila. No, samo streha je prišla 700 tisoč sit . Radi bi si naredili centralno, da bo vsaj otrok lahko normalno hodil, se igral, spal. Na poti je še eden otroček. Že lani, ko je bil dojenček, je bil večkrat prehlajen ravno zaradi tega, ker je bilo v stanovanju tako mrzlo, po tleh pa ledeno. Potrebovali bi vsaj še cca 300 tisoč SIT, da bi vse speljali do konca. Mami bi mi z veseljem pomagala, samo je tudi ona zakreditirana do konca, saj si je kupila hišo in si jo opremlja in rihta, oče je pa, hmm, po domače povedano, pijanec, ki je ves denar zagonil v pijačo. Namreč mami nas je zapustila, ko sem bila še otrok in oče ni nič plačeval. Od lani smo skupaj jaz in partner, očeta smo izselili, na stanovanju je še dolga 700 tisoč SIT samo zaradi njega, ker ni plačeval. Jaz službe nimam, socialne ne dobivam, ker je cenzus za 3 člansko družino cca. 96 tisoč SIT, partner pa dobiva par tisočakov več, tako, da se lahko pod nos obrišem." To so njene besede... Marsikaj razumem in še več prenesem... se opravičujem, ker to omenjam na tej temi, ampak ko je bil moj Jan star en mesec, sem živela v takem mrazu... v ledenici... zaradi tega mi je zbolel... dobil je uroinfekt in bil na Pediatrični kliniki en mesec... Teža mu je padla še pod porodno... Komaj so ga rešili... Dobesedno... In zato me "zašraufa" v želodcu vsakič, ko kje slišim, da kakšen otroček živi v podobnih razmerah... Nič ne rečem - drugače bi bilo, če starši ne bi naredili nič... Vendar je tukaj drugače... Starši bi naredili marsikaj... pravzaprav vse, če bi lahko... pa ne morejo... vsaj zaenkrat ne... Kredit na kredit na kredit... saj vse veste, kam se pride na tak način... tako ne gre... Zima pa se bliža... hitreje, kakor si mislimo... In oni sami do zime ne bodo našli nobene rešitve... Drugi otroček pride še pred zimo... Kam pride?... V takšen mraz?... Spati popolnoma oblečen, pod tremi odejami... skupaj z dojenčkom, večjim otrokom, partnerjem in materjo... z zmrznjenima rokama pripravljati obroke... prati... otrok naj se igra na tleh... temperatura pod minusom... ledeno, dobesedno... gretje dlani nad štedilnikom... sekanje drv za kamin, ki se lahko kadarkoli podre... partnerjeva služba... materin kredit za streho... njena porodniška 40 jurjev... se mi splača naštevati?... Razumete, kaj hočem povedati?... Dejstvo je, da je RR-ovkin partner že sam vzel kredita 400.000 SIT... preostalih 300.000 SIT do nadaljnjega nimajo od kje vzeti... kar imajo, pa ni dovolj... Vem, da je znesek visok... vem pa tudi, da je tudi nas veliko... Mislite, da bi šlo? Vse podatke, ki jih potrebujete, dobite pri meni preko ZS. Podnevi me sicer skoraj ni na RR, ampak ker cel avgust in september delam v nočni, bom na vsa vaša ZS odgovarjala ponoči.
|